Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naservírovat násilníkovi

Nesmíme dopustit, aby omyly a lži neustále opakované v nás zakořenily a změnily se v pravdu. Jak už jsem slíbila v předchozím článku, pokusím se pustit do  "žblebtů" z ankety vyhlášené Střídavkou... Pokud máte zájem nahlédnout  či hlasovat,  můžete ZDE :

v.hurtová

Jako první jsem si vybrala na "mušku" výrok ing. arch. Daniely Filipiové: "Obávám se, že tady bychom v podstatě jakoby naservírovali to dítě tomu násilníkovi, a samozřejmě může to být i matka. Samozřejmě ve většině případů to je otec."

Zabývat se násilím v rodině není zrovna oddechové téma, nikomu o tom asi není příjemné mluvit. Na citovaném výroku však naprosto jasně vidíme, jak se nám určitá klišé natolik vryla do kůry mozkové, že už nás ani nenapadne podívat se na věc trochu jinak. Například když se řekne násilník, automaticky si představíme muže.  Škoda, že na rozdíl od paní inženýrky nemám po ruce žádné přesné statistiky o násilí páchaném na dětech v rodinách (a obávám se, že právě tato smutná čísla nejsou veřejnosti ani dostupná), ale občas si někde něco přečtu. Bohužel v poslední době se tomu nelze ani vyhnout, kolik je těchto strašných případů, ze kterých média dělají senzaci a nám jen běhá mráz po zádech. Jedná se o týrání, zneužívání, zanedbání péče, dokonce vraždy dětí a podobně. A pachatelé nejsou pouze muži. Velmi často se setkáváme s tím, že žena je buďto  sama viníkem (podotýkám, že vlastní matka, která má děti ve své péči, vzpomeňme za všechny třeba Kuřim, nebo V. Meziříčí, kde si žena jen "odskočila" na noční oslavu do baru a malé dítě mezitím uhořelo v zamčeném bytě) nebo je žena spoluviníkem ("vlčí" děti z Prahy) nebo žena dokonce o ničem neví (toto je velmi, ale velmi časté u případů zneužívání nevlastním otcem).

Opravdu si právě nevzpomenu na případ, kdy dítě bylo svěřeno do výlučné péče otce a následně se zjistilo, že k podobným hrůzám dochází. A už vůbec ne při střídavé výchově. Ale dokonce ani v úplné rodině, tam je buďto vše v pořádku, nebo je otec tyran a matka mu v tom nedokáže zabránit, ale nevzpomenu si na příklad, že by matka děti týrala a otec jen přihlížel. Takže kdo více selhává? Těžko říct... Prostě jsou mezi námi vyšinutí jedinci, ale normální a milující rodič nepřenese přes srdce, aby jeho dítěti kdokoliv ubližoval a cítí silnou potřebu jej chánit před vším zlým. Pokud však otec nesmí své vídat vůbec, nebo jen co 14 dní, jak má jako správný ochránce fungovat, čemu může zabránit?
Ženy jsou také ochranitelské, ale jinak, představujeme si je jako submisivní a slabé... Kdežto muž je pro nás automaticky ten silnější, to znamená schopnější agrese. Jenže on svou sílu může využít i jako ochránce dítěte, pokud k tomu samozřejmě bude mít možnost.  No a je žena jasnou oběťí? Vždyť i ona může ubližovat. A také ubližuje, vědomě či nevědomky, neužívá sice tak často svých pěstí, zato útočtí na psychiku dítěte. Jak je možné, že máme u tolika dětí bohužel vypěstovaný syndrom zavrženého rodiče, ale nikdo za toto duševní týrání svěřené osoby zatím nebyl souzen? Jak je možné, že za modřiny na těle dítěte hrozí každému viníkovi trest, za rány na duši, které  se ozývají  po celý život, nehrozí nic?

Takže pokud jde o špatné chování vůči dětem, nemají si asi muži a ženy moc co vyčítat. Pak je tu ale další smutná kapitola a sice násilí na ženách. Znám bohužel tuto oblast moc dobře, mám dokonce i víc informací, než bych si přála mít. Není to naštěstí přímo zkušenost na "vlastní kůži", přesto je velmi osobní a raději o ní zatím budu mlčet. Pouze obecně bych tedy k tomuto problému chtěla říct, že jsem ráda za všechnu osvětu a za pomoc, jaké se dostává obětem domácího násilí. Jen mě mrzí, že s takto postiženými rodinami není dále pracováno. Proč třeba agresorovi nemůže být doporučena či nařízena léčba? Vše chceme uzavřít odloučením oběti a viníka, ale co dál? A hlavně co děti? Pokud není násilí prokazatelně pácháno i na nich, mají se i přesto přestat stýkat s jedním z rodičů? Jak co nejlépe tuto rodinu přeléčit?

Troufám si tvrdit, že i v podobně postižené rodině může být a úspěchem praktikována střídavá péče a že může být dokonce prevencí dalších problémů. Násilník totiž často chce pokračovat ve svém týrání oběti a když nemůže ublížit fyzicky, zkouší to přes děti. Pak přijdou na řadu různé únosy, nerespektování rozhodnutí soudu, neplacení výživného, neustálé tahanice o děti a soudní pře. Kdežto když tento člověk musí své úsilí věnovat něčemu tak pozitivnímu, jako je osobní každodenní péče o děti, je tímto jakoby odzbrojen, je nucen dodržovat předem domluvené a může to konečně přinést zklidnění  tolik potřebné pro děti. V takovýchto a podobných případech však musí odvést 100% práci všechny příslušné orgány - soudci, policie, sociání pracovníci, psychologové, poradny pro rodinu, mediátoři... Nic nesmí být přehlédnuto nebo zanedbáno. Za chyby se tu totiž může platit životem.

Tolik k domácímu násilí. Vlastně je tu ještě jedna věc: falešná obvinění. Je to taková celkem "vychytávka" našich matek, jak se definitivně zbavit otce po rozvodu a mít svůj život i "své" dítě už definitivně pouze ve vlastní režii. Prý si ženy v tomto směru  i on - line radí, jak to všechno zaonačit, aby na to policie skočila. Dokonce jsem četla, že jedna matka (ale tuším, že se to stalo snad v Polsku)  porušila panenskou blánu své dcery jen proto, aby pak mohla svého bývalého muže nařknout ze zneužívání dítětě a zabránit mu tak navždy ve styku s ním. Tak na toto by měl být velmi přísný metr, co myslíte? Jenže není, zatím.

Co říci závěrem? Milé matky, vybírejte si jen ty nejlepší muže, takové, kterých si budete celý život  vážit, kteří dají nejen vám, ale i vašim dětem pocit bezpečí a jistoty... A pokud dojde k rozvodu, netrapte své děti tím, že jim budete bránit v kontaktu s otcem a přenášet na ně ( byť i nevědomky) své negativní emoce, které vůči bývalému manželovi cítíte. Že se snažíte  vymazat ho ze svého života? Nevím, jestli to dost dobře půjde, ale vašim dětem nic nevymazávejte, prosím. Nevymývejte jim mozečky. Moc je to bolí. A vy, milí otcové, si taky dobře vybírejte své protějšky a hlavně vždy mějte pod kontrolou svoji přirozenou agresivitu. Když se poperete s chlapy v hospodě, nejste u mě žádní frajeři, ale je to vaše věc. Když zmlátíte doma někoho mnohem slabšího, jste obyčejní chudáci. I přesto by tu ale měla být ještě alespoň nějaká šance, nějaká možnost napravit své špané chování a stát se dobrým otcem. A pokud jste dobří otcové (a já věřím, že ano), neservírujte své děti po rozvodu do péče pouze matkám, jak je to dnes běžné. Usilujte o společnou či střídavou péči.  Vaše děti totiž potřebují oba rodiče.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Hurtová | neděle 15.1.2012 23:37 | karma článku: 16,94 | přečteno: 2243x
  • Další články autora

Vlasta Hurtová

Myši patří do nebe

Tento článek není recenzí, jen spíš určitým zamyšlením se nad tímto filmem... Varuji předem, že asi obsahuje spoiler! A omlouvám se za tu morbidní fotku, ale když je to o smrti myšky, tak toto jsme před časem našli!

11.2.2022 v 22:55 | Karma: 10,68 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 2

A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Ale někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy zákeřná nemoc... A co s tím pak?

10.2.2022 v 6:51 | Karma: 5,89 | Přečteno: 219x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 1

Dlouhovlásky zde byly, jsou a budou! A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Jenže ne každému je v tomto směru přáno. A někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy i zákeřná nemoc...

9.2.2022 v 17:22 | Karma: 12,42 | Přečteno: 584x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Drzý "ksicht"

Rodiče většiny puberťáků ví až moc dobře, o čem mluvím... Koulení očima, pohledy do stropu, odvracení tváře, různé zvláštní a ošklivé úšklebky. Kde na to berete trpělivost? Jak to zvládáte?

19.2.2020 v 7:30 | Karma: 12,91 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Vlasta Hurtová

Pane Hermane, na slovíčko...

Máte mnoho odpůrců i zastánců. Rozhodně nenecháváte lidi kolem sebe vlažnými a to je dobře. Možná, když v lidech vzbudíte nějaké emoce, přimějete je tím i trochu se zamyslet...

17.2.2020 v 7:05 | Karma: 11,78 | Přečteno: 603x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Neživím, nepřepínám, ale pořád něco řeším...

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy