Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak dál po synodě?

Minulou neděli skončila synoda o rodině a již se objevuje nespokojenost. Nesplnila totiž očekávání ani jednoho z proudů uvnitř církve.

Tyto proudy jsme si zvykli označovat jako liberální a konzervativní. První chce více přiblížit církev světu, druhý se obává, aby toto přiblížení se neznamenalo nadměrný průnik světské mentality do církve, a tím vzdálení se základnímu poslání církve: zprostředkovávat Boží poselství lidem dnešní doby se vší náročností, ale též milostí, kterou Bůh lidem nabízí.

Předmětem sporu je článek 85 závěrečného dokumentu synody, v němž se hovoří o nutnosti rozlišovat v případech rozvedených a znovusezdaných manželství. Článek mluví o tom, že "I když zůstávají objektivní principy stále platné, subjektivně je také někdy zodpovědnost člověka za vzniklou situaci umenšená nebo dokonce žádná. Úlohou kněží je proto doprovázet ty, kdo mají zájem o rozlišování podle učení církve a pokynů biskupa".

Skupina tzv. liberálních biskupů si stěžuje na to, že tento článek nedotahuje věc do konce. Rádi by viděli povolení podávat svaté přijímání lidem žijícím v nových manželstvích. "Konzervativní" část biskupů naopak projevila obavy z toho, aby tato formulace nevedla k praxi podávání eucharistie lidem žijícím ve veřejném hříchu z důvodu uzavření druhého sňatku. Zde je nutné zdůraznit jednu věc: Závěrečný dokument synody má pouze poradní charakter. Poslední slovo bude mít papež František, který je, podle katolického učení, chráněn neomylností ve věcech víry a mravů. Na to je nutné se spolehnout. Každý jiný postoj by znamenal ohrožení jistoty o učení katolické církve.

Přinejmenším stejně důležité, ne-li důležitější, než jak řešit již rozpadlá manželství se mi zdá stanovit mechanismy, jak těmto rozpadům předcházet. Nejde o nic menšího než o přípravu na manželství a následné doprovázení manželů. Dosud se vycházelo z předpokladu, že manželství navazuje na přirozenost člověka, která zahrnuje přitažlivost opačného pohlaví, touhu po sexuálním styku a plození potomstva. Poslední desetiletí však ukazují, že tyto přirozené sklony nemusejí vždy korespondovat s požadavkem závazku na celý život, s nímž manželství spojuje katolická církev, která přitom vychází z Bible. Dnešní lidé mají s tímto požadavkem očividně problém. Důvodem je antikoncepční mentalita, která se zrodila zavedením antikoncepčních metod, které oddělily sexuální styk od plození.

Svoji představu o tom, jak by měla v dnešní době příprava na manželství vypadat, vyjádřil prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti kadinál Robert Sarah:

Sarah chce, aby manželskí katechéti začínali na pevnej pôde prirodzeného zákona: komplementarita muža a ženy, účel ľudskej prirodzenosti. Moderné páry žiadajúce o manželstvo si často so sebou prinášajú postoje, na ktorých treba vlastne vykonať exorcizmus. Preto je potrebné upriamiť ich pozornosť na veci, ktoré sú populárnej kultúre cudzie: odriekanie a sebaobetovanie. Každá neochota pozrieť sa hneď na začiatku ťažkej pravde priamo do očí povedie neskôr ku katastrofe. Málokto si asi myslí, že by mala byť manželská príprava nepríjemným zážitkom, no možno to tak musí byť. Čas hýčkania je dávno preč. Málokto si asi myslí, že by sa manželská príprava mala sústrediť na obrátenie, no mala by sa. Neverectvo musí prestať. Podľa Saraha autentická príprava na manželstvo musí prejsť cez všetky fázy: uzdravenie ľudskej lásky, obrátenie sa k autentickej manželskej láske, otvorenosť voči modlitbe a Božej milosti, úmysel prijať sviatosť, ktorá bude skutočným prostriedkom spásy a svätosti. Musí sa snažiť pripraviť budúcich manželov čo najlepšie, neuspokojiť sa len s minimom nevyhnutným pre platnosť manželstva. (Zdroj: Konzervatívny denník Postoj)

Myslím, že především pro kněze přichází doba rozlišování. Musí rozlišit, zda ti, kteří je přicházejí žádat o církevní svatbu, jsou k jejímu uzavření způsobilí. Katolický křesťan je na jedné straně povinen uzavřít sňatek v kostele. Na druhé straně papež František jednou kdesi prohlásil, že podle jeho názoru je 50 % všech sňatků uzavřených v kostele neplatných, protože je uzavírají pokřtění pohané. Řešením je kvalitnější příprava na manželství, kde nebude přítomen pouze kněz, ale též manželské páry. To není žádná novinka. Už se to mnohde děje. Ale nestačí to. Dalším krokem by měla být individuální práce se snoubeneckými páry, aby se poznalo, jak je na tom jejich víra, jak intenzivně žijí, či nežijí, s církví. Papež František říká, že v případě, kdy kněz dojde k závěru, že pár není na církevní svatbu zralý, by měl mít odvahu navrhnout odklad církevní svatby a nabídnout snoubencům pomoc v osvojování života podle víry. On sám to tak prý dělal. Další věcí je nebát se prodloužit přípravu třeba na půl roku nebo i na celý rok, bude-li to situace vyžadovat. Velice důležité je rovněž doprovázení manželských párů v průběhu jejich manželského a rodinného života.

Jak je vidět, očekává se, že příprava na manželství nabude klíčového významu. Je to tak dobře. Bude-li kvalitní příprava a následné kvalitní doprovázení manželských párů, bude se pak moci snáze aplikovat požadavek milosrdenství, po němž se dnes tak vehementně volá téměř ze všech stran. Nesmí to však být milosrdenství laciné, bezbřehé, ohýbající pravidla daná samotným Ježíšem. Rozlišování mezi objektivní povahou hříchu a polehčujícími okolnostmi, které mohou snižovat hříšníkovu odpovědnost, patří mezi tradiční a pevně zakotvené principy katolické morální teologie. V oblasti rozvedených a znovusezdaných dosud aplikovány nebyly. Je na papeži Františkovi, aby rozhodl, zda by se měly použít, a jestliže ano, tak jakým způsobem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hruban | sobota 31.10.2015 12:16 | karma článku: 6,26 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Podobenství o dělnících na vinici

Dnešním dnem začíná postní doba. Je to příležitost zamyslet se nad hodnotami vlastního života. Kristovo podobenství nám v tom může pomoci.

26.2.2020 v 11:09 | Karma: 12,55 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Myšlenky o Panně Marii

Zítra oslavíme slavnost Nanebevzetí Panny Marie. Je to jedna z velkých mariánských slavností, která nám připomíná, že Matka Boží je naší ochránkyní. Snad nám k tomu pomůže několik myšlenek známých autorů.

14.8.2019 v 12:12 | Karma: 17,84 | Přečteno: 455x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Podmínky následování Krista

V dnešní době máme tendenci představovat si život s Bohem příliš jednoduše a lacině. Při pohledu do evangelia však zjistíme, že Kristus na své následovníky vznáší určité požadavky. Tím nás nutí dát všemu v životě správné místo.

8.8.2019 v 9:21 | Karma: 12,11 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

O spoléhání se na Boha

V životě křesťana existují požadavky, které se zdají být velice jednoduché. Když se však na ně podíváme trochu víc zblízka, zjistíme, že tomu tak úplně není.

7.8.2019 v 14:31 | Karma: 12,44 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Velikonoční třídení

Prošli jsme postní dobou a stojíme na prahu Velikonočního třídení, které je vrcholem liturgického roku.

17.4.2019 v 22:12 | Karma: 5,92 | Přečteno: 122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Policista si podle obžaloby nechal část peněz z pokut, dostal peněžitý trest

16. května 2024  14:19

Plzeňský okresní soud nepravomocně potrestal peněžitým trestem dopravního policistu Víta H. za to,...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  14:18

Prezident Petr Pavel jmenoval Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace....

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:15

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  14:14

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 668x
Jsem katolický teolog. Pastorační asistent v Diecézní charitě Brno.

Seznam rubrik

Oblíbené články