Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte rádi svého zubaře?

V mém soukromém pořadníku nejneoblíbenějších lékařů stojí zubař na prvním místě (druhý v řadě je gynekolog), přestože osobně proti němu nemám vůbec nic. Po velmi dlouhé době se mi podařilo najít někoho, komu opravdu věřím.

Což můj strach sice trochu zmenšuje, ale rozhodně neodstraňuje. Na rozdíl od jednoho svého klienta k zubaři přesto chodím, a to dokonce pravidelně, dbám totiž na prevenci. Zuby si od malička pečlivě čistím, doma mám několik kartáčků včetně jednosvazkového a mezizubního, pořídili jsme dokonce skutečné dentální nitě (nejde o dámská ani pánská tanga). Zmíněný klient měl ze zubařů takový strach, že k nim léta nechodil vůbec. Když došlo na nejhorší, poradila jsem mu, aby se pokusil najít si psychiatra, který by mu s jeho fobií pomohl. Vrátil se po čase s tím, že jeho hledání nebylo úspěšné – nepodařilo se mu najít psychiatra, který by se nebál zubařů, a tak si bolavý zub vytrhl sám.

Za svůj život jsem nepotkala nikoho, kdo by se k zubaři těšil a humorné příběhy z návštěv zubaře se mi také přes veškerou snahu nepodařilo nasbírat. Moje sny před plánovaným ošetřením mívají blíže k hororu. Obzvlášť po přečtení zpráv typu: Muž v Ostravě zemřel v čekárně u zubaře. Myslím, že zde nenapíšu nic nového, když prohlásím, že návštěva zubaře je vždy záležitost adrenalinová. Atmosféru v čekárně u zubaře znáte jistě všichni, je poněkud … hustá. Kolektivní dusno vzniká jako mix obav čekajících pacientů, skotačivého zvuku vrtačky a cinkajících nástrojů v ordinaci. Zatímco někteří z pacientů zvyšují nervozitu v čekárně nervózním přecházením, další si nenápadně prohlížejí své sousedy a v duchu poměřují velikost otoků. Já si pravidelně beru s sebou knihu, abych mohla číst stále dokola jednu jedinou větu… Opakovaně jsem byla svědkem situace, kdy čekajícímu selhaly nervy, takže prchl dřív, než na něj přišla řada.

Zubařů jsem v souvislosti s opakovaným stěhováním vystřídala hodně, zkušeností mám také hodně … a hodně různých. Přítomnost sympatické zubní lékařky, která mi velmi mateřsky opřela hlavu o své sympatické tělo, byla sice nanejvýš uklidňující, ale jen do té doby, než došlo k akci – měla mi totiž trhat zub. Moje máma kdysi říkala, že každý máme nějaké své slabé místo. Někdo má potíže se srdcem, někdo třeba s klouby, někdo má slabý žaludek, jiný hlavu… no a u mě se zdravotní potíže soustřeďují právě na chrup. „Za každé dítě zaplatíš zubem,“ byla další z máminých předpovědí, která se také naplnila. Pokud k mezerám ve svém chrupu ovšem přičtu ještě i vyoperovanou osmičku vpravo nahoře, pak bych měla mít děti tři.

Zmíněná sympatická zubní lékařka se trhání zubů děsila ještě víc než já. Přestože mi dala několik injekcí, takže jsem opravdu bolest necítila, bála se pořádně zabrat. Neustále se ptala, jestli mě něco nebolí, vzdychala („Jéžišmarjá“), dělala časté přestávky, v pauzách odcházela k oknu a komentovala vývoj počasí („A chčije a chčije…), nebo si dolévala (myslím vodu, pochopitelně), aby nezkolabovala. Na křesle jsem tehdy strávila asi hodinu, a zatímco lékařka páčila můj zub, já jsem se trápila úvahami o tom, jak ji budu zachraňovat, až opravdu zkolabuje. Rozhodně k tomu měla blízko. Jak je vidět, i přespříliš empatický přístup může být na škodu.

Najít v současné době dobrého zubního lékaře není vůbec snadné – obtížné je totiž najít vůbec nějakého. Když před pár lety moje lékařka odešla do důchodu (tehdy se ještě nechodilo do důchodu až po smrti), strávila jsem spoustu času telefonováním, ale byla jsem pokaždé odmítnuta s tím, že nové pacienty už ordinace neeviduje. Štěstí jsem měla až v jedné zcela nové soukromé ordinaci. Přiznávám, že rychlost, s jakou jsem byla objednána, vykřesala jiskru podezření. Už po týdnu jsem seděla v prostorné čekárně. Fakt, že jsem v čekárně seděla naprosto sama, moje podezření ještě znásobil. Po pár minutách jsem byla sestrou pozvána z luxusní čekárny do luxusní ordinace. Ujala se mě mladá lékařka – taky luxusní. Po prohlídce mé ústní dutiny mi nabídla vyčistění mého chrupu „zbrusu novým úžasným přístrojem, díky kterému budou vaše zoubky dokonale čisté a lehké“. Odlehčilo se především mé peněžence, neboť i ceny byly v této ordinaci luxusní. Když lékařka na kontrole po dvou měsících objevila malý kaz a ošetření zubu podmiňovala dalším vyčištěním mého chrupu a mé peněženky, bylo mi jasné, že naše krátká známost dospěla ke svému konci. Dvě tisícovky za opakované ošetření a další peníze na bílou plombu („amalgám je už přece dávno překonaný“) „“ jsem odmítla vydat, do výplaty bylo daleko a můj užtéměřbývalýmanžel nějak zapomínal platit alimenty. Lékařka trvala na svém, („nejdřív ošetření, potom plomba“), já také, a tak se protentokrát nevrtalo.

Při obhlídce okolí našeho budoucího bytu, kam jsem se hodlala přestěhovat s dětmi a kočkami, ale bez užtéměřbývaléhomanžela, jsem objevila další zubařskou ordinaci vzdálenou jen pár minut od naší nové adresy.  Kupodivu jsem tentokrát byla zaregistrována i s mými dvěma dětmi. Mladá lékařka sice brzy odešla na mateřskou dovolenou, ale vystřídal ji ještě mladší lékař, do jehož rukou se svěřuji častěji, než by mi bylo milé. Při prohlídce chrupu jsem totiž byla upozorněna, že díky nekvalitní práci jeho předchůdců mám v puse řadu časovaných bomb.

A bomby (myslím ty v mé ústní dutině) skutečně postupně vybuchují.

 

Autor: Helena Hvozdecká | středa 28.10.2015 17:11 | karma článku: 17,10 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Helena Hvozdecká

Co lze najít v jídle

Kdo hledá, najde, tvrdila kdysi moje máma. Někdy ovšem člověk najde, i když nehledá. Občas najde to, co by na daném místě vůbec nečekal. Nebo naopak očekávané přes veškeré snahy najít nelze.

8.11.2015 v 15:41 | Karma: 13,53 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Cestování MHD jako adrenalinový sport?

Již několik let bydlím na okraji Brna. MHD jsem najezdila desítky kilometrů a v rozporu s názvem článku mi cestování MHD nevadí. V tramvaji, autobuse ani trolejbuse se totiž člověk nikdy nenudí.

11.10.2015 v 17:04 | Karma: 16,54 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Jaký trest byl pro vás nejhorší?

Diskuse o vhodnosti či nevhodnosti tělesných trestů se znovu rozproudila v souvislosti s odvoláním, které hrozí řediteli jedné pražské školy za to, že uštědřil svému žákovi pohlavek.

4.10.2015 v 17:18 | Karma: 14,10 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

S kočkou v posteli

Kočky jsou údajně nejspavější ze všech savců. Spánkem stráví až šestnáct hodin denně. S tímto propočtem by například sedmiletá kočka byla dohromady vzhůru jen dva roky! Zdá se, že některé kočky si tuto informaci zapomněly přečíst.

19.9.2015 v 16:48 | Karma: 33,95 | Přečteno: 1788x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Chodí vaše dítě rádo do školky?

Psychologové a pedagogové rodičům radí, aby volbu školky pro své děti nenechali náhodě, ale pečlivě ji vybírali. Praxe je ovšem taková, že pokud nezvolíme školku soukromou, jsme rádi, když se nám dítě vůbec podaří někam umístit

7.9.2015 v 17:56 | Karma: 14,23 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2025x
Brňačka s láskou k psanému slovu a šuplíková spisovatelka s potřebou sdělovat a sdílet. Žena, která si ráda vymýšlí příběhy a jen výjimečně (a krátkodobě) ztrácí svůj nadhled a smysl pro humor.

Moje literární pokusy jsou nově k nahlédnutí i zde: https://www.facebook.com/pages/Helena-Hvozdeck%C3%A1/288031364717330 A také zde:

www.helenahvozdecka.cz

Seznam rubrik