Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poručíme větru dešti aneb u svatební veselice, popíjí se převelice

Byly časy, kdy jsem bývala zapálenou svatební plačkou. V prvních řadách slavnostních hostů jsem vehementně mrkala, abych rozptýlila slzy dojetí, až se vlivem průvanu záclony plácaly o nemytá okna městského úřadu. Všechno marno, stejně jsem se obvykle proměnila během pár minut v madam Mokrou Nudli, co své velmi originální přání přednáší pohnutým hlasem a doprovází vlhkým pohledem. Ženichy jsem napadala v záchvatu dojetí nečekaným objetím uprostřed nedokončených vět, nevěstám jsem osolila kytku a odcházela štkát stranou.

Tento přístup mi vydržel asi tři svatby. Pak jsem se přestala soustředit na momenty dojemné a začala vyhledávat ty zábavné. Jako první se na pokusy přichomejtla do cesty svatba mého bratrance. Nemusela jsem čekat ani na oslavu, už při obřadu se totiž paní oddávající pustila do vysoké filosofie: „A nevěsta bude sedět pod platanem a ženich pod ořeším. A nepojíte spolu jednoho chleba, ale požijete stejného krajíce.“ Jsem hluboká duše, přemítala jsem nad významem těch znásilněných slov hodnou chvíli. Kreslila jsem si v duchu oba stromy a pokoušela se pochopit symboliku. Brala jsem v potaz dietní plány obou novomanželů a přemýšlela o tom, proč by si, probůh, měli kupovat každý svůj chleba, aby pak stejně žužlali stejný krajíček. Svědek ženicha, filosofický amatér, nehodlal však věnovat studiu nabídnutých témat ani vteřinku a významně trhal rameny, místy i trochu poskakoval a slzel. Jeho smích byl tak nakažlivý, že se za chvíli začala natřásat i nevěsta, až jí korunka sjížděla na stranu. A když došlo na přípitek, paní oddávající do sebe kopla skleničku šampaňského, utřela si ústa hřbetem ruky, lehce odkrkla a zařvala „Další!!“, došlo už zřejmě všem, v čem tkvělo kouzlo přednesu. Přece jen oddávat co půl hodiny v parném létě, to je o játra.

Na svatbě kamarádky se o zábavu postaralo duo slepý Casio man a jeho šaramantní asistentka. Na místo ke klavíru starce v černých brýlích jeho doprovodná paní přivedla, usadila ho s obtížemi na židli, nasměrovala do publika, jeho ruce položila na klávesy a pak před něj položila noty. Pozorným davem prolétla první vlna údivu (anglicky „wonder“). Když pak táborský Stevie Wonder (slovensky Štěvo Prekvapený) spustil své tklivé písně a dáma mu usilovně otáčela noty, někteří zúčastnění začali mít potíže udržet slavnostní výraz. Je jen málo věcí složitějších, než udržet pokerovou tvář při záchvatu smíchu v tiché místnosti a v prostředí, kde se to naprosto nehodí. Smát se ze slušnosti umí leckdo, ale ze slušnosti zvážnět, to je oříšek! Naučit hrušku vařit, kroupu něžně zaťukat, hanáka všude nezpívat, to je těžké. Zazpívat islandskou hymnu v průběhu kloktání, zatleskat jednou rukou, složit Rubikovu kostku bez přelepování, složit mapu do původního tvaru, to všechno je náročné. Ale nesmát se, když se mi chce hrozně moc, to já třeba neumím. V okamžiku, kdy se začalo schylovat k tomu převratnému „Ano“, ozvala se ze zadních řad rána. Všichni jsme se otočili a stihli tak zahlédnout spodničku nevěstiny tety, která se smíchy převrhla i se židlí. Taky to neumí.

Zcela zásadní vliv na můj majestát ovšem měla svatba jiná. To si tenkrát brala dcera strýce bratra manželovy sestry, nebo tak někdo, někoho jiného. Jako nejtěhotnější z kolektivu jsem i přes amatérské pokusy o kladení odporu vyfasovala funkci taxikáře. Na svatbu jsem vezla velmi elegantní dámu, pána s bolavým výrazem, slečnu s nakrčeným nosíkem a kritickým pohledem a svého muže. Z počátku to vypadalo, že na Večerníček budeme doma vyčůraní a v pyžamech. Svatba byla klasická až k uzoufání, vzali se, na obřadu nevstal ani jeden zhrzený milenec, aby do ticha pronesl své odhodlané vyznání, nikdo neomdlel a nikdo se nepopral. Můj doprovod se tedy rozhodl, že to tak nenechá.

Elegantní dáma se napařila jak holina, takže většinu času strávila zaklíněná v rohu u stolku s alkoholem. Bolavý prst na noze si její muž zřejmě ukousal nudou při svíčkové, jelikož jsem ho po chvilce usilovného hledání našla na parketu, jak breakuje na hit I am too sexy. Mladá kritická dáma se zajíkala smíchy a polívala pivem (těžko říct, proč, ale povedlo se jí to za večer několikrát). Jen můj muž se choval spořádaně, jak se na inteligentního světáka sluší. Vyrval ze zdi přehrávač, našel někde mikrofon a po chvilce už úpěl na celé kolo: „Jede traktor, je to Zetor, jede do hor, orat brambor.“

Trvalo mi další dvě a půl hodiny, než jsem své svěřence nastrkala do auta. Za volant jsem zasedala s tikem a jistotou, že mi ze zadních řad lehce může přilítnout něco teplého za krk a šála to nebude. Stáhla jsem proto okýnka a pustila se serpentinami do sjíždění z hor. Asi po kilometru se ozvalo zakňučení z úst ex-elegantní dámy: „Kde se tu vypíná ten vítr???“ Vypnula jsem tedy vítr zavřením oken a dala se na modlení. Při vysedání na místě určení jsem propadla nepodloženému záchvatu štěstí. Jak předčasné to bylo, jsem si uvědomila, když jsem se rozhlédla a zjistila, že se opilci opět vymkli kontrole a rozlétli se s veselým smíchem a písní na rtech po sídlišti. Posbírala jsem převážnou většinu výpravy od popelnic a vyrazila pro zbytek. Ten jsem našla přehnutý přes tyč klepače, pokoušející se provést kotoul. Jsem velmi talentovaný vyjednávač, proto mi nezabralo ani dvacet minut, než se mi podařilo vysvětlit, že dotyčnou bude opravdu bolet bříško a pak ji za pomoci klacku a rozzuřeného venčícího se jorkšíra srazit z rezavého klepače a zahnat na útěk k domovu.

Bohužel jsem byla povinna dostat všechny až do jejich postelí, nezbylo mi tedy, než s nimi pro jistotu vyjet výtahem až k bytu, přesvědčit se, že se nehoupou na lustru, nedožadují se hlasitě rumu a hudební produkce ve výtahu a po vystoupení nezvoní na sousedy, aby jim povyprávěli zážitky a předali z kapes pomačkané koláčky. Když jsme se všichni nasoukali do výtahu, a ostatní spolucestující poprvé vydechli, málem jsem zdechla. Pokud se mé dítě nedostane na vysokou, vím přesně, komu za to poděkovat. Netrpělivě jsem zmáčkla tlačítko příslušného patra. Nic se však nedělo. V tom můj muž začal radostně hýkat a luštit nápis na displeji: „Vý-tah škyt mi-škyt-mo pro-voz škyt. Hehe! Dneska už nepojedem!“ Byla jsem v pasti! Zavřená v proklatě malém prostoru se čtyřmi lidmi a jejich opicemi, začala jsem pociťovat lehkou paniku. Přesně podle své zásady „Hlavně klid“ jsem se rozplakala a začala se připravovat na porod ve stoje a smradu. Naštěstí to výtah taky nemohl vydržet a za pár chvil povolil sevření. Než jsem se rozdýchala a vyšplhala schody, byli všichni ustájeni a vesele mi mávali. Myslím, že v tu chvíli upřímně milovali život. Druhý den by se to stejné jistě říct nedalo. Ale to se dalo čekat.

A co naše svatba? Švýcarské hodinky! Třeba vám někdy povyprávím, proč jsem měla rudý dekolt, co tam dělal mluvící pštros a jak to bylo s tím ukradeným spodním prádlem mé macešky. I když, na tom vlastně asi není nic zajímavého…

Autor: Zuzana Hubenakova | úterý 7.10.2014 13:57 | karma článku: 39,05 | přečteno: 5798x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

Že v Lidlu nabízejí leccos, třeba i šablonu na úpravu tvaru ochlupení ohanbí (přísahám, že to si nevymýšlím), to mě už nepřekvapí. Nedivila bych se, kdybych tam našla valentýnské balení diamantů (pytel uhlí a léky na trpělivost).

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82 | Přečteno: 11856x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

Jsou tací šílenci, co by klidně řekli, že na dovolenou se jezdí, aby si člověk odpočinul od stresu, děti nabraly čerstvý vzduch do hrudních košíčků a dospělí sílu do dalšího pracovního zápolení.

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

Existuje nepřeberné množství písemných materiálů, které podrobně vysvětlují základy zdravého stravování. Během pár minut se dozvíme, jak moc raw je rawhlík, či kolik cukety, sóji a naklíčeného zrní nahradí jeden steak...

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2224x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

Před pár dny mě stihla viróza nepříjemná jak pro chameleona snaha splynout s balením lentilek. Za 38,2 po dvou paralenech jsem byla ráda. Bolelo mě asi všechno, ale to si moc nepamatuju, protože jsem byla z těch horeček dost mimo.

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34 | Přečteno: 4494x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

Osmého dne, když měl Bůh hotovo, zamyslel se, jak by okořenil prostému lidu život. I stvořil ke své škodolibé potěše ruličky alobalu, které nejdou odmotávat, izolepu, u které nelze najít konec a papírové kapesníky.

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4401x
Semestra věd lecjakých a členka vědeckého sdružení Pako.

Autorka knih Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, spoluautorka Deníčku moderního páru, který vznikl ve spolupráci s Dominikem Landsmanem a nově knihy Žena na tahu.

Dobré a tajné zprávy mi můžete zaslat na e-mail: hubenakova.blog@centrum.cz, případně se stavte na facebookovou stánku Vstupte bez klepání.

Seznam rubrik