Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještě musím pověsit kočky a nakrmit prádlo!

Kočky nás zřejmě považují za poněkud méněcenné, méně schopné, místy dokonce nesvéprávné bytosti, které je vhodné kontrolovat a učit je orientovat se v běžných denních povinnostech. Někdy mám pocit, že máme doma takové chlupaté obdoby Járy Cimrmana, protože naše kočky jsou prostě všude a rozumí naprosto všemu.

Kočky mi pravidelně ukazují cestu, což je obzvlášť důležité v případě, že nesu něco hodně těžkého či neforemného, jako např. vrchovatý koš s prádlem na vyžehlení, kýbl plný vody nebo hrnec s horkou polévkou na balkón. A protože kočky nás učí zbytečně se nestresovat, pohybují se klidně a rozvážně, zatímco já za nimi cupitám s těžkým nákladem a hlasitým klením. V okamžiku, kdy shodím koš s prádlem na podlahu, kočka do něj skočí, aby zkontrolovala obsah, příp. ho lehce přeskládala.  Tím ovšem dozor a pomoc nekončí, pravidelně se některá z našich dvou chlupatic ozdobně rozloží na komínku s čerstvě vyžehleným prádlem, které jsem se pokusila pracně zbavit kočičích chlupů.

Protože nejsme obdařeni zahradou, jsme nuceni prádlo věšet na sušáky. Všimli jste si, že po těch nejdražších a nejjemnějších kouscích prádla se koťatům šplhá nejlépe?  Příp. je alespoň uloví, tzn. stáhnou na zem, aby se s nimi mohla pomoci svých drápů a zubů prát.  Takže není divu, že jsem jednou pozdě večer přinesla do obýváku k rozloženému sušáku kbelík s čerstvě vypraným prádlem a v předtuše příštího jsem prohlásila: „Tak ještě musím nakrmit prádlo a pověsit kočky a potom konečně do postele!“

Kočky nám pomáhají naprosto se vším. Pokud bychom jim to povolily, chodily by s námi i na nákup (pravidelně je vyhazujeme z nákupních tašek), aby dohlédly na správný výběr potravin.

Dále je nesmírně důležité starat se i o správnou výživu dvounožců, především kontrolovat, zda při přípravě jídla nezanedbávám dostatečný přísun čerstvých bílkovin, především v podobě libového kuřecího masa, kvalitní šunky nebo sýra. Tuto činnost si vzala na starost naše Blondýna a provádí ji zvlášť důkladně především od okamžiku, kdy jí byla naordinována urinární dieta. Mohu si být jistá, že nám kočka dovolí sníst pouze vysoce kvalitní potraviny, protože za vhodnou ochutnání uznává pouze šunku s vysokým podílem masa a navíc naprosto čerstvou, skladovanou maximálně jeden den.

Koťata měla zvláštní zálibu v prozkoumávání odpadkových košů. Aby si je mohla prohlédnout hezky zblízka a do detailu, skákala dovnitř. Jeden z kocourků skočil šipku právě v okamžiku, kdy jsem loupala cibuli. Jeho reakci si jistě umíte představit, bohužel se ze své zkušenosti nepoučil a příště skočil do česneku.

Společně s námi kočky vaří a společně také obědvají. Jídelníček sice průběžně obměňuji, jedna ingredience ale zůstává jeho pevnou součástí – a to jsou kočičí chlupy. Případné návštěvy tedy mají možnost ochutnat chlupatou polévku, hlavní jídlo, zákusek a dokonce i kávu.

Kočky velmi rády pomáhají i s úklidem, a pokud naznají, že jsem uklidila nedostatečně, dají to zřetelně najevo – třeba tím, že vyhází z polic jejich obsah. Pravděpodobně mi tím pomáhají, abych se lépe dostala k nánosům prachu ukrytému třeba za knihami. Oblíbená je i asistence při zametání steliva, především koťata ráda loví smetáček, příp. nasedají na lopatku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Že jsou kočky hladové po informacích a vzdělání, o tom svědčí následující obrázky. Jedna z kočiček pravděpodobně tušila, že bude prodána do ciziny, proto se začala učit německy. Tuto informaci pravděpodobně získala díky tomu, že mi pravidelně pomáhala psát e-maily a na internetu sledovala,  jaké nové informace se objevily na stránkách naší chovatelské stanice.

Situaci, kdy pracně sesmolíte dlouhý dopis a v okamžiku, kdy ho chcete uložit a odeslat, vám přeběhne po klávesnici kotě a mail je fuč, asi důvěrně znáte všichni, kdo bydlíte u kočky. Podle častého prohlížení knížek v knihovně našimi koťaty by se dalo soudit, že především koťata informace přímo hltala. (Doslova  - alespoň dle stavu prohlížených knih).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další oblíbenou činností je tělocvik, přičemž dvounožci slouží jako šplhací sloupek, trampolína, odrážecí či přistávací plocha a někdy i jako žíněnka pro různá salta a kotouly.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve snaze omezit ne právě vítané kočičí aktivity my dvounožci nakoupíme škrabadlo, milion různých hraček v podobě myšek, míčků, peříček na udici, což nám pořádně vyždímá kreditku, abychom vzápětí zjistili, že kočka si vesele brousí drápy o nové čalouněné křeslo a jako nejoblíbenější hračku si vybere obyčejnou krabici, moji ruku, palec od nohy nebo jinou část těla vykukující z pod přikrývky, tkaničky od synových nových bot nebo kuličku zmačkaného papíru vytaženou z odpadkového koše, příp. klávesnici počítače. S natahovacími myškami a jinými aktivními hračkami pro kočky si dvounožci po večerech hrají sami.

 

Večer kočky pravidelně zkontrolují, jestli už jsme jim rozestlali naši postel…a velkoryse nám přenechají svůj prázdný pelíšek.

Dobrou noc!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Hvozdecká | neděle 18.1.2015 18:35 | karma článku: 25,61 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Helena Hvozdecká

Jak (ne) přežít Valentýna

Zbývá ještě zabalit poslední dárek. Moje Avon Lady mi včera přinesla báječné slipy pro mého miláčka – jsou černé a uprostřed mají velké červené srdce. Prostě nádhera! Bude z nich určitě nadšený! A doufám, že je hned vyzkouší!

14.2.2016 v 11:39 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Kam jsi včera tak spěchala, Pusinko?

Stává se to i vám? Omylem odešlete esemesku někomu, komu nepatří? Anebo naopak dostanete esemesku od někoho omylem?

17.1.2016 v 16:19 | Karma: 18,32 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Jak jsem (ne)zápálila adventní svíci

Předvánoční čas by měl být časem rozjímání a pohody, dočetla jsem se před časem v jednom článku na internetu. Člověk by prý měl trochu zpomalit a pokud možno se zastavit.

20.12.2015 v 17:08 | Karma: 14,43 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Parkování na růžovo

K cestování po městě Brně využívám převážně MHD. Přesto mě možnosti parkování v centru Brna zajímají – v souvislosti s mými klienty, kteří často přijíždějí na domluvenou schůzku autem a – překvapivě – potřebujíněkde zaparkovat.

16.12.2015 v 18:38 | Karma: 16,13 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

A vy tady čekáte s čim, pani?

Panickou hrůzu z bílého pláště naštěstí nemám. Navíc jsem byla až donedávna celkem zdravý člověk, takže se mi úspěšně dařilo se lékařům vyhýbat. Hrůzu mám spíš z předpeklí, kterému se říká čekárna.

18.11.2015 v 16:15 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Černý kašel polevil. Nově nakažených ubylo o pětinu

6. května 2024  15:01

V České republice za týden přibylo 1266 případů onemocnění černým kašlem, je to o 338 případů méně...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2025x
Brňačka s láskou k psanému slovu a šuplíková spisovatelka s potřebou sdělovat a sdílet. Žena, která si ráda vymýšlí příběhy a jen výjimečně (a krátkodobě) ztrácí svůj nadhled a smysl pro humor.

Moje literární pokusy jsou nově k nahlédnutí i zde: https://www.facebook.com/pages/Helena-Hvozdeck%C3%A1/288031364717330 A také zde:

www.helenahvozdecka.cz

Seznam rubrik