Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Půjčovny dětí

Milovali se, vzali se.  Alfa a Romeo. Časem ale zjistili, že jim to spolu zas až tak neklape a rozvedli se. Jejich jediným společným majetkem bylo krásné nové auto. Oba si něm velmi zakládali (Romeo  vybral značku, Alfa barvu) a měli k němu citový vztah, proto se hádali, komu auto po rozvodu zůstane. Obrátili se na soud, který rozhodl takto: Auto zůstane Romeovi,  protože se o něj až doposud více staral, vyzná se lépe v motoru,  vozil jej do myčky i do servisu, navíc má i delší dobu řidičský průkaz, takže se předpokládá, že u něj bude vůz v lepších rukou.

Aby však ani Alfa nepřišla zkrátka, může si každý lichý víkend
a jedno odpoledne v týdnu auto půjčovat. Dále je  povinna přispívat pravidelně každý měsíc předem stanovenou částku na nákup benzínu
a další náklady spojené s provozem auta.  Zdá se vám to nespravedlivé? Ale jděte…  Soud rozhodl správně, pokud jsou bývalí partneři  nespokojeni, je to jen jejich chyba, měli se sami dohodnout ke spokojenosti obou. A nebo se nerozvádět.

Co na tom, že se Alfa původně domluvit chtěla? Romeo cítil svou převahu, věděl, jak soudy rozhodují ve více než 90% podobných případů. Byl si jistý, že neprohraje.  Proto se nejdříve tvářil velmi přístupně,  ale nakonec s žádným návrhem na dohodu nesouhlasil. Prodat svoje milované autíčko cizím lidem? Nikdy, to nechtěl ani jeden z nich! A střídat se po týdnech? To by přece nebylo v zájmu… v zájmu auta.

Každý jistě hned pochopil, kam tímto příběhem směřuji. Podobně rozhodují soudy ne o našich autech (naštěstí), ale o našich dětech (bohužel). Už slyším vaše námitky, že dítě přece není žádná věc. Samozřejmě, to dnes už ví dokonce i nejedna modelka… Moc dobře  bychom si všichni měli uvědomovat, že dítě nikomu nepatří, že  není žádným majetkem, nelze jej tedy nikomu půjčovat. A především že ke svému zdravému  vývoji potřebuje oba rodiče. Přesto se budeme tvářit, že po rozvodu je vše jinak, že už stačí jen jeden rodič, ten lepší z nich, ten Alfa-rodič (rozumí se matka). Důsledkem je to, že se nám tu otvírají  pofiderní „půjčovny dětí“  jedna za druhou.

Uznávám, co jsem napsala, je hrůza. Půjčujeme děti. Ty, kterých se rodí stále méně, ty, které jsou všem velmi velmi vzácné. Když je po rozvodu odloučíme od jednoho z rodičů, vznikne tu na té nepreferované rodičovské  straně velká poptávka. Bolavá díra o velikosti kráteru. A kde je poptávka, měla by být i nabídka. A ceny by měly stoupat. Je ale v pořádku, že jsme  neviditelnou ruku trhu nechali řádit i v našich rodinách? Dokonce zde máme (prý pro usnadnění práce soudů) i platný (doporučovaný) ceník půjčovného, jen se tomu oficiálně musí říkat „tabulky výživného“ (nejen o nich můj starší článek).

A tak některé matky  fungují správně tržně, „své“ děti otcům půjčují. Dokonce jsou ochotny se domluvit, mít například tzv. rozšířený styk.  Klidně půjčí potomka v součtu i na 10 -12 dní v měsíci, ale na 14 už ne, to už by zavánělo střídavou péčí. Musí to být prostě jen takový pečlivě odměřovaný styk s otcem, hlavně ne na delší dobu, jen na návštěvu, jinak by poptávka mohla klesnout a co horšího,  dítě by se mohlo u otce začít cítit jako doma a to by nebylo v zájmu… v zájmu dítěte.  Dítěte, které je neustále na cestách, svůj jeden domov u mámy má stejně jen na  chvíli, pak zase honem k tátovi. Často předem ani netuší, kdo jej bude ten den vyzvedávat z družiny a u koho bude tu noc spát. Hlavně že se rodiče domluví, že jsou pružní, přizpůsobiví a vycházejí si vstříc.

Pak jsou tu další matky, které asi tuší, že zde něco není správně, když mají  "své" děti někomu půjčovat (byť by to byl vlastní otec dětí). Chtějí mít hlavně "svůj" klid a "svůj" nový život a s bývalým partnerem už nic společného. Ten může (totiž musí) pouze platit. Jenže právě díky nim se odhaluje celá zrůdnost našeho obvyklého porozvodového uspořádání. Mohlo by se i stát, že se muži začnou proti těmto zavřeným půjčovnám bouřit. A co potom? Je tu velké riziko, že se celý tento „systém“ zbortí jako domeček z karet.

Dobře si to uvědomují i někteří odborníci, například kolínská opatrovnická soudkyně s dlouholetou praxí Libuše Kantůrková na jednom semináři uvedla: "Na našem okrese byste našli řadu maminek, se kterými jsem velmi důrazně hovořila v tom směru, aby tatínkům nedělaly problémy s tím, pokud děti nechtějí půjčit tatínkům." Stala se kvůli tomuto výroku  jednou z kandidátek na ocenění v anketě Žblebt roku 2011 (více ZDE). Možná se trochu neobratně vyjádřila, protože mluvila částečně spatra, ale obsah je snad jasný. Těch maminek je řada. Dělají problémy. Tak takto by to nešlo, milé mámy... Děti se prostě půjčovat musí!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Hurtová | pondělí 20.2.2012 15:46 | karma článku: 15,35 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Vlasta Hurtová

Myši patří do nebe

Tento článek není recenzí, jen spíš určitým zamyšlením se nad tímto filmem... Varuji předem, že asi obsahuje spoiler! A omlouvám se za tu morbidní fotku, ale když je to o smrti myšky, tak toto jsme před časem našli!

11.2.2022 v 22:55 | Karma: 10,68 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 2

A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Ale někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy zákeřná nemoc... A co s tím pak?

10.2.2022 v 6:51 | Karma: 5,89 | Přečteno: 216x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 1

Dlouhovlásky zde byly, jsou a budou! A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Jenže ne každému je v tomto směru přáno. A někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy i zákeřná nemoc...

9.2.2022 v 17:22 | Karma: 12,42 | Přečteno: 561x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Drzý "ksicht"

Rodiče většiny puberťáků ví až moc dobře, o čem mluvím... Koulení očima, pohledy do stropu, odvracení tváře, různé zvláštní a ošklivé úšklebky. Kde na to berete trpělivost? Jak to zvládáte?

19.2.2020 v 7:30 | Karma: 12,91 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Vlasta Hurtová

Pane Hermane, na slovíčko...

Máte mnoho odpůrců i zastánců. Rozhodně nenecháváte lidi kolem sebe vlažnými a to je dobře. Možná, když v lidech vzbudíte nějaké emoce, přimějete je tím i trochu se zamyslet...

17.2.2020 v 7:05 | Karma: 11,78 | Přečteno: 602x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:21

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  11:18

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Neživím, nepřepínám, ale pořád něco řeším...

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy