Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdopak ještě neprokoukl a kdopak ještě naletí prázdnému a falešnému

Kdysi jsem po urážející a zkorumpované prezidentské volbě nenašel ve svém blogu lepšího přirovnání pro chovaní a motivace vítězného kandidáta než k parazitu, který je pro svůj osobní prospěch - manifestaci chorobného ega, schopen škodit a manipulovat kde se dá a čím se dá – lidmi/lidem, morálce, faktům, pravdě, prospěchu…Předpovídal jsem, že rodnou ODS Václav Klaus využil (už kdysi vytvořil?) jen jako hloupého, dlouhodobě zmanipulovaného hostitele, kterého záhy v konečném funkčním období odkopne jako nepotřebného, tak jako to učinil v minulosti s jinými zmanipulovanými „hostiteli“ a že takovým hostitelem byla a může být jakákoli jednotka lidí, národ, stát. Poslední dny, týdny a měsíce ukazují, že jsem se v tomto přirovnání nemýlil.

Nehodlám zde snášet výčet všech klausovských divadelních extempore a gest poslední doby, na které se impresário pečlivě připravil a média a sociálně a politicky činní opět „spravně“ zareagovali (obvykle nepřiměřeně jejich nízkému obsahu). Mají stále stejný scénář: bravurně podaná a několik kroků dopředu promyšlená kritika (vždy opoziční postoj) k nějakého citlivému a nejednoznačnému tématu, ve kterém on, v kýžené záři reflektorů, vyřkne jedinou, geniální, ideálně skandální pravdu za současného pourážení jiných pravd a jejich nositelů, to vše okořeněné nějakou populistickou (často národní), ideologickou nebo (a) emoční notečkou…

 

Zastavím se jen u dvou a závažnost důsledků takového počínání prvního a vzorového občana státu i národa ať si každý přebere sám. Nyní i budoucnu, protože V.K. se zhrzeným odchodem  z ODS nestahuje někam na Vysočinu ale vrací na Hrad, odkud relativně efektivně a určitě efektně může a i dál bude pokračovat ve své životní strategii. Navíc v době našeho předsednictví EU a hlavně  nastupující hospodářské krize, kdy bude rozumový úsudek mnoha lidí poněkud zastřen, zatímco vnímání ke zkratkovitým demagogickým, populistickým a ideologickým, národním tématům a řešením zjitřeno.


1.  Dehonestace symbolů 17. listopadu resp. všech 17. listopadů záměrnou absencí na jejich oslavě.

 Nevím jak to vnímají jiní, ale mě a myslím, že kohokoli jiného, kdo vnímá svobodu, demokracii a její symboly opravdově,  srdcem, se muselo toto promyšlené gesto dotknout. Existuje vůbec nějaká myslitelná omluva, vysvětlení pro takové plivnutí (jakéhokoli) českého prezidenta, reprezentanta našich nejvyšších hodnot? Nejtrapnější je, že tyto hodnoty (a změny) ho vynesly tam kde je, podobně jako lidé (volitelé ODS v čele s Topolánkem), kterým  tak „charakterně, lidsky oplatil“. Vzor ctnosti člověka a prezidenta par excellece!


2. Stále vyhraněnejší (polarizovanější) postoj k EU resp. hodnotám západních demokracií vůči postojům k Rusku resp. totalitním ideologiím.

 

Výroky typu že „za válku v rusko-gruzínském konfliktu mohou jednoznačně Gruzínci“ či „viníkem okupace Československa v srpnu 1968 nebyl ruský národ, ale expanzivní komunismus“! Z druhé strany neustálé varování před vlivem „toho špatného, omezujícího a národní zájmy ničícího“ z EU, její kritika a skandální výpady proti lidem proevropského (unijního) smýšlení. V.K. a český národ jako osvícení zachránci demokratických principů v Evropě! Podobně jako V.K. a jeho ideoví pohrobci (např. z CEPu či Libertas.cz ) jako zachránci jediné „opravdové“ pravice, u nás, v Evropě a ve světě! „V americké finanční krizi to nebyl volný trh, kdo selhal. Byla to opět namyšlená ruka státních plánovačů“ P.Mach CEP, Euro, 06.10.2008 . Jako špatný vtip zní podobné proklamace a kritiky od lidí (hlásných trub V.K.) jejichž ideové ikony u nás pravici zdiskreditovaly a za jejichž vlád se dotovaly a hromadně tunelovaly státní podniky. Nemohu si pomoci, ale jako absolutní pitomost mi za současného stavu vývoje světového politického smýšlení i historie politických stran a pravice zvlášť v české kotlině, přijde zakládání nové konzervativní úzce pravicové (a euroskeptické) strany u nás, pitomost srovnatelná leda s kupónovou privatizací nebo zakládáním banánových plantáží na Českomoravské vrchovině.

Co mi ale jako úplná pitomost nepřijde, jsou spekulace o údajném sponzorovi Libertas.cz, kontroverzním irském podnikateli a euroskeptikovi Declanu Ganleyovi resp. jeho možných vazbách na KGB (http://www.lidovky.cz/kdo-bude-platit-libertas-cz-ddu-/ln_nazory.asp?c=A081202_222003_ln_nazory_ter). Zajímavé zacyklení. Zajímavé paradoxy. Ideologické postoje V.K., „naokopravicové“, „naokoliberální“ a „naokodemokratické“ jakoby se ukázaly v jiném světle, jiném smyslu. O reálných komunistických kořenech smýšlení V.K. jsem již psal ve zmíněném blogu k jeho volbě prezidentem, o jeho podivném postoji k protikomunistickému disentu, působení v éře socialismu, jeho bagatelizaci komunistické ideologie i novodobém „zvůlekomunistůzvolení“ prezidentem v 1. funkčním období, bylo již napsáno dost. Nevysvětluje to i mnoho z jeho současného působení, názorů, angažovanosti? (vč. uvedených 2. bodů.) A není příklad této tragické postavy šplhounství bez morálního vědomí, úcty k pravdě a lásce, k druhým, vedoucí k nutné sebezáhubě, jíž jsme pozvolna  svědky, varováním pro jiné?  Jiný Václav, opravdový člověk, a skutečný, úctyhodný prezident na Národní třídu 17. listopadu t. r. dorazil, ze své vůle, vůle svého srdce a lásky ke svobodě a pravdě.

 

P.S. Podnětem k tomuto komentaři mi byl nedavný výrok jedné mé spolupracovnice, skalní sympatizantky V.K. "ja si ale stále myslím, že pan prezident má v mnohym pravdu" - těžko jsem ji dokázal vysvětlit jak složité je ji pochytit a jak se okázalé parciální pravdy pana Klause v minulosti ukázaly fatalně zcestné.

Kdo si myslí, že V. K. stejně ztrácí moc, mýlí se, i včerejší gesto měl promyšlené a bude se exhibovat a "kalit vody a mysli" dál, nesedejme mu lacině nalep!

Autor: Miroslav Hyliš | pondělí 8.12.2008 0:12 | karma článku: 22,72 | přečteno: 1386x
  • Další články autora

Miroslav Hyliš

Žít jako Havel.

O Havlovi neplkat, podle Havla žít. Anebo naopak, oboje nás někam dovede. Důvodem věčné iritace z myšlení a činů Václava Havla je špatné svědomí. S jeho krédem o pravdě a lásce se každý musí popasovat sám. O výsledku vítězné strany je ale rozhodnuto dávno dopředu, zákony, které těžko uchopíme. Osobní názor a možný výklad, kam až sahá Havlova nejslavnější myšlenka.

18.12.2014 v 15:15 | Karma: 21,56 | Přečteno: 1463x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Hyliš

Tak už i Bobek přichází s klamavou reklamou aneb kaprův mejdan.

„Choďte do ZOO, ať se zvířata nenudí“, hlásá ředitel té pražské v rozhovoru prosincového čísla měsíčníku Prahy 4 (Naše Praha 4 - 11/2014). Smějící se pan Bobek ale zaměňuje chování zvířat a lidí, a to v obou směrech. Z druhé strany tolik veselí být nemusí. Klamavá a podbízivá reklama instituci neprospěje. ZOO jako výstava Bodies Revealed.

16.12.2014 v 9:06 | Karma: 5,29 | Přečteno: 419x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Hyliš

Dies irae za Václava Klause

Báseň k odkazu exprezidenta Václava Klause inspirovaná vzpomínkovou akcí "jeho vynášením z hradu" 7.3.2013

11.3.2013 v 13:30 | Karma: 15,92 | Přečteno: 571x | Politika

Miroslav Hyliš

Poděkování čestným senátorům a soudcům.

Tento dopis byl původně zaslán 28 senátorům, kteří podpořili petici KlausovaVELEZRADA.cz v předvečer dne hlasovaní o obžalobě v senátu, ale je dodatečně věnován všem 38 senátorům, kteří ji podpořili i 3 (4) soudcům ústavního soudu, kteří včera nesouhlasili s odmítnutím návrhu na zrušení části amnestie, na rozdíl od většiny kolegů-prezidentových nominantů v čele s dlouholetou podporovatelkou V.Klause a ODS Dagmar Lastoveckou. Dopis je dodatečně zveřejněn také jako odpověd některým blogerům na podobné otevřené dopisy senátorům - negativní reakce, pro ujasnění argumentů protistrany.

6.3.2013 v 13:25 | Karma: 19,87 | Přečteno: 859x | Politika

Miroslav Hyliš

Klausovi - rodové zatížení a nenáhodné škodění.

Temná minulost otců Lívie Klausové a dosluhujícího prezidenta odkrývá nápadně shodné znaky s působením jich samých a jejich potomků. V čem se liší nedávná propaganda syna a celoživotní propagandy otce od té nacistické nebo komunistické, jimž propadli předci Klausových? Co nám ještě tato rodinka předvede, jsou to už poslední plivance a kostlivci z jejich skříní? A pochybuje ještě někdo o důvodech k ostražitosti vůči podobným lidem? pozn. hlavní myšlenky a možná i nové informace viz. P.S. jsou v textu podtržené.

11.2.2013 v 15:15 | Karma: 33,03 | Přečteno: 1959x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:06

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Žena zápasila s policisty o nůž, jednoho pořezala a sama se bodla do břicha

2. května 2024  11:44

Policisté pomáhali v Sušici na Klatovsku ženě, která byla rozrušená a chtěla si ublížit. Před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Autor působí na PřF UK,kde se zabývá parazitologií a elektronovou mikroskopií. Má rád vážnou hudbu,přírodu,krajinu,toulání,focení,hory,chrámy,prostor a jako všichni dálky; moře,vesmír,nejvíc ty ve fantazii; sbírá a pěstuje vzácné rostliny,má malé arboretum. Fascinují ho tajemství hmotného i nehmotného světa, uvědomuje si jejich delikátní propojení i projevy ve všem kolem nás.Ví,že smysly klamou,rozum rád šálí,vášně nejvíc a vše je postaveno na hranách a protikladech.

Seznam rubrik