Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Džihád a buddhista

Stres a zmatek. Konflikt a nedorozumění. Kdo z nás by je chtěl dobrovolně prožívat? Přesto jsou součástí našich životů. Nejen nás dospělých, ale i našich dětí.

Vraťme se opět k „oblíbenému“ projevu paní místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové. Cituji úryvek,  který najdete jako ŽBLEBT číslo 3 v anketě vyhlášené ZDE: "Představte si,  jaký zmatek a stres musí zažívat dítě, když třeba tatínek hlásá džihád a maminka s dítětem chrání každého broučka, protože pro buddhistu je posvátný každý život."

Co nás téměř okamžitě "trkne" do očí,  je zřejmá nevyváženost výroku, opět prvoplánová snaha  o diskreditaci mužů. Tady nám asi musí  být zase ihned jasné, kdo že je ten zlý, ten terorista a kdo je tím mírotvorným andělem lásky. Ale proč by to nemohlo být naopak? Proč by nemohl být tatínek buddhista a maminka bojovnicí džihádu?
Jednoho buddhistu znám. Je to moc sympatický mladý muž. Můj bratr ale onehdy  prohlásil, že s ním  celkem nerad chodí na „jedno“ sám. Prý jenom sedí, mlčí, pozorně naslouchá, je tichý, klidný a vypadá,  jako by se někde uvnitř usmíval. Ale moc toho s ním neproberete. Ve více lidech už to pak nevadí, to už se ztratí. Ještě jsem si vzpomněla na Květu Fialovou, to je další takový člověk, ta se bude radovat a usmívat snad úplně vždycky. Když tak přemýšlím o těch typicky buddhistických vlastnostech, především o odmítání a nešíření negativních emocí, říkám si nakonec, proč ne, jen ať jsou ženy teda těmi buddhistkami. Ať váží každé slovo a všude rozdávají úsměvy, to pak bude i po rozvodu s nimi jiné“ kafe“.

A co ti tátové s tou „svatou válkou“,  jak  bývá mezi námi často zkresleně vnímán „džihád“? Ve skutečnosti se ale nemusí  jednat pouze o ozbrojený boj,  ale  „velký džihád“ vlastně znamená duchovní úsilí, ten starý známý souboj  mezi duší a tělem a nebo také snahu o spravedlivou a důležitou věc. V tomto smyslu by se dalo úsilí o zachování obou rodičů dětem po rozvodu označit  za  „džihád“. Takže já říkám ano, otcové, bojujte! Buďte  čestní, buďte spravedliví a hlavně vytrvejte. Nebojujte proti matkám vašich dětí, ony vašimi protivníky nejsou,  jen využívají špatně fungující systém. Systém, který nutně potřebuje změnu.  Nenechte se zastrašit obavami, aby to „potom“ nebylo ještě horší. Nebuďte líní a pohodlní, naučte se osobně pečovat o své děti, není na světě nic užitečnějšího, lepšího a krásnějšího. A také nic, co by jim mohla dát jen matka a vy ne (když pominu kojení). Dítě potřebuje oba rodiče, potřebuje tedy i vás, vaši lásku, pomoc, ochranu a autoritu. Bojujte svůj „džihád“, nevzdávejte se svých dětí!

Sama autorka projevu označuje svůj příklad  náboženské  rozdílnosti rodičů po rozvodu za „extrémní“. Podle mě to záleží vždy pouze na nich, zda se dopracují k nějakým krajnostem. Zajímavá je však skutečnost, že pokud by se takto odlišně nábožensky cítícím rodičům dítě opravdu narodilo a pokud by  tito dokázali spolu vydržet a podílet se na péči a  výchově, neviděl by v tom zřejmě nikdo problém. Dítě by klidně mohlo chodit jeden  týden  s otcem do mešity a druhý  týden  někam na kopec s matkou meditovat a vše by bylo (zdá se) v naprostém pořádku.  Ale po rozvodu? Víte, jaký by to dítě mělo v těchto věcech zmatek? Jaký by zažívalo stres? Pokud se honem rodiče nějak  nedohodnou (rozuměj : pokud se matka dobrovolně nevzdá svého předem jistého vítězství v soudním sporu o svěření dítěte do péče), stane se prostě z dítěte automaticky buddhista. A záleží pak zase jen na matce, jestli ho aspoň občas pustí k otci,  třeba 1 x za 14 dní. Raději snad ani ne. On by s ním určitě zase šel do té své mešity!

Nejlepší je (především pro děti) vůbec se nerozvádět. To říkají i křesťané, stoupenci u nás  stále  ještě  nejčastějšího   náboženství.  Jedni z posledních, kteří se nepřestávají snažit o zachování úplné rodiny. Jenže co nabízejí těm už  rozvedeným? Odpuštění, samozřejmě. Ale to by bylo téma přinejmenším na nový článek. Dalším pilířem v křesťanství byl a je pojem otcovské autority. Naše děti však často po rozvodu otce téměř neznají, ten se jim vzdaluje a odcizuje, vše v životě dítěte se odehrává podle scénáře matky. To s sebou přináší velké těžkosti, nejen v situaci těsně po rozvodu, ale také do budoucna, do partnerského života i do života duchovního. Kdo nerespektuje svého otce zde na Zemi, obtížněji si hledá cestu i k tomu na Nebesích. Vlastně hodně obtížně. To by si měly uvědomit nejen  křesťanské církve, ale i všichni „vněcověřící“ a vlastně i nevěřící. Otce jako autoritu potřebujeme do svých všedních i svátečních dnů totiž úplně všichni.

Co dodat na závěr? Dohoda a komunikace rodičů je  pro dítě natolik žádoucí, že nelze v tomto směru riskovat a nechat to pouze na jejich dobré vůli. Vždyť neochota "domlouvat se" je často jednou z příčin rozvodu. Proto je třeba je k dohodě důrazně vybízet a motivovat, ale kde ani to nepomůže, musí se přitlačit na „pilu“.  Jsou - li oba rodiče k výchově způsobilí, je třeba změnit ten zaběhlý vzorec a svěřit jim dítě po rozvodu  do střídavé péče, pokud se nedohodnou jinak. Vždyť nyní jsou všechny ty soudní pře a tahanice v podstatě jen fraškou, jen zbytečným plýtváním "drahého" času soudců. Je to jako u prodaných zápasů ve fotbale, výsledek je předem znám a je to ostuda. Musíme přestat pěstovat kult "Matky", přestat stranit jednomu z rodičů a postavit je na stejnou startovní čáru. Jen ať se namáhají oba! Jen ať oba hledají to nejlepší řešení pro své děti.  A pak se teprve budou dít věci. To konečně začnou jednat soudy a sociálky ve prospěch dětí. Věřím, že okamžitě jako zázrakem ubude rozvodů a přibude spokojených dětí. A to nám přece stojí za to. I za cenu, že z některého dítěte vyroste buddhista hlásající džihád.

PS: Tento článek je věnován panu Pavlu Pešanovi, jelikož je dle svých slov „potencionální buddhista“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlasta Hurtová | neděle 29.1.2012 13:32 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1155x
  • Další články autora

Vlasta Hurtová

Myši patří do nebe

Tento článek není recenzí, jen spíš určitým zamyšlením se nad tímto filmem... Varuji předem, že asi obsahuje spoiler! A omlouvám se za tu morbidní fotku, ale když je to o smrti myšky, tak toto jsme před časem našli!

11.2.2022 v 22:55 | Karma: 10,68 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 2

A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Ale někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy zákeřná nemoc... A co s tím pak?

10.2.2022 v 6:51 | Karma: 5,89 | Přečteno: 219x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 1

Dlouhovlásky zde byly, jsou a budou! A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Jenže ne každému je v tomto směru přáno. A někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy i zákeřná nemoc...

9.2.2022 v 17:22 | Karma: 12,42 | Přečteno: 587x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Drzý "ksicht"

Rodiče většiny puberťáků ví až moc dobře, o čem mluvím... Koulení očima, pohledy do stropu, odvracení tváře, různé zvláštní a ošklivé úšklebky. Kde na to berete trpělivost? Jak to zvládáte?

19.2.2020 v 7:30 | Karma: 12,91 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Vlasta Hurtová

Pane Hermane, na slovíčko...

Máte mnoho odpůrců i zastánců. Rozhodně nenecháváte lidi kolem sebe vlažnými a to je dobře. Možná, když v lidech vzbudíte nějaké emoce, přimějete je tím i trochu se zamyslet...

17.2.2020 v 7:05 | Karma: 11,78 | Přečteno: 603x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Neživím, nepřepínám, ale pořád něco řeším...

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy