Už je to trapné, vládo (vy)padni!

Přemýšlíte nad tím, jakým způsobem padne vláda Petra Nečase? Já taky. Z celé řady možností, které existují, mne nejvíce zaujaly tyto čtyři:

1. Vládu Petra Nečase potopí koaliční partneři v čele s TOPkou

Že může TOP 09 s pomocí jiných politických stran docela dobře fungovat i bez ODS dokazuje nedávné dění v Praze, kde si původně koaliční partneři dnes již téměř nemohou přijít na jméno. V hlavním městě se důvodem pro vypovězení koaliční smlouvy stalo neřešení důležitých kauz, nejednota a vnitřní problémy uvnitř ODS a svým způsobem také slabý občansko-demokratický primátor. Není vám ta situace povědomá při pohledu na celostátní úroveň? Jiný občanský demokrat Petr Nečas se také dlouhodobě nejeví jako extra silný premiér. TOPce se přece vyplatí v současné době odejít ze svazku, který ji evidentně v následujících volbách do poslanecké sněmovny bude velmi oslabovat. Už to slyším, jak říkají, že tohle nevěděli, že premiér si kolem sebe nedokázal uklidit, nepřesvědčil je a takto již dál nemohou. 

2. Premiér Petr Nečas pochopí aktuální situaci a odstoupí sám

Tuto variantu si umím představit pouze za situace zhoršeného psychického zdraví premiéra. Evidentně je toho na něj v poslední době dost, mnoho lidí by podobný nápor již dávno nezvládlo. Klobouk dolů. Myslím si ale, že premiér neodstoupí a bude se držet se ale zuby nehty kormidla se slovy, že je přece zapotřebí řešit problémy země, povodně a stabilitu veřejných financí. Že není chlap a jeho politické chování v mnohém připomíná loutkové divadlo jsem se přesvědčil již v posledních senátních volbách. Když v Ostravě první kolo jednoznačně vyhrála starostka Mariánských Hor a Hulvák Liana Janáčková, Petr Nečas ji jako pravicovou kandidátku do kola druhého veřejně podpořil. Jeho podpora ovšem narazila na hloupé a moci chtivé lokální občanské demokraty, kteří hlasitě proti výrokům svého předsedy vystoupili, aby rázné starostce zabránili v obhájení jejího senátorského mandátu a oslabili ji i v komunální politice. Všichni si pamatujeme nesmyslnou antikampaň se sirkami vedenou proti Janáčkové. Nečas ustoupil tlaku a podporu zbaběle stáhnul zpět. On pro mne zkrátka není muž, který se vztyčenou hlavou dokáže odsoupit. 

3. Hlasování o nedůvěře podpoří opozice a pár koaličních poslanců 

Proč ne? Proti vládě budou společně hlasovat sociální demokraté, komunisté, Paroubek a pár veverek (VV), které jindy nejsou vidět, o to víc hlasitě teď křičí. A přidají se k nim vybraní uvědomělí vládní poslanci. Důvody pro ně budou stejné, jako pro TOP 09 v případě první varianty. Otázkou zůstává, kam se tyto "uvědomělé" individuality zařadí po případných předčasných volbách. Do nějaké dozorčí rady? Nebo do jiného dobře placeného orgánu spadajícího pod kontrolu budoucí vítězné levicové vlády? Taky to třeba budou nazývat politickou dohodou a ne korupcí. Uvidíme.

4. Ještě by si mohl pan prezident Zeman užitečně vyložit ústavu

Už o tom přece uvažoval. A kdy jindy, než teď, se prezidentovi naskytne lepší příležitost k tomu, aby potěšil naprostou většinu obyvatel naší země?

Tak uvidíme, jak to celé dopadne.. Je možné, že se nestane vůbec nic, ale chci zůstat optimista! :)

(zdroj fotografie Petra Nečase: Mediafax)

Autor: Patrik Hujdus | sobota 15.6.2013 19:55 | karma článku: 16,87 | přečteno: 858x