Ukazujeme, kde a jak bude pršet a sněžit. Podívejte se

Jistě znáte tu nudnou předpověď ve stylu: jasno či polojasno, teploty od - do. V podstatě nic se z ní nedozvíte. Nanejvíš to, jak bude v Praze :-) U nás zjistíte, jak to na konkrétní místech v republice vypadá. I to, kde a jak moc bude pršet až dva dny dopředu.

Na naše stránky s předpovědí počasí jsme docela pyšní. A protože se líbí i vám, našim čtenářům, řekli jsme si, že nebude od věci seznámit vás s novinkami, které jsme na podzim nachystali.

Aladin kouzlí na 54 hodin dopředu
Na stránkách pocasi.idnes.cz je už dlouho samozřejmostí výhled počasí na 8 dnů dopředu. Kde a jak moc bude pršet, jsme ale dosud mohli sledovat jen s omezením na příštích 24 hodin.

Ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem vám nyní můžeme nabídnout víc. Ode dneška zveřejňujeme srážkovou předpověď na více než dva dny dopředu. Přesněji řečeno na 54 hodin. Vyzkoušet můžete zde.

Rozšíření se týká i vývoje oblačnosti, teplotní mapy a síly a směru větru. Jinými slovy, pokud jste z Jablunkova či Aše, nevadí. Na mapě republiky snadno zjistíte, jak bude právě u vás.

Předpověď rozprostřená do všech koutů České republiky je výsledkem výpočtu matematického modelu nazvaného Aladin. Vstupují do něho každou hodinu údaje ze stovek meteostanic po celém Česku. Velmi výkonný počítač v Komořanech je zpracuje, zasadí do kontextu vzdušných proudění a dalších meteorologických jevů. Výsledkem je pak přehledná mapa, kterou máme tu čest nabízet i vám.

Jednou vidět lepší než dvakrát slyšet
Další novinkou je speciální meteoservis ze zimních středisek. Najdete tu podrobné údaje o stavu sněhu, kolik ho čerstvě připadlo a jaké je kvality. Údaje pro iDNES.cz připravuje server holidayinfo.cz, specialista na české hory.

Hlavní ale je, že u velké části středisek najdete on-line webkameru, takže se můžete podívat, jak to přímo na místě vypadá. Samozřejmostí jsou i informace o provozu lanovek a vleků.

Napište nám, prosím
Věříme, že budete s touto inovací spokojeni. Uvítáme jakékoliv vaše postřehy. Využijte, prosím, buď formulář vpravo dole na této stránce, nebo tuto emailovou adresu.

Teď už bude vše záležet jen na tom, aby se „rosničkáři“ správně trefovali. Kolegové z ČHMÚ snad odpustí, slovo "rosničkáři" opravdu nemají rádi :-)

Dobrou a přesnou předpověď Vám i nám přeje

Petr Pravda
zástupce šéfredaktora iDNES.cz.

Autor: Redakční blog iDNEScz | pátek 9.11.2007 17:16 | karma článku: 19,70 | přečteno: 4890x