Napálil Roman Týc soudce Hájka?

Člen umělecké skupiny Ztohoven David Brudňák byl ve středu odsouzen k měsíci vězení nebo k šedesátitisícové pokutě za výměnu panáčků na pražských semaforech. Soudce Tomáš Hájek totiž nepřipustil, že by přezdívku Roman Týc mohlo používat víc lidí, jak se Brudňák hájil. Já osobně znám dva diverzanty, kteří se představují jako Roman Týc (čti romantik).

Kdyby samosoudce Tomáš Hájek vynesl verdikt nad pravým Romanem Týcem, výtvarník by podle mých informací neváhal ani minutu a nastoupil by k výkonu trestu. "Je to taky zkušenost," řekl mi a já mu věřím, zkušenosti nadšeně sbírá. 

Kvůli jedné takové se v pražském Prokopském údolí nechal přejet vlakem, za další se vydal do Krkonoš, aby narušil Mediální realitu. Jenže odsouzený David Brudňák tvrdí, že není Roman Týc, který loni v dubnu vyměnil skla s panáčky na padesáti pražských seforech. "Máme k sobě hodně blízko, ale jsou mezi námi výrazné fyziognomické rozdíly," vypověděl v půlce dubna. Čtěte zde.

Jeho slova potvrdil redakci iDNES.cz i režisér Luboš Svoboda, který s Týcem spolupracoval. Na důkaz pravdivosti svých slov Brudňák předložil fotku, na níž pozoruje vousatého muže při instalaci Týceho novinky Křížová cesta. 

Přestože nepochybuji, že David Brudňák používá pseudonym RT, vím také o tom, že se za ním skrývá i vousatý muž na zmiňované fotografii. Mám proto důvodnou obavu, že se soudce Hájek stal obětí další Týceho manipulace. Že je RT v tomto oboru velmi zkušený, dokázal tehdy, když napadl vysílání České televize. Je tedy Brudňák tím Romanem Týcem, který vyměnil sklíčka na semaforech, nebo je tím Romanem Týcem, který se podílel na narušení "Medialní reality"?

Pavel Eichler, redaktor iDNES.cz

Autor: Redakční blog iDNEScz | čtvrtek 22.5.2008 17:20 | karma článku: 19,09 | přečteno: 5483x