Už v pátek! iDNES.cz vysílá ligový fotbal

Milí čtenáři, dnes si dovolím napsat i milí diváci! Už v pátek Vám nabídneme historickou událost: první videopřenos z fotbalové ligy pořízený pouze na internetu, nikoliv současně vysílaný i v televizi. Sedm kamer pro Vás bude snímat utkání Slavie s Olomoucí, hraje se od 17 hodin, přímý přenos začíná o čtvrt hodiny dříve.

Na webové televizi iDNES.cz bychom Vám chtěli nabídnout to nejlepší z obou světů, televizního i internetového. Zápas bude snímán v televizním standardu, ale divák bude mít vedle videa na monitoru k dispozici i řadu interaktivních prvků, které nabízí internet.

I v konkurenci s televizními přenosy mívají naše textové on-line reportáže velmi dobrou sledovanost. Diváci zde diskutují, sledují statistiky, prohlížejí si fotografie nebo známkují výkony jednotlivých hráčů. Páteční přenos tak podle něj všechny tyto prvky dostane pod jednu střechu.

Příprava fotbalového vysílání na internetu se nijak neliší od běžného televizního přenosu. Před stadionem zaparkuje přenosový vůz, kde bude profesionální štáb pracovat v obvyklém režimu. S jediným rozdílem – hotový signál nesvěří radiokomunikacím k televiznímu vysílání, ale předá ho počítačové firmě, jež vše převede na internet.

Pro přehrávání je zapotřebí stabilní připojení, jehož rychlost by měla dosahovat alespoň 250 kb/s, optimálně cca 1 Mb/s. Pokud váš poskytovatel připojení k internetu omezuje objem stažených dat, upozorňujeme, že za 90 minut může on-line přenos dosáhnout objemu až cca 350 MB dat. Vhodnými přehrávači jsou Windows Media Player nebo pro uživatele Linuxu například mplayer.

Na monitoru pak divák uvidí ostrý obraz v dostatečném rozlišení i pro sledování tak rychlé hry, jakou fotbal je. Bude si také moci zvětšit obraz na celou obrazovku počítače, ale pak musí počítat s tím, že přenos nebude tak ostrý.

Svůj oblíbený klub se chystá přes internet sledovat třeba bývalý slávista Patrik Berger, který nyní nastupuje v Anglii za Aston Villu. "Sám jsem o přenosu ani nevěděl, ale Patrik si to našel a říkal, že se na nás podívá," prozradil záložník Vladimír Šmicer.

Přenos začne čtvrthodinu před výkopem studiem, kde bude jako host Pavel Kuka. Bývalý reprezentant provede diváky společně s moderátorem Jiřím Frycem i přestávkovým programem. Zápas bude komentovat sportovní reportér Miroslav Bureš společně se záložníkem domácího týmu Davidem Kalivodou, který je zraněn a hrát nemůže.

Páteční vysílání je pilotním programem, který má všem zainteresovaným ukázat, jaké jsou možnosti živého fotbalu na internetu.

Jaroslav Beránek zástupce šéfredaktora
a vedoucí sportovní redakce iDNES.cz

Svoje dotazy a připomínky nám můžete psát na blogidnes@idnes.cz

Autor: Redakční blog iDNEScz | středa 21.11.2007 13:32 | karma článku: 36,04 | přečteno: 17054x