Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opilci ve veřejném prostoru aneb tonoucí se flašky chytá

Děti se prý na veřejnosti často chovají nepřístojně. Ve srovnání s ožralým hastrmanem to je ovšem čajíček. To mi věřte. 

Mezinárodní den dětí je unikátní příležitostí pro různé spolky, aby dětem připravily den plný zážitků, radosti a chemické limonády a zároveň rodičům daly výjimečný pocit, že v pytli nemusí být jen oni, ale občas se tam octnou i jejich děti. Ty v něm ovšem jen pasivně nečekají na další ránu osudu, ale naopak vesele hopkají. Není výjimkou, že se téměř celá obec vydá po stanovištích přilehlého lesíka, kde na děti tu a tam vystrčí bradavičnatý nos opršelá čarodějnice či opršelá paní školníková. Děti obvykle takovouto zábavu vítají s nadšením a pan školník je nesobecky rád, že si dobře vybral a obec ušetřila za strašidlo.

Setrvávat celý den u rybníku na stanovišti s dramaticky poutavou náplní  – obrázkem s různými druhy ryb, které mají děti rozpoznávat, není snadný úkol. Téměř žádné dítě nedokáže rozlišit kapra od lína, což je úplně jedno, protože většina z nich při pohledu na obrázky řekne jen: „Jyba!“ I náš hrdina – hastrman Pepa (vlastním jménem Pepa) cítil na sobě po pár hodinách práce jisté známky vyčerpání. Kolem oběda se dalo mluvit o totálním burn outu neboli vyhoření, které bývá častým problémem vrcholových manažerů a hlubokonorných vodníků.

Z počátku dne na děti láskyplně volal své „Brekeke! Pojď se podívat, co mi v rybníčku žije za rybičky!“, v průběhu poledne na něm byly vidět jisté známky letargie, kdy svůj proslov zkrátil na minimalistické „Ježišmarja, další! Brekeke“, ale když se den přehoupl do druhé poloviny a stín vrby laškovně přeskočil tůňku tak, že již nebohého vodníka nechránilo zhola nic (o stupni UV ochrany vlasů z krepového papíru se vedou dlouhé vědecké spory), bylo i neškolenému oku jasné, že máme tu čest s regulérně deprivovaným vodohospodářem. Jak už to tak bývá – neléčená deprese se snadno zvrhne k alkoholismu. I náš hastrmánek, kterého spolu, milý čtenáři, sledujeme zpoza větví smuteční vrby už dobrého půl dne, neodolal svodům snadného odproštění od gravitační síly přislíbených povinností a vrhnul se do nemravně roztažené náruče tak svůdného chlastu.  

Ostatně proč o tom dále mluviti, vždyť právě přichází další robě. Pojďme celou scénu pozorovat o pár kroků blíž, abychom dobře slyšeli. Potichu! Zašlápnutá žába dělá děsný kravál. No dyť to povídám, osobo nepozorná! Omyjete si pak botu v rybníčku, teď nerušte.

Ke stanovišti přichází matka s dvěma dětmi. Roztomilou holčičkou a klukem, který si čas krátí veselou písničkou a do rytmu chůze buší do země dlouhým klackem. Obě děti se při pohledu na hastrmana trochu leknou, přimknou se k matce a na pár sekund ustane i rytmický zvuk klacku.

„Mami, co to je?“, obrátí se se svými pochybnostmi na matku holčička.

„To je, děti, vodník! Podívejte, jaké má zelené sáčko. A boty! Teda botu. A barevné vlasy! Copak asi u něj budeme moci zjistit a nového se naučit?“, motivuje matka-šprtka své ratolesti k nadstandardním výkonům.

„Ahj ďti, ukážu vám kapčí-kapží- kapříka!“, zakolíbá se povážlivě na své židličce hastrman.

Matce na čele nabíhá ustaraná vráska.

„Pojď se poďvat na mého candáta!“, naklonil se vodník k holčičce.

Matce na čele naskakuje příčné žebrování a holčička si od bratra bere klacek.

„Jestli řekneš, že to je gybička, tak ti voda podemele voči!“, výhružně se naklání vodník k chlapci s ukazováčkem vystrčeným v jakési artrózní křeči.

Ten se zvídavě zadívá do očí podivnému mužíkovi v zeleném a řekne: „Smrdíš!“. A má pravdu.

„Hlídejte si ty děti, matko!“, rozmachuje se rozlícený strážce tůňky a prstem hrozí zhruba směrem, ve kterém tuší nějaké lidi. Kolem matky se mezitím shromažďuje větší skupina, která se zájmem sleduje vystoupení Hastrmanovy lapálie.

„Toto jsou ryby. Jstlp-jestlipk-jestlipak nějakou poznáte?“, vzpomene si handicapovaný hrdina příběhu na svůj úkol. Podává papír směrem k rozmazané skvrně před sebou. Skvrna nereaguje. Skvrna je vrba. Vrby obvykle spíš mlčí a poslouchají, ale aktivní zapojení do konverzace od nich můžeme očekávat jen stěží. Případné očekávání by bylo jasným předvojem bolestného zklamání. I vodník si náhle uvědomuje své pochybení a zřejmě v úctě k přírodě strom v náhlém pohnutí mysli objímá.

„Ty jediná mi rozumíš!“, šeptá své vyznání do vlasů z větví své dřevěné milenky.

Po romantickém dostaveníčku se stromem je tento před zraky všech pomočen a děti vyzvány k identifikaci ryb.

„Kdo pozná kapra, dostane bonbónek!“, vykřikne náhle hastrman.

Děti však stojí v uctivé vzdálenosti od podivné příšery z hlubin a nemají se k akci. Holčička s klackem sebere odvahu jako první, mírně pokrčí ramínky, klackem si přisune do bezpečné vzdálenosti papír, který se válí na zemi před stolkem s bonbóny, a prstík zapíchne do správného obrázku.

„Tohle je kapr!“, povídá suverénně.

„Tohle je hovno a ne kapr! Tohle je zkuvnej život!“, zaúpí vodník, smotá se do klubíčka a pokouší se přikrýt látkovým kapesníkem.

„Rozbila se mi peřina!“, zavyje a v těch slovech je bolest, strach, traumata z dětství, nevyjasněné vztahy s rodiči a hodně rumu.

„Hodník pinká!“, zhodnotí situaci poměrně bystře batole z davu. Jeden muž chápavě hluboce povzdechne. Mezi matkami to nesouhlasně šumí.

Skupina malých chlapců vybavená klacky náhle vystupuje z davu a začíná strkat do strhaného herce jedné role. Po napomenutí dospělých vysvětlují, že vodník na suchu strádá. To si evidentně myslel i ten vodník, takže to nemůže být nepravda.

Najednou se na scéně zjeví Smrtka. Bez kosy, zpocená a evidentně rozladěná se řítí z blízkého svahu. Vítr nám přináší jen útržky jejího monologu: „Pepane…, hajzle…, počkej…, doma…, zabiju…, debile…!“

Jedno z dětí začíná poplakávat. „Maminko, hodník umže?“

Z davu se ozve prorocký mužský hlas: „Jestli je to jeho stará, tak rozhodně.“ Matky rychle berou ze stolu bonbony, děti jimi uplácejí a utíkají pryč z budoucího místa činu. Muži se shlukují kolem bezbranného obojživelníka a připravují se k boji.

„To nemůžeme vyhrát!“, ozývá se slabší jedinec. Je však ostatními umlčen. Skupina těl se formuje v ochranný val. Jsou rozhodnuti uchránit Pepu stůj co stůj. Ženy s pištěním popadají děti do náručí a utíkají do lesů. Situace je dramatická jako dvěstěosmdesátý třetí díl Ordinace v růžové zahradě.

Nemohu se na tebe, milý čtenáři, zlobit, pokud jsi teď hrůzou zavřel oči a přitiskl na ně dlaně zpocené děsem. I já to udělala, takže nevím, jak to dopadlo. Jelikož jsem ale v novinách nezahlédla titulek „Vodníka zabila Smrt“, předpokládám, že to snad Pepa uhrál na charisma.

Voda je mocný živel. Kam se ovšem hrabe na rum. 

Autor: Zuzana Hubenakova | čtvrtek 2.6.2016 14:40 | karma článku: 38,31 | přečteno: 3952x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Česká pošta zasahuje aneb Jak jsem málem dostala dárek k svátku

Že nám lidi často komolí jméno, je celkem běžné. Proto si v restauracích klidně sedáme ke stolu s cedulkou Rezervace Kubizňák, Holeňák, Juhaňák, případně Huleňák.

15.8.2017 v 15:33 | Karma: 40,25 | Přečteno: 4193x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zásadní nedostatky v odolnosti České armády

Chorvati jsou milí lidé. Jejich pohostinnost je proslulá a index ožrání a přežrání návštěvy skoro stejně vysoký jako na Moravě.

1.8.2017 v 13:40 | Karma: 31,78 | Přečteno: 2205x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Projekt meloun

Potíže v práci se nevyhnou nikomu z nás. Někdo zapomene při plánování zásob pro putování na severní pól na cestu zpátky, jinde se zas splete unavený prodavač v elektru.

18.7.2017 v 15:57 | Karma: 30,10 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Nesportovec jako ohrožený druh

Rychlé zhubnutí do plavek a čajová party s opravdovou vílou jsou dvě věci, o kterých se podstatně více mluví, než by se je dařilo zažít na vlastní kůži.

3.7.2017 v 9:01 | Karma: 34,31 | Přečteno: 3989x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

O ztracených ženách, Borcích a teroristech, co nepřijeli

Víte, co se stane, když dáte ženě kámošku nebo dvě, tisícovku nebo pět a dva nebo tři dny volna? Odjede unavená nevyspaná matka od rodiny a vrátí se vám unavená nevyspaná matka od rodiny s potutelným úsměvem.

19.6.2017 v 14:01 | Karma: 28,95 | Přečteno: 2184x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4401x
Semestra věd lecjakých a členka vědeckého sdružení Pako.

Autorka knih Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, spoluautorka Deníčku moderního páru, který vznikl ve spolupráci s Dominikem Landsmanem a nově knihy Žena na tahu.

Dobré a tajné zprávy mi můžete zaslat na e-mail: hubenakova.blog@centrum.cz, případně se stavte na facebookovou stánku Vstupte bez klepání.

Seznam rubrik