Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jan Palach: Češi nemají mučedníky rádi

O výročí, které se hodí jen někdy                                                                                                                        Je-li třeba, donutí-li je někdo silnější, Češi se svých hrdinů, hlavně mučedníků, vzdají. Je v tom přirozený pud sebezáchovy v prostoru uprostřed Evropy. Tisícileté dějiny tohoto národa a státních útvarů jsou toho hmatatelným důkazem.

Jan Palach patří, bohužel už pro mnohé, do doby, kdy podle mlhavých představ snad po Čechách ještě běhali dinosauři. Řidič jezdící po Praze nedovolenou rychlostí v masce prasete a pár centimetrů sněhu je pro média větší sousto. Není proto ani divu, že zmínka o Palachovi se letos objevila jen někde, zapadlá na internetu, kde jste se navíc třeba mohli dočíst, že svůj život ukončil před dvaceti lety ...

To, co před jednačtyřiceti lety vykonal student filozofické fakulty Jan Palach, nebyl jen zoufalý čin člověka, který pozoroval stále silnější letargii a rezignaci Čechů i Slováků vůči okupaci „bratrských“ armád a smiřování se s domácí kolaborací. Byla to facka do svědomí těch, kteří ještě pár měsíců předtím stáli čelem k hlavním děl tanků a drželi v rukách československé vlajky.

Jan Palach se mohl také přizpůsobit. Ale neměl na to povahu a také věk. Mohl se možná postupně zapojit do nějaké formy odporu, tichého disentu, ignorace společenského dění. Ale v jeho činu, zoufalém jen na první pohled, byla z jeho pohledu jediná možnost, jak říci lidem, že jeho smrt smysl má.

Jenže většina obyvatel okupovaného státu – a to není výčitka – poznala, že když se podvolí, ponechá jim režim jejich, byť skromné, ale přece jen jakés takés výdobytky, výhody, cesty, jak přežít v relativním klidu a dostatku. S tím, že hesla o svobodě a demokracii raději potlačí jak ve slovech, tak v myšlenkách.

Češi nemají mučedníky jeho druhu v lásce, protože jim připomínají ne snad zbabělost, ale minimálně nestatečnost. Je to něco, jako když jdete po ulici, kde násilník kope do ležící oběti a dav okolo spěchá s hlavami skloněnými k zemi, odvrácenými na opačnou stranu, neslyší, nevidí, nespálí si ani ruce, ani jazyk. Znáte přece – nehas, co tě nepálí.

Jan Palach zapálil něco, co pálilo celou zemi. Jako by ohněm na svém těle říkal: „Vidíte, kopou do žen a dětí i starců, do slabých a bezbranných, ale vy jdete dál ulicí, protože nekopu do vás. Ti lidé na zemi volají o pomoc, ale ta pomoc by mohla ublížit každému, kdo zvedne slovo a ruku na obranu obětí.“ Češi neradi slyší, že se bojí.

Jan Palach se stal hořící výčitkou, ale normalizační režim si mohl být jist, že kromě demonstrativního pohřbu se „bouřící“ Češi na víc nezmohou. Přesněji řečeno, k větším protestům a činům se ani sami nevybičují.

Není to nářek nad špatnými stránkami naší povahy. Každá země, každý národ má své a nikdo není pohádkovým rekem. Jan Palach provedl svou neskonale statečnou výzvu světu 16. ledna 1969, jak se tehdy zdálo, zbytečně. Jeho boj se smrtí a smrt 19. ledna 1969 se však úplně ztratily jen na dvacet let. Naštěstí.

Autor: Petr Hulinský | pondělí 18.1.2010 14:35 | karma článku: 22,00 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Praha v informačním věku. Další Opencard?

Vedení pražského magistrátu zastoupené pouze členy ODS rozhodlo, že prosadí po skandálu kolem Opencard další víc než sporný projekt. Tím je Praha v informačním věku. Mělo by jít o internetový portál, který by zmapoval pražskou historickou zónu včetně vytvoření digitální encyklopedie. Začít se má Staroměstským náměstím a na něj by se měly postupně nabalovat další památky. Čerpat by z ní měli podle zadání architekti, turisté a školáci.

9.4.2010 v 12:13 | Karma: 11,74 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Masaryk, tatíček jednoho národa

Tomáš Garrigue Masaryk byl popsán, sepsán a vymluven snad již ze všech možných úhlů. Nenáviděný, milovaný, uctívaný, zbožňovaný, moudrý, všeznalý, všeobjímající, scelující. Kolik přídomků se k němu dám připojit.

4.3.2010 v 16:40 | Karma: 24,66 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Václav Havel, kůrovec, Cyril Svoboda, prasečí chřipka a Opencard

Za oknem vládnou sibiřské mrazy, doprava kolabuje v dvoumetrových závějích, ale všude se ostře diskutuje o globálním oteplování. ODS má v hlavním městě méně příznivců, než TOP 09, na paty jí šlape už i nevěrník Radek John, který dokonce předstihl komunisty z Politických vězňů.

27.1.2010 v 16:29 | Karma: 23,98 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Co není jen v pohádkách

Rok 2009 nebyl snadný a je pravděpodobné, že mnohé nesnáze si prožijeme i v roce následujícím. Zkusme se však na období, kterému už zcela samozřejmě říkáme „hospodářská krize“, stejně, jako když se bavíme o počasí, nebo posledním dílu nekonečné telenovely, podívat, co dobrého si můžeme i ze špatného období vzít ...

31.12.2009 v 17:10 | Karma: 22,20 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Mám právo! Mám?

Před dvaceti lety se počítalo, že pokud „to praskne“, tak 10. prosince 1989, právě na Den lidských práv. Ten se podařilo nanečisto a oficiálně poprvé připomenout o rok dříve v Praze na Žižkově na Škroupově náměstí.

8.12.2009 v 11:55 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1495x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik