Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén poutních míst

Křesťanská poutní místa stojí u kořenů naší evropské a národní kultury. Německý spolkový kancléř a spoluzakladatel Evropské unie Konrad Adenauer řekl, že jsou hlavními městy světa, na nichž se rozhoduje o jeho osudu.

Už si ani neuvědomujeme, kolik křesťanských reálií nás v každodenním životě obklopuje. Chodíme kolem nich denně, už je ani nevnímáme. Už možná ani nevíme, za co všechno jim vděčíme, co všechno z nich vychází. Stále ještě jsou součástí našeho života. Máme propracovaný sociální a zdravotnický systém, nosíme jména světců, slavíme křesťanské svátky... Součástí našeho života je rovněž turistika, jejíž předchůdkyní jsou poutě a putování.

Myslím, že každý člověk má nějaké své oblíbené místo, kam se rád vrací a kde je mu dobře. Místo spojené s naprosto jedinečnými osobními nebo rodinnými vzpomínkami. Místo, kde zažil něco moc hezkého a důležitého pro svůj život. Takové místo míváme uloženo ve své paměti, ve svém srdci a podle možností se na něj rádi vracíme.

Také církev má takováto místa, která jsou spojena se zvláštními událostmi a zkušeností víry. Jde o místa, která jsou spojena se životem nějakého významného světce, na nichž byl někdo uzdraven, nebo která si připomínáme v souvislosti setkání lidí s Bohem, Pannou Marií či nějakým světcem. Takovým místům říkáme poutní.

Také v naší zemi máme taková místa. Každé z nich má svůj příběh, své dějiny a rovněž svoji současnost. Jsou pro nás důležitá, protože se na nich zvláštním způsobem spojuje nebe se zemí.

Navštěvovaly je generace našich předků a také my je máme možnost navštěvovat. Bývá na nich obraz nebo socha, připomínající příběh, který se na onom místě kdysi udál, a díky kterému sem lidé začali putovat. Když se lidé před tímto obrazem či soškou pomodlili, Bůh jim nějakým způsobem pomohl v jejich obtížné situaci. Proto se těmto soškám či obrazům říká milostné (od slova milost).

Poutní místa jsou pro nás důležitá, protože díky nim a jejich příběhům si můžeme připomínat, jak Bůh zasahuje do životů jednotlivců, ale též celých národů. Jsou součástí naší víry.

Každé poutní místo má své zasvěcení. To znamená, že je svěřeno do ochrany někoho, koho si na onom místě zvláštním způsobem připomínáme, a za kým putujeme, abychom se mu svěřili do ochrany, popř. si od něho něco vyprosili nebo poděkovali.

Na nejvíce poutních místech si připomínáme Pannu Marii. Mariánská poutní místa jsou opravdu po celém světě nejvíce rozšířena. Je to proto, že Panna Maria je Boží Matkou a jako taková je i matkou naší. Když putujeme na nějaké mariánské poutní místo, putujeme k naší společné Matce. Ona je ta, která nás nejjistěji dovede ke svému Synu Ježíši.

Naše země je přímo poseta mariánskými poutními místy: Staré Brno, Vranov u Brna, Sloup, Křtiny, Žarošice, Svatý Hostýn, Svatý Kopeček u Olomouce, Králíky, Svatá Hora u Příbrami, Klokoty. Ve světě jsou asi nejznámější Lurdy, Fatima a nyní i Medžugorje.

Ovšem nejsou pouze mariánská poutní místa. Jsou i poutní místa zasvěcená světcům. U nás je takovým poutním místem Zelená hora u Žďáru nad Sázavou. Tamní poutní kostel je zasvěcen sv. Janu Nepomuckému. Ve Slavkovicích u Nového Města na Moravě stojí poutní kaple Božího milosrdenství, která byla postavena v tomto století. Je důkazem, že poutní tradice v naší zemi je stále živá. Ve světě mezi tato poutní místa patří např. Assisi, z něhož pocházel sv. František, Toulouse, v němž založil svůj řád sv. Dominik, Řím, kde působil sv. apoštol Petr a Santiago de Compostela, do kterého převezli ostatky sv. apoštola Jakuba.

V naší zemi máme také dvě poutní místa, kde se spojuje mariánská úcta s úctou k některému světci či světcům: ve Staré Boleslavi s úctou ke sv. Václavovi a na Velehradě ke sv. Cyrilu a Metoději. Ve Staré Boleslavi se uchovává Palladium země české. Je to reliéf Bohorodičky, který podle tradice dostala sv. Ludmila při křtu darem od sv. Metoděje. Po její smrti ho nosil na hrudi svatý Václav. Stará Boleslav je našim národním poutním místem jako např. Čenstochová v Polsku. Stojí na počátku naší státnosti. Naproti tomu Velehrad je kolébkou křesťanské víry a kultury v naší zemi. Tak jsou obě tato poutní místa vzájemně propojena svým poselstvím a symbolikou. Od nich se odvíjí identita našeho národa.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hruban | pátek 22.1.2016 12:30 | karma článku: 15,80 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Podobenství o dělnících na vinici

Dnešním dnem začíná postní doba. Je to příležitost zamyslet se nad hodnotami vlastního života. Kristovo podobenství nám v tom může pomoci.

26.2.2020 v 11:09 | Karma: 12,55 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Myšlenky o Panně Marii

Zítra oslavíme slavnost Nanebevzetí Panny Marie. Je to jedna z velkých mariánských slavností, která nám připomíná, že Matka Boží je naší ochránkyní. Snad nám k tomu pomůže několik myšlenek známých autorů.

14.8.2019 v 12:12 | Karma: 17,84 | Přečteno: 455x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Podmínky následování Krista

V dnešní době máme tendenci představovat si život s Bohem příliš jednoduše a lacině. Při pohledu do evangelia však zjistíme, že Kristus na své následovníky vznáší určité požadavky. Tím nás nutí dát všemu v životě správné místo.

8.8.2019 v 9:21 | Karma: 12,11 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

O spoléhání se na Boha

V životě křesťana existují požadavky, které se zdají být velice jednoduché. Když se však na ně podíváme trochu víc zblízka, zjistíme, že tomu tak úplně není.

7.8.2019 v 14:31 | Karma: 12,44 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Velikonoční třídení

Prošli jsme postní dobou a stojíme na prahu Velikonočního třídení, které je vrcholem liturgického roku.

17.4.2019 v 22:12 | Karma: 5,92 | Přečteno: 122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

V Kladně hoří sklad olejů. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň, zásah ztěžuje vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  12:46

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů, vyhlášený je zvláštní, tedy nejvyšší poplachový...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  12:43

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  12:38

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  12:25

Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 668x
Jsem katolický teolog. Pastorační asistent v Diecézní charitě Brno.

Seznam rubrik

Oblíbené články