Mít rád

Mít rád má blízko k tomu chtít vlastnit. Chtít vlastnit má blízko k sobectví. Není možné všechno co máme rádi vlastnit. Můžeme mít rádi přírodu ale nemůžeme ji vlastnit celou. Všechno co můžeme vlastnit, vlastníme jen dočasně. 

Všechno co někomu odkážeme už nevlastníme.

Mít někoho rád je nezištná půjčka. Mít rád je taká druh víry. Sobectví je také půjčka, ale bez souhlasu věřitele. Sobectví je krádeží důvěry. Kdo krade důvěru blízkých a známých, vykrádá lidi zevnitř. Nejhorší je vykrádat přátele. Manželky a manželé nejsou přátelé. Jejich vykrádání je tedy ještě horší než vykrádání přátel. Je ale ještě něco horšího? Ano, vykrádat bezmocné. Je ještě něco horšího ? Ano, udělat někoho bezmocným, nevyhlásit mu předem válku a vykrást ho. Je na tom něco nového? Každý ví, že není. Hitler tak vykradl nejdříve svůj národ a potom celý svět. Někteří to udělali tak šikovně, že je oslavují dodnes. Děje se tak od té doby, kdy začalo být co brát. Dokud lidé jen lovili, museli si pomáhat a potom se dělili o úlovek. To byla doba pospolitosti a duševního ráje. Sobci žili v úkrytech. Jakmile si lidé začali dělat zásoby byl konec ráje a sobci vytáhli ukryté klacky.

Nejhorší sobci, kterým je těžko se bránit jsou psychopati a sociopati. Málokdo tuší, jak je tato lidská species rozšířená a jak jsou tito lidé pro své okolí nebezpeční a ničiví. Prý psychopati jsou takový, vlivem svých vrozených vlastností a sociopati se stanou sociopaty teprve během svého života. Nevím, jaký je v tom rozdíl a myslím, že není třeba se tím vůbec zabývat, protože oběma těmto lidským typům je společná naprostá ztráta soucitu a porozumění. Ve styku s ostatními se dopouští beztrestně toho, lidi ve svém okolí ničit, což jim umožňuje naprostá ztráta svědomí. Jejich heslem je nikdy nic nepřiznat a lhát až ocel začne za normální teploty rudnout závistí. V konečné fázi všechno svedou na ostatní. Jejich nejbližším spojencem je snaha slušných lidí o objektivitu, svoboda projevu, jimi placení přisluhovači v tisku a v normální soutěži neschopní běženci.

Není možné neuvést příklady. Jedním z nejparádnějších, když vynecháme Hitlera je Richard Fuld, přezdívaný gorila, který stál v čele americké banky Lehman Brothers. Nejen že ožebračil miliony lidí, ale způsobil se sobě rovnými kumpány bankéři po světě katastrofu, která na nás stále ještě číhá v ,,Bermudském trojúhelníku,,. Jsou tací, chytřejší a vzdělanější než jsem já, kteří tvrdí, že bez těchto vítečníků by nebylo Brexitu ani Donalda Trampa. Ale proč chodit do těchto výšin ? Takové sociopaty lze nalézt skoro v každé firmě. Za nimi zůstávají zavřené brány a tisíce bezradných nezaměstnaných.

U nás to byl třeba Simonides ze známého filmu Woskovce a Vericha ,,Hej rup,, nebo méně rozverná doba kouzelníka s propiskou Václava Klause.

Nové kouzlo na sebe nedá ale dlouho čekat. Bude se jmenovat Andrej Babiš.             

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Hulik | pondělí 17.6.2019 14:00 | karma článku: 7,24 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Jan Hulik

,,děti neberem"

4.12.2023 v 9:00 | Karma: 20,81

Jan Hulik

Jindřišky punčochy

12.1.2023 v 12:42 | Karma: 10,83

Jan Hulik

Potkali se u Kolína

9.1.2023 v 14:26 | Karma: 12,11

Jan Hulik

O Maturitě dříve a nyní

23.9.2022 v 10:59 | Karma: 12,25