Slavnost Těla a Krve Páně

Dnes slavíme slavnost Těla a Krvě Páně, která v dřívějších dobách nesla název svátek Božího těla. Tento svátek nám má připomínat, že Ježíš Kristus je stále s námi v podobě chleba a vína stejně, jako byl se svými učedníky.

Pro celou církev byla tato slavnost ustanovena papežem Urbanem IV. v roce 1264, aby byla zdůrazněna skutečná přítomnost Ježíše Krista v Nejsvětější Svátosti Oltářní neboli Eucharistii. Plně se rozšířila až v roce 1311.

Bůh v Ježíši Kristu nám na kříži daroval své tělo a krev. Toto jeho darování se trvá stále díky Eucharistii – chlebu a vínu, které kněz ve mši svaté proměňuje v Ježíšovo tělo a krev. Toto tělo a krev v podobě chleba a vína můžeme přijímat (jíst). Takto Bůh vstupuje do nás, stává se naší součástí, spojuje se s námi a my s ním.

Kristus ustanovil Eucharistii při Poslední večeři se svými učedníky, když vzal chléb, dával jim ho a řekl, že je to jeho tělo, které se za nás vydává. Potom vzal kalich s vínem, nechal ho kolovat a řekl, že to je jeho krev, která se prolévá za všechny lidi, aby jim mohly být odpuštěny hříchy.

V průběhu dějin bylo hodně křesťanů, kteří pochybovali o tom, že Kristus je skutečně v Nejsvětější Svátosti přítomný tak, jak to církev vyčetla z evangelií. Papež Urban IV. tento svátek ustanovil na základě neobvyklé události: Jeden kněz, který se jmenoval Petr z Prahy, za ním putoval do italského města Orvieto, kde se papež právě nacházel. Doufal, že mu pomůže rozptýlit pochybnosti ohledně přítomnosti Krista v Eucharistii, které měl. Na cestě sloužil mši svatou a při slovech proměňování mu z hostie, kterou držel v ruce, začala téci krev. Tato krev potřísnila korporál (látka čtvercového tvaru, na níž se během mše svaté pokládá patena s kalichem - odtud korporál, corpus = tělo), který je dodnes uchováván v orvietské katedrále. V celé historii církve je známých přes sto šedesát takovýchto událostí, které po různých vědeckých zkoumáních byly uznány za pravdivé.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Hruban | čtvrtek 31.5.2018 13:11 | karma článku: 19,29 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Podobenství o dělnících na vinici

26.2.2020 v 11:09 | Karma: 12,55

Pavel Hruban

Myšlenky o Panně Marii

14.8.2019 v 12:12 | Karma: 17,84

Pavel Hruban

Podmínky následování Krista

8.8.2019 v 9:21 | Karma: 12,11

Pavel Hruban

O spoléhání se na Boha

7.8.2019 v 14:31 | Karma: 12,44

Pavel Hruban

Velikonoční třídení

17.4.2019 v 22:12 | Karma: 5,92