Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Katolický volič: Suverenita, Zemanovci a ČSSD

Takže volební rozbory pokračují. Dnes se podíváme na strany, které rovněž tak nějak nebyly vytvořeny zrovna pro křesťany, i když jsou jistě o chloupek lepší, než KSČM.  Jejich volbu ovšem i tak žádnému křesťanovi nedoporučuji.

První z trojice je Suverenita. Šance strany dostat se do Parlamentu jsou minimální, tradice a důvěryhodnost značky se limitně blíží nule – jde o účelový slepenec různorodých stran, hnutí a bezpartijních kandidátů.

Program je silně neúplný a hodně obecný, tématům klíčovým pro křesťany se vyhýbá. Sympatický může být euroskepticismus a důraz na svobodu, soběstačnost, národní hrdost a zastavení zneužívání sociálních dávek, horší to je s určitými levicovými a feministickými idejemi.

Dominantní roli hrají silně levicově zaměřené osobnosti. Vůdkyní formace je exkandidátka na prezidenta za KSČM Jana Bobošíková (Politika 21), u níž lze mluvit o silné antipatii vůči křesťanství a především katolictví. Nikoho asi nepřekvapí, že vyjádřila ochotu vládnout s komunisty. Roli čísla 2 hraje exposlankyně za ČSSD Jana Volfová (SDŽ).

Zemanovci – strana založená expředsedou ČSSD Milošem Zemanem, tedy nová a bez tradic, zakotvená pouze svým zakladatelem. Pro voliče socialistů může představovat do jisté míry slušnější a ekonomicky příčetnější alternativu Paroubkovy ČSSD. Program je neúplný, heslovitý a specificky křesťanskými tématy se nezabývá. Sympatická může být snaha o posílení přímé demokracie a vlivu voličů na pořadí kandidátů na stranických kandidátkách. Šance strany na vstup do Parlamentu jsou malé.

Strana je nová, mimo Zemana s politicky nepříliš známými a profilovanými osobnostmi. Výjimkou je expředseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman, kterého snad netřeba představovat – je klasický antiklerikální socialista. V politice v posledních letech nepůsobil, nicméně křesťany jistě zaujme, že vydal prohlášení, v němž zcela odmítá majetkové narovnání s církvemi (v čemž je tedy z našeho pohledu horší, než Paroubek). Na tomto postoji trvá i v čerstvém rozhovoru pro Signály. Vřele doporučuji k přečtení, myslím, že v nich najdete hodně důvodů, proč jej nevolit.

ČSSD je strana, kterou netřeba příliš představovat. Je nepřehlédnutelná a tradiční, tedy víme, co dokáže a co káže, což by měl být dostatečný důvod, abychom ji nevolili. Do Parlamentu se určitě dostane.

Podle průzkumů ji volí spousta katolíků, což vnímám jako absurdní, neboť ve vztahu ke křesťanským tématům jde o stranu vyloženě anticírkevní a antikřesťanskou. Patrně je voličům sympatické její sociální cítění, ovšem to lze v dostatečné míře nalézt i v KDU-ČSL, jejíž program je z křesťanských hledisek mnohem přijatelnější.

Aktuální program ČSSD obsahuje hodně bezobsažného a mnohosmyslného plácání, kombinovaného s evidentně nesplnitelnými sliby ekonomické povahy a obecnými ideologickými hesly. Specificky křesťanským tématům se vyhýbá, patrně neobsahuje nic zcela nepřijatelného. Ovšem zároveň všichni víme, i když to v programu napsáno není, že ČSSD prosadila a podporuje registrované partnerství a je silně potratářská. Staví se proti smlouvě s Vatikánem, jednohlasně zablokovala majetkové narovnání s církvemi. Staví se velmi nepřátelsky k domácímu vyučování, silně chladně pak i k církevnímu školství.

Ve straně existuje tzv. „křesťanská platforma“, nicméně ačkoli lze u některých jejích představitelů hledat určité sympatie k církvím či křesťanským myšlenkám, nelze očekávat, že by se v nějaké podstatné otázce nějak důrazněji postavili proti zbytku strany (to se stává pouze v případech, kdy ČSSD jejich hlasy nepotřebuje) – stranická disciplína jejich „křesťanství“ hravě přebije. Např. proti majetkovému narovnání s církvemi hlasovali všichni poslanci platformy.

Upřímně řečeno, nechápu, jak může katolík volit ČSSD. Nicméně pokud už dojde k závěru, že ji z nějakého důvodu volit musí, měl by velmi uvážlivě použít kroužkování. Nikdo, kdo by si zasloužil zakroužkovat, mne ovšem nenapadá. Nepochybně ale volič najde spoustu osob, které by chtěl vykroužkovat.

Článek vyšel i v Duších a hvězdách.

Autor: Ignác Pospíšil | sobota 15.5.2010 6:51 | karma článku: 13,32 | přečteno: 1179x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

Obrovský skandál, který otřásl autoritou a pověstí Svatého stolce a papeže Františka, je pro všechny katolíky velmi bolestný, tím spíše, že se dal očekávat.

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30 | Přečteno: 4459x | Diskuse| Společnost

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

Na mnoha webových stránkách dnes můžeme v podstatě v přímém přenosu sledovat boj o život Alfieho Evanse, anglického postiženého chlapce,

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Společnost

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

Tak je ten lidovecký rauš za námi. Po čtvrt roce nepochopitelného stavu blízkého těžké opilosti lidovci vystřízlivěli a vzpomněli si, jak se počítá do deseti. A koalici se STAN hodili do stoupy...

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30 | Přečteno: 1359x | Diskuse| Politika

Ignác Pospíšil

Jak migrační krize pomáhá české ekonomice

Ve světle absurdních žvástů o tom, že migrační krize přinesla do Německa hospodářský růst, je zajímavé vědět, že naproti tomu zcela reálně podpořila českou ekonomiku...

31.12.2016 v 8:47 | Karma: 36,40 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Společnost

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

Lidovci se dnes plnou vahou vložili do (koneckonců jejich ministrem vyvolaného) skandálu okolo (ne)ocenění pana Bradyho. Celá ta kouřová clona by byla k smíchu, kdyby to nebylo k pláči...

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98 | Přečteno: 2241x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:24

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:24

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V pouští u Las Vegas se objevil tajemný sloup. Policie řeší, kdo za tím stojí

21. června 2024  21:53

Necelé čtyři roky poté, co se úřady v americkém státě Utah potýkaly s tajemným kovovým kvádrem...

Po masové střelbě v americkém Arkansasu jsou dva lidé mrtví, osm zraněných

21. června 2024  21:37,  aktualizováno  21:50

Při páteční masové střelbě před supermarketem v Arkansasu byli zabiti dva lidé a dalších osm...

Zabíjí i druhoválečná munice. Exploze v Chorvatsku není neobvyklá, míní znalec

21. června 2024  20:52

Chorvatská policie vyšetřuje Čecha kvůli výbuchu, který zabil devítileté dítě a dvě ženy zranil....

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1608x
Katolík, novinář a komentátor. Vydavatel a šéfredaktor časopisu Duše a hvězdy.