Když jsi v tísni, řekni to písní

„Jsi metalák nebo depešák?“ byla jedna ze základních otázek mého dospívání. Výběr hudby ovlivňuje výběr přátel, životní postoje a částečně může stát za naším případným úspěchem či neúspěchem. Proto je velmi důležité pečlivě poslouchat, co vlastně do uší, potažmo do duší, pouštíme. Dovolím si předložit vám svůj výklad několika známých písní. 

Foto: zbynekmlcoch.cz

Začnu starým známým, panem Jankem Ledeckým a jeho vyznáním Pěkná, pěkná, pěkná. Píseň začíná osobní tragédií: „Pro tvůj dech já skočím po zádech z mostu, co střídá jména.“ Přes tento neveselý začátek se však nakonec z kontextu písně dá pochopit, že i dáma s hygienickými či zdravotními obtížemi může připadat někomu pěkná. Pokud si svého vyvoleného ovšem včas vyloví a oživí. V dnešní počítačové době je, myslím si, kvalita dechu téměř nepodstatná, stejně milenci stráví nejvíce času na chatu či Skype.

Ráda bych upozornila Anetu Langerovou, která je zřejmě v této věci méně zkušená, že text její písně: „Ve mně navždy zůstává tvoje voda živá…“ není úplně správný. Jednak to není voda a jednak nezůstává.

Další song vhodný rozboru je z pera Pal’a Habery a jmenuje se Je to vo hviezdach . Svůj vztah k milované zde autor vystihuje veršem „studená si a kozy má na Aljaške“. Velice zapeklitý text. Kdo má kozy na Aljaške? Čí to jsou kozy a jak se tam dostaly? Tato slova si tedy můžeme volně vyložit jako rozčarování z tělesné teploty i rozměrů opěvované ženy. To je ovšem podle mně mylný výklad. Ve skutečnosti je jinotaj s kozami použit na zesílení zklamání z chladného přístupu milované k autorovi. Kozy byly odeslány do zahraničí, aby se poučily, jak vypadá opravdová zima, a vrátily se, až trochu roztají.

Když už jsem začala s rozborem zahraničních písní, mohu pokračovat i v Americe. Takový Bruno Mars ve své písni prokazuje nejen svou mírnou povahu, ale i matematické nadání. Text písně Count on me (počítej se mnou) obsahuje vysvětlení: „You can count on me like one two three“ (můžeš se mnou počítat jako jedna, dva, tři) jednoznačně říká, že je pan Bruno z Waikiki povahy spolehlivé. Než žena napočítá do tří, je z práce doma. Kdyby zpíval například „You can count on me like three times three…“ (můžeš se mnou počítat, jako tři krát tři), věděli bychom, že je to veliký myslitel, protože se dostal až k malé násobilce a zároveň má výborný vztah k zvířatům, protože každé malé dítě ví, že třikrát tři je devět, kdo to neví, je medvěd.

Dnešní zamyšlení zakončím dalším nálezem v oblasti slavných osobností, které mají potíže s odplenkováním i v dospělém věku. Statečná Britney Spears vyzpívala do celého světa „Whoops! I did it again!“ (Jejda, zase jsem to udělala). Dostává pomyslnou medaili za boj proti démonizování inkontinence u dospělých. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Hubenakova | sobota 3.5.2014 13:04 | karma článku: 27,29 | přečteno: 2264x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79