Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko-moravský slovník

Tak prý máme zrušit spisovnou čestinu a nahradit ji hovorovou. Tento názor jsem zaslechla už před lety z úst zaměstnance Ústavu pro jazyk český a nedávno znovu vzkříšený zahlédla v médiích. V Ústavu už jsou asi předření, takže navrhují úplně zrušit pravidla a přijmout hovorový jazyk jako ten jediný správný. Zcela nesobecky se tím hodlají vzdát svých zaměstnání. Manželův spolužák (zmiňovaný inovátor) se mi pokoušel vysvětlit pointu, ale obávám se, že jsem ji úplně nepochopila. Jemu se to ruší, když je z Liberce, takže se v Praze domluví, ale co my, co ještě používáme spisovnou češtinu, které už málokdo od Jihlavy doleva rozumí?

Foto: Idnes.cz

No, tedy…Řekněme, že k ní máme blíž. Rozhodla jsem se tedy přiblížit obě strany a sepsat pár pravidel, která mohou nahradit pravidla momentálně používaná. Moc si tímto vytloukáním klínu klínem zřejmě nepomůžeme, ale třeba se aspoň v České Třebové při přestupování domluvíme. Jako domestikovaná Liberečanka mohu pracovat jako ombudsman českého jazyka a založit charitativní organizaci poskytující zdarma překlad ztraceným Moravákům v Praze a ožralým Čechům ve vinných sklípcích či valašských dědinách.

Na Moravě se například kromě jiných tradic stále zachovává měkké i.  A zatímco Češi dávají tříměsíční děti na angličtinu, protože v mladém věku se jazyky lépe ukládají, my prostě vyslovujeme i a y rozdílně ve snaze usnadnit svým dětem pěkných pár let ve škole při diktátech. Řekne-li vám tedy vaše moravská přítelkyně, že na ten večírek „jeli“ taxíkem, můžete si být jist, že z dámské jízdy sešlo. Jelikož Češi trpí už mnoho generací svou neschopností vyslovit měkké i, vyrobili si náhradu: “–ej“. Nepoužívají ho jako my na začátku věty, ale na koncích slov. Hrneček je proto zelenej, malinkatej, roztomilej. Ale to samozřejmě všichni víme. Stejně jako ví oni, že na povel rožni nemají vytáhnout z kapsy sele.

Dalším výdobytkem, kterým se Češi pokusili dostat se daleko před nás a získat tak písmenkovou převahu, je nadužívání písmena v. Tak jako“ –ej“ slova zakončuje, „v“ ho často začíná. Příkladem jsou slova „voslice“ (toto není zkomolenina slova „veslice, nýbrž označení oslice, pozn. překl.), „voko“ (oko), „vocas“ (ocas). Pozor ovšem na slovo „volej“, kde je nutné z kontextu pochopit, jedná-li se o známé sloveso, či označení oleje. Kombinací obou slovních zkrášlovačů vznikne například „volivovej volej“, což je překladatelský oříšek, jelikož se na Moravě nevyskytuje ani toto spojení, ani tento vynález. Volný překlad by mohl být tedy „sádlo z kytek“. Dalším příkladem je „ve vobejváku“. Tento jazykolam se mi nepodařilo ještě rozklíčovat, domnívám se ovšem, že slovo „ve“ je skutečně „ve“, jak ho známe. „E“ jako slovo jsem totiž doposud nezachytila. Stačí zjistit, co je to ten "vobejvák". Zatímco slovo „volej“ má tedy, jak jsme si vysvětlili, dva významy, naopak slovo „vole“ je naprosto jednoznačné a má stejný význam v Pardubicích jako ve Znojmě. Nejedná se tedy o citoslovce "olé!", jak by se někdo mylně mohl domnívat.

K nahrazení přežitého ypsilonu zkrášlovačem „-ej“ nedochází jen na koncích slov, můžeme se s ním setkat i uprostřed slov. Můžeme zde proto zaslechnout slova jako „vejminek“, či „vejpitek“. Ráda bych upozornila i na slovo „vývar“. Zatímco u nás je to jak polévka, tak dobrý výdělek, v Česku se „vývar“ ponechal polévce, nicméně výdělek získal své vlastní  slovo „vejvar“. Nedoporučuje se tedy objednávat si v restauraci kuřecí vejvar. Stejně tak neexistuje „vejloha“, „vejsluní“ či „vejběr“. Poznámka pro Čechy – „vejce“ je i na Moravě „vejce“, překlad „výce“ není správný. Poznámka na vaši adresu obsahující výraz „bílý sejry“ nemá nic společného s vašimi kozami a jejich delikátními sýry, spíše s vašimi stehny. Jedná se o poznámku naznačující, že byste měli navštívit solárko. Nebo Mikulov v červnu.

Setkáte-li se s označením „vostrej vocas“, nepokoušejte se to překládat, jelikož „ostrý ocas“ u nás nic neznamená. Jedná se o jasnou invektivu. Doporučila bych neřešit to klasickým způsobem, policejní složky v Čechách a na Moravě mají rozdílný přístup k vyšetřování fyzického napadení.

Všechny Lenky, Hynky, Zdeňky a Zbyňky bych na závěr ráda upozornila na možnost, že budou oslovováni slovem končícím na „-ňo“. Zatímco na Moravě se v oslovení tato koncovka používá při oslovení pouze ve slově „sviňo“, chtěla bych předejít nedorozumění. Ze záhadného důvodu se Lenkám neříká Lenko, Zdeňkům Zdeňku atd., ale používají se tvary jako „Léňo“, „Zdéňo“, či „Hýňo“. Poznámka pro Čechy – nepokoušejte se toto pravidlo aplikovat na Moravě. Oslovíte-li ve sklípku Zdeňka „Zdéňo“, bude si o vás myslet, že provozujete tu tolik moderní verzi sexu, co se jí říká člověčí sex, neboli homosex. To na Moravě tolik nefrčí, všichni Zdéňové se kvůli tomu z Brna přestěhovali do Prahy. 

Je nemožné v jednom blogu podchytit všechny rozdíly v obou jazycích a samozřejmě existují ještě mnohé mutace čestiny i moravštiny podle místa výskytu. Doufám přesto, že tento krátký návod pomůže zmírnit dopad plánovaných změn a zvýšit schopnosti obou národů se navzájem dorozumět.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Hubenakova | pondělí 27.1.2014 10:00 | karma článku: 43,69 | přečteno: 12159x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

Že v Lidlu nabízejí leccos, třeba i šablonu na úpravu tvaru ochlupení ohanbí (přísahám, že to si nevymýšlím), to mě už nepřekvapí. Nedivila bych se, kdybych tam našla valentýnské balení diamantů (pytel uhlí a léky na trpělivost).

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82 | Přečteno: 11854x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

Jsou tací šílenci, co by klidně řekli, že na dovolenou se jezdí, aby si člověk odpočinul od stresu, děti nabraly čerstvý vzduch do hrudních košíčků a dospělí sílu do dalšího pracovního zápolení.

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

Existuje nepřeberné množství písemných materiálů, které podrobně vysvětlují základy zdravého stravování. Během pár minut se dozvíme, jak moc raw je rawhlík, či kolik cukety, sóji a naklíčeného zrní nahradí jeden steak...

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2223x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

Před pár dny mě stihla viróza nepříjemná jak pro chameleona snaha splynout s balením lentilek. Za 38,2 po dvou paralenech jsem byla ráda. Bolelo mě asi všechno, ale to si moc nepamatuju, protože jsem byla z těch horeček dost mimo.

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34 | Přečteno: 4494x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

Osmého dne, když měl Bůh hotovo, zamyslel se, jak by okořenil prostému lidu život. I stvořil ke své škodolibé potěše ruličky alobalu, které nejdou odmotávat, izolepu, u které nelze najít konec a papírové kapesníky.

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4401x
Semestra věd lecjakých a členka vědeckého sdružení Pako.

Autorka knih Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, spoluautorka Deníčku moderního páru, který vznikl ve spolupráci s Dominikem Landsmanem a nově knihy Žena na tahu.

Dobré a tajné zprávy mi můžete zaslat na e-mail: hubenakova.blog@centrum.cz, případně se stavte na facebookovou stánku Vstupte bez klepání.

Seznam rubrik