Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nekouří, není Čech?

Část poslanců už zase navrhuje, aby se zrušilo, či zmírnilo nařízení o zákazu kouřit na zastávkách městské hromadné dopravy. Je to takový český sport. Něco zakážeme a pak desítkami dodatků všechno opět povolíme.

Považuji se za poměrně tolerantního člověka, ale přiznám se, že ke kuřákům jsem poměrně netolerantní. Ne vždy to dávám najevo. Nevyhazuji kuřáky z restaurace, kam jsem přišel. Byla to má volba, mohl jsem přece zase odejít, nikdo mě nenutil, abych bral místo tam, kde se vzduchem valí cigaretový dým.

 

Ale někdy bývám nervózní právě na tramvajových a autobusových stanicích, kdy si kousek ode mne stoupne vyznavač bílých hřebíčků do rakve a zapálí si. Pravda, těch, kteří si vykuřují přímo mezi ostatními čekajícími, je oproti minulosti výrazně méně. Ale zřejmě přitahuji ten „správný“ závan větru, protože dým obvykle doputuje i z větší dálky rovnou na mne. Není to o nic méně nepříjemné, než kdyby dotyčný kuřák stál rovnou u mne a foukal mi zplodiny přímo do obličeje. Jsem, podle časových možností, stále ještě aktivně sportující a tak jsou moje plíce nastavené trochu jiným směrem. Zkrátka, cigareta není to, co by mi pod nosem a v plicích dělalo potěšení.

 

Vím velmi dobře, že podobné pocity neprovázejí jen mě. Těch, kteří jsou nuceni snášet právě na zastávkách kuřáckou netaktnost, není málo. Sem tam jsem svědkem výtek, které nekuřáci adresují ke kuřákům. Málokdy je osoba s cigaretou tak slušná, že by si z toho něco dělala. Spíše to bývá opačné. Hrdinný nekuřák bývá zaplaven urážkami a výhrůžkami.

 

Na tohle všechno jsem si vzpomněl, když jsem se o uvažovaném „rozvolnění“ kuřáckých omezení dozvěděl. Při výše uvedených příkladech o střetech s kuřáky bývá obvykle – a to dosti silným – argumentem, že zastávka je odtud potud. Jenže vymezit někdy, kde nástupiště končí a začíná, nejedná-li se hned o tramvajový ostrůvek, je obvykle velmi obtížné. A co řeknete nezdvořákovi, který stojí půl metru od pomyslné hraniční čáry a dýmá, dýmá a dýmá? Může vám to stokrát vadit a stejně máte smůlu.

 Zmiňovaný poslanecký návrh počítá právě s kouřením na nekrytých zastávkách MHD. Jenže těch je u nás minimum a na těch ostatních bývají obvykle jen menší přístřešky chránící cestující před deštěm. Podle uvažovaných povolení by vlastně neměli cestující čekající na městskou dopravu před kouřem kam utéci. Kuřáci by vesele dýmali půl metru od přístřešku a byli by z obliga. Češi jsou totiž mistři na kličky v zákonech. Možná ti největší nejen v celé Evropské unii, ale na celém světě. Dokážou se vysmát každému nařízení. Už K. H. Frank se rozčiloval, že Češi jsou smějící se bestie. Tehdy to pochopitelně myslel ve vztahu k německé branné a okupační moci. Ale Češi, to jsou někdy i bestie sami k sobě, nemyslíte?

Autor: Petr Hulinský | úterý 5.5.2009 9:39 | karma článku: 26,67 | přečteno: 1886x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Mám právo! Mám?

Před dvaceti lety se počítalo, že pokud „to praskne“, tak 10. prosince 1989, právě na Den lidských práv. Ten se podařilo nanečisto a oficiálně poprvé připomenout o rok dříve v Praze na Žižkově na Škroupově náměstí.

8.12.2009 v 11:55 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1495x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Odvážný hrdina Radomír Luža zemřel

Ta smutná zpráva přišla z New-Yorku minulý týden. 26. listopadu 2009 zemřel v sedmaosmdesáti letech jeden z nejvýznamnějších českých protinacistických odbojářů a člen československé sociální demokracie Radomír Luža.

3.12.2009 v 13:17 | Karma: 15,16 | Přečteno: 2083x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

17. listopad 2009: Dvacetiletí permanentních partyzánů

Ideály, které pomohly svrhnout komunismus v roce 1989, nebyly naplněny. Naše země stojí na osudové křižovatce. Peníze a byznys zatlačily ideje a morálku. Je třeba bojovat za odkaz listopadových myšlenek a náměstí plných naděje...

16.11.2009 v 11:49 | Karma: 22,00 | Přečteno: 1167x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Tolerance k SS je nepřípustná

Vojáci, kteří nosili na přilbách symboly jednotek zločinecké SS a jejich nadřízený, byli postaveni mimo službu, což je dobře. Je ovšem skandální, jestliže se při vyšetřování ukáže, že velení Armády České republiky se pokusilo tuto kauzu utajit a jak se lidově říká „zamést pod koberec“. Náklonnost k institucím, které mají na svědomí miliony nevinných lidských životů, je nepřípustná.

11.11.2009 v 10:42 | Karma: 12,71 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Věda: Popelka, nebo Otesánek?

Rozhodnout, jestli se česká věda utápí v bídě, nebo jestli jí scházejí spíše talenty a vůle, než finance, je nesnadné posoudit. Na 10. listopadu připadá den, který UNESCO určilo jako Světový den vědy pro mír a rozvoj. Zkusme se na poslání vědy podívat tímto pohledem a možná získáme odpověď na otázku z titulku.

9.11.2009 v 12:57 | Karma: 21,80 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik