Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mecheche v plynové komoře

    Chcete být za hvězdu na večírku? Tak si kupte nějakou opravdu věrnou latexovou masku známé filmové postavy. Třeba vraždícího Eddieho z Elm Street, či Louise de Funese z Četníků, nebo potěšte své známé obličejem Václava Klause. Při jednom z návratů domů jsem se chvilku prošel uličkami pražského Starého Města, když mě do očí udeřil obchůdek právě s těmi suvenýry. Za pár stovek tu byla k mání – a trčela hned vpředu – podoba pána s patkou a knírkem. Zamrazilo mě. Bylo to jen pár kroků od Židovského města, pět minut chůze ke Staré synagoze.

    Nebyl jsem hned schopen nějaké debaty s prodavačem. Mluvil špatnou češtinou a zcela jistě nebyl ani majitelem krámku. Prostě jsem stál zaražený před tou smějící se tváří latexového Adolfa Hitlera a hlavou se mi honily představy, co je to za lidi, kteří se rozhodnou něco podobného nabízet zákazníkům. Pak jsem si vybavoval, jak asi vypadají ti, kteří vysolí téměř tisícovku a navlíknout si tu hrůzu na hlavu. Koho asi chtějí ohromit a pobavit? Kolik jim tak může být a odkud asi pocházejí - dvacet, padesát? Jsou ze Žižkova, Brna, Stuttgartu nebo z Osvětimi?

    Od roku 2006 slavíme na základě Deklarace OSN z 1. listopadu 2005 Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti. 27. ledna 1945 se totiž naposledy otevřely brány osvětimské továrny na smrt, ne proto, aby do nich vjel další z tisíců transportů, který sem přivážel „lidský odpad“ k průmyslové likvidaci. Ale proto, aby odtud vyšli na svobodu přeživší otroci Velkoněmecké říše určení k likvidaci.

    Už tehdy, před více než šedesáti lety, byl téměř každý každému obchodním partnerem nebo válečným spojencem. Londýn zasypávaly letecké pumy vyráběné z železné rudy neutrálního Švédska. Přes Atlantik směřovaly tisíce lodí s potravinami a vojenským materiálem pro Stalina, bývalého spojence Adolfa Hitlera a člověka, který vydal rozkaz povraždit v katyňském lese elitu polské armády a ve vlastních koncentrácích miliony Rusů a ostatních národů stalinské říše. Příkladů z dávné doby i ze současnosti bychom našli moc a moc.           

    Ukazuje se, že proti zločinům tohoto druhu nelze bojovat pouze obecnými vládními prohlášeními o hanebném selhání naší civilizace na dvanácti řádcích, jak je v uplynulých dnech rozesílal Úřad vlády České republiky. Zdá se, že historické povědomí o hrůznosti některých zločinců je s odstupem času uhlazeno do formy nejasných frází a vzpomínek ve formálních proslovech. Jenomže konkrétní zkušenosti konkrétních lidí ještě nejsou zdaleka zaváty prachem a zapomněním. A hlavně – není malých a velkých zločinů, není malých a velkých holokaustů.  

    Zločin je vždy zločinem a holokaust, ať ten osvětimský a fašistický, nebo ten stalinský, khmerský a další. Jen bychom ho měli jasněji pojmenovat. Jestliže to neuděláme, jestliže se k tomu budu autority této země vyslovovat jen obecnými větami, budou se i nadále v ulicích našich měst prodávat masky Hitlera, vína s etiketou jeho obdivovatele Stalina, trička s portrétem šiřitele komunismu se samopalem Che Guevarry.

    Jinak se možná ještě dočkáme chvíle, kdy natrefíme na plakát vylepený na sloupu veřejného osvětlení, že jsou všichni srdečně zváni na mezinárodní hip hop party v Osvětimi. „Příchozí v masce Hitlera drink zdarma!“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hulinský | pondělí 28.1.2008 14:30 | karma článku: 30,86 | přečteno: 3177x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany České republiky

Tragikomický příběh s letouny CASA zdá se být nekonečným. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek v pondělí zakázal létání na všech čtyřech letadlech CASA C-295, dokud nebude prošetřeno, proč měl jeden z letounů technické problémy.

2.11.2011 v 11:50 | Karma: 18,04 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být přísnější

Připravovaná Protikorupční strategie hlavního města Prahy představuje určitě krok správným směrem. Přimlouval bych se však za další rozšíření navrhovaných opatření, zejména směrem k co nejúplnějšímu zveřejňování zakázek na internetových stránkách hlavního města. Zatímco stávající návrh počítá s jejich zveřejněním až po skončení soutěže, osobně bych uvítal, pokud by všechny zakázky v hodnotě přes jeden milion korun bylo možné sledovat na webu města průběžně po celou dobu výběrového a schvalovacího procesu a následně v i době jejich plnění.

12.10.2011 v 12:42 | Karma: 5,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Obrana Prahy aneb v čem se ministerstvo financí mýlí

Systematické tažení ministerstva financí proti hlavnímu městu se zaštiťuje líbivými hesly o nespravedlivém rozdělování peněz. Odvolává se na několikanásobně větší příjem peněz na jednoho obyvatele, než mají menší sídla v republice, a chce novým modelem rozpočtového určení daní Praze sebrat 2,2 miliardy korun ročně. Přitom však účelově pomíjí řadu skutečností, kterými se Praha odlišuje nejen od ostatních měst a obcí v české kotlině, ale dokonce i od jiných evropských metropolí.

16.9.2011 v 12:39 | Karma: 11,03 | Přečteno: 899x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Vládní boj proti korupci je bez zrušení anonymních akcií falešný

Velice mě zaujala čísla, která nedávno zveřejnilo Sdružení zIndex. To zkoumalo 50 firem s nejasnými vlastníky, které v letech 2007 až 2009 získaly zakázky nejméně za 100 milionů korun. K nim pak přidalo finanční data, jež firmy uveřejňují v obchodním rejstříku, převedená na ukazatele výnosnosti vlastního jmění a výnosnosti investic. Vyšlo najevo, že firmy s netransparentní vlastnickou strukturou jsou jednoznačně ziskovější. Rozdíl činí 23 až 70 procent.

6.9.2011 v 13:00 | Karma: 11,38 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Bratři Mašínové jako hrdinové? Pro mě jsou vrazi

Sdílím odpor většiny společnosti k vyznamenání bratrů Mašínů. Vždyť o jakém hrdinství a protikomunistickém odboji můžeme v jejich případě mluvit? Bratři Mašínové zabíjeli nevinné lidi. Pro mě jsou prostými vrahy.

29.8.2011 v 11:32 | Karma: 47,92 | Přečteno: 14563x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik