Naše společenská tabu

Na podzim minulého roku odvysílala televize Nova velmi kontroverzní, ale za to sledovaný, cyklus nazvaný Soukromé pasti. Jejích díly nutily k zamyšlení, ale některým paradoxně hrozila pokuta Rady pro rozhlasové a televizní vysílání…

Soukromé pasti. Když většině diváků televize Nova řeknete tato dvě slova – název úspěšného televizního cyklu dvanácti filmů – hned jim bude jasné, o čem je řeč. Ano, nám – divákům – se pořad Soukromé pasti vryl do paměti. Některé obšťastnil, že si vybrali (tvůrci) taková témata – dnešní tabu – jiné (například mě) překvapil a zaskočil fakt, že některým odvysílaným dílům hrozí pokuta od Rady pro rozhlasové a televizní vysílaní (RRTV).

Něžný vetřelec, Fajn brigáda, Jiná láska, DNA jako důkaz, Láska v moll, Malý terorista, Tatínkova holčička, Ukradená spermie, Smím prosit o lásku?, Tři do páru, Riskantní interview a Exmanželkou snadno a rychle. To jsou názvy všech dvanácti cca devadesáti minutových filmů, které Nova odvysílala každou středu na podzim v hlavní vysílacím čase (20.00). V některých případech tím upozornila na závažnost témat, které se týkají nás všech, a které by se daly nazvat: „Naše společenská tabu“. Podle mého si na Nově asi řekli, že jiný nejvýhodnější čas na vysílání těchto filmů není, proto zvolila tzv. prime-time.

Ovšem, v některých případech se jim to, bohužel, vymstilo. Jelikož RRTV hrozí pokutou (jak jsem se dočetl v dnešní Oně Dnes) nejen za odvysílání dílu Fajn brigáda, kde jde o příběh mladé studentce, která si zvolila trochu netradiční výdělek (brigádu) jako prostitutkou (společnicí), ale také, i přes varování samotné televize, že „jde o pořad nevhodný pro děti a mladistvé“, za odvysílání dílu nazvaném Tatínkova holčička, který se týká zneužívání dětí – v tomto případě nevlastní otec a dospívající dcera. V obou případech jde o odvysílání televizních filmů nevhodných pro děti a mladistvé před dvaadvacátou hodinou.

Na rozdíl od jiných, já s rozhodnutím RRTV nesouhlasím. Přijďte mi takřka zajímavé, že i přes varování, že jde o nevhodný pořad pro populaci mladší 18 let, dostane Nova pokutu. Vždyť se „bránila“ právě tímto varováním!

No, a pak je tu pak další věc, jestli rodiče sami usoudí, zda je vhodné, aby se jejich děti na takovéto typy pořadů dívaly. Přijde mi zajímavé a zároveň poučné, aby se diváci ve věku 15-18 let (pokud by je to zajímalo) právě měli dívat na takovéto filmy. Rozšíří se jim společenský rozhled a vytvoří si sami názor na dané závažné téma – na „naše společenská tabu“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hrudka | pondělí 2.2.2009 18:05 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1485x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78