Prohlášení k petici za záchranu Karlova mostu

     Zastavení rekonstrukce Karlova mostu, toto radikální řešení požaduje v petici nedávno vzniklá Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR. A to z důvodu, že prý kvůli neodborným zásahům hrozí mostu nenávratné poničení. Tuto petici už podepsaly  necelé tři tisíce lidí. Považuji to za důkaz, že lidem není lhostejný osud této jedinečné kulturní památky na území České republiky.

     Karlův most patří bez diskusí k pražským perlám. Postavený císařem a králem Karlem IV. ve 14. století dotváří po staletí tradiční kolorit metropole nad Vltavou a výhled z něj na Pražský hrad patří i podle renomovaných turistických průvodců k vůbec nejkrásnějším na světě. Je určitě pravdou, že Praha by bez Karlova mostu s jeho nádhernými barokními sochami ztratila hodně ze svého kouzla.

     Most dokázal za dobu své existence odolat velkým podvodním, někdy i za cenu poškození a stržení několika mostních pilířů. Tu poslední v roce 2002 však přečkal bez úhony. Byla by proto škoda, kdybychom mu v současné době neodborně prováděnou opravou výrazně ublížili. 

     Na druhé straně si však myslím, že zastavení oprav by bylo příliš radikálním řešením. Karlův most je už totiž silně pokročilého věku a zásadní opravu potřebuje. Ono je to s ním jako s lidmi, čím starší, tím více potřebuje „lékařskou“ péči.“ A lékaři jsou v tomto případě odborníci, kteří by měli kvalifikovanou rekonstrukcí zajistit, aby tato unikátní stavba zůstala na svém místě i v dalších staletích. Rozhodně ale není správné, jestliže je například zbytečně nahrazován původní funkční materiál.

     Považuji proto za nutné aby vedení města naslouchalo více připomínkám odborníků a respektovalo je při provádění dalších oprav. Nesmíme připustit jakékoliv trvalé poškození tohoto klenotu České republiky. Most ve své staleté historii přežil mnohé, povodně, války i lidskou chamtivost – udělejme vše proto aby bez úhony přežil i nás!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hulinský | čtvrtek 22.10.2009 9:16 | karma článku: 7,64 | přečteno: 901x