Mobil roku, anketa, která přežila telefony i operátory

Když jsme chystali letošní vyhlášení ankety Mobil roku, došlo nám, jak se svět kolem nás mění. Posuďte sami.

V pondělí 3. prosince vyhlásíme na stránkách Mobil.cz sice "teprve" desátý ročník, ale i tak to je jedna z nejstarších anket českého internetu. Možná, že dokonce nejstarší vůbec.

Úplně první ročník Mobilu roku byl vyhlášen v roce 1997. Vyhrál telefon Philips Genie... Vzpomínáte si na něj? Už asi jen těžko, navíc Philips se na evropském trhu ani nedožil letošního ročníku, stejně jako někteří další vítězové a soutěžící (Siemens, Bosch, Dancall).
 
Mobil server, jak se původně náš server o mobilech a telekomunikacích jmenoval, začal vydávat Patrick Zandl již v roce 1996, jen krátce potom, co operátoři Eurotel a Paegas spustili své GSM sítě. Dnes se ani jeden z těchto operátorů už tak nejmenuje.

Vítěze letošního ročníku Mobilu roku vám prozradíme na stránkách Mobil.cz sice až v pondělí. Již teď ale můžeme prozradit, že nikdo z redakce nedokázal výsledek hlasování čtenářů správně tipnout a že první desítka přístrojů roku 2007 je velmi pestrá. V každém případě děkujeme, pokud jste v anketě hlasovali, a těšíme se na vaší spolupráci v příštím ročníku Mobilu roku.

Naše anketa se jmenuje stále stejně, ač za dobu její existence nezůstal v oboru mobilních komunikací téměř kámen na kameni, mnoho značek a jmen již patří jen do historických encyklopedií.

Schválně si zkuste tipnout, jak se za dalších deset let budou jmenovat naši operátoři, jestli budou stále jen tři a či bude na trhu taková Nokia, Sony Ericsson nebo Motorola, nebo budeme kupovat mobily od Googlu, Yahoo!, a nebo třeba od iDNESU. Tyto trendy se v poslední době začínají nenápadně ale jasně rýsovat...

Jan Matura vedoucí redaktor Mobil.cz

Autor: Redakční blog iDNEScz | neděle 2.12.2007 18:39 | karma článku: 16,55 | přečteno: 4242x