Ksicht prozradí vše

Pořád nad tím přemýšlím. Kdykoli se podívám na jakýkoli portrét, nejlépe na fotku, jakéhokoli člověk s jakýmkoli postavením, vždy mi ta fotka něco řekne.

Ilustraení foto (Jennifer Lopez)Internet

V těchto dnech se učíme při českém jazyce – slohu – popsat obličej člověka. Podívat se do zrcadla a třeba z pohledu toho tajemného zrcadla, který nás vidí opravdu takové, jací jsme, jsme měli napsat, co vidí. Popsat co nejpravěji a co nejpodrobněji, jak to jen jde, jak vypadá náš obličej, zda je oválný, hranatý, kulatý, usměvavý, kyselý, nechápavý, posměšný, hltající po srandě, smutný, rozsvícený, či inteligentní. Pak jsme měli za úkol pokračovat z popisu obličeje k popisu vlastností člověka.

Z pohledu na obličej jde o člověku vyčíst opravdu hodně. Každodenně to zažívám, když se dívám na jakékoli fotografie. Nejčastěji se však dívám na fotografie autorů různých blogů. Jednak proto, že autorova fotografie prozradí o něm opravdu všechno, co se dá, a jednak proto, že fotografie na blozích jsou ty nejběžnější a jsou takříkajíc ze života, takže je z nich poznat opravdu všechno.

Postavení ve společnosti, záliby, co si člověk v dané chvíli, která je na fotografii zachycena, myslí – což nám poté mnohem lépe pomůžou i nadpisy článků, které ukáží lidem, o co se autor zajímá, a co všechno ho nutí, aby sedl k počítači a během několika desítek minut napsal další svůj článek, který něco málo sdělí z jeho života.

Podívám se na fotografii jakéhosi autora na blogu (například na blogu iDNES.cz) a hned mi vyhrknou jeho vlastnosti: muž, žena, starý, mladý, inteligentní (většinou k tomu pomáhá i tvar brýlí, pokud nějaké jsou), nic moc, příjemný, podivuhodný, přátelský, tajuplný, šílený, nesrozumitelný, namyšlený, smutný, „magor“… Tím se nechci žádného autora na blogu dotknout, tak to prstě cítím.

Ksicht, jak se obličeji lidově říká, nám „divákům“ a čtenářům prozradí opravdu vše, co se prozradit dá. Prozradí nám i ty věci a skutečnosti, které bychom sami raději ani nezveřejňovali a dalším lidem neprozrazovali.

Jak se říká: obličej, ale hlavně oči, jsou okny do duše. A hlavně ty oči nám prozradí i to, co bychom ani nečekali…

Autor: Petr Hrudka | úterý 10.2.2009 20:17 | karma článku: 11,62 | přečteno: 1968x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78