Kalousek vs. Rath

Ve Středočeském kraji se jako nejvýraznější osobnosti nakonec mohou střetnout Miloslav Kalousek (TOP 9) a David Rath (ČSSD). Bylo by to takové symbolické.

Kalousek a Rath mají totiž leccos společného. Oba jsou to politici jednak schopní, jednak téměř všehoschopní. Oba si prošli klikatou cestičkou: David Rath přes ODS do ČSSD, Miloslav Kalousek z KDU-ČSL do TOP 9, což sice ideově není takový přemet, nicméně přitěžující okolností mu budiž, jak ta cesta vypadala a jak dlouho a intenzívně předvádil nečestné škodění své rodné straně (to u Ratha nenajdeme).

Není bez zajímavosti, že jde o patrně nejsprostší politiky z těch solidních stran. Ve Sněmovně se navzájem hojně častovali urážkami. Rath byl nepochybně v mluveném slově sprostější, na druhé straně, pokud vím, nemával ve Sněmovně prostředníčkem a obecně své urážky cílil hlavně na oponenty jiných stran, což pan Kalousek nepovažoval vždy za nutné.

Středočeský kraj se tedy má na co těšit. Ačkoliv je Kalousek z malé strany a Rath není lídr, nejvýraznější střet se může odehrát mezi nimi. Kalouskovi by to za stávajících okolností velice prospělo, protože má mnohem lepší pozici a z tohoto střetnutí by jistě hodně těžil. Pokud ho ovšem z pozornosti kamer nevystrnadí Petr Bendl, který sice není ani zdaleka taková osobnost, ale má výhodu v tom, že tam byl hejtmanem.

Kalousek má sice mnohem menší voličskou základnu, ale na druhé straně nemá problémy se spolustraníky, jako Rath. Navíc Rath si zavařil velmi hloupým prohlášením o tom, jak je prasečí chřipka nafouknutá bublina. Tím sice smetl ze stolu výtky vůči tomu, jak ČSSD přípravu na možnou epidemii podcenila, ovšem tohle vítězství se může stát velmi rychle Pyrrhovým a definitivně pohřbít jeho i vítězné naděje ČSSD. Volby totiž budou v době, kdy už bude do značné míry jasné, jak moc bublinová ta pandemie je, a mnoho toho ukazuje na to, že pan Rath vsadil velmi mnoho na velmi pochybnou kartu. 

Upřímně řečeno, když ty dva vidím, říkám si, že nejlepší by bylo, aby se do Sněmovny nedostal ani jeden z nich. U Ratha je taková možnost velmi nepravděpodobná, přestože své straně už mnohem více škodí, než prospívá. Kalouskovi se to naopak může stát velmi snadno, ač je pro svou stranu nepochybně plus. Ta se totiž do Sněmovny vůbec nemusí dostat, což by mne ale mrzelo. Mnohem více by mne potěšilo, kdyby byl Kalousek vykroužkován. V to ale taky moc doufat nelze, protože TOP 9 budou volit hlavně jeho příznivci. Škoda.

 

 

Autor: Ignác Pospíšil | čtvrtek 23.7.2009 21:37 | karma článku: 15,92 | přečteno: 1905x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98