Země zaslíbená. Pro zloděje, podvodníky a neschopné?

Tak jsem byl opět na zasedání Zastupitelstva Prahy 8. Dozvěděl jsem se, že máme štědrou radnici a že s kriminálními živly se bojuje předraženými projekty. Je to země zaslíbená. Otázkou zůstává pro koho.

Tak za prvé. Odsouhlasilo se prominutí dluhu zkrachovalému subjektu, který měl pronajaté prostory od obce. Celková výše dluhu je 1,3 milionu korun. Pohoda. Jak je možné, že dluh dosáhne takové výše? Jak je možné, že se s ním několik let nic nedělá? Jak je možné, že nebyl nabídnut k odprodeji? Jasný signál pro další firmy, co nechtějí hrát fér. Nasekejte dluhy a radnice vám je blahosklonně promine a odepíše.

Za druhé. Probírá se neutěšená situace na Palmovce. Mnoho heren koncentruje mnoho lidí, co nechtějí žít podle pravidel. Radnice to řeší mnohamilionovými částkami za kamerové systémy. Radnice to řeší preventivní dramatickou kampaní na lavičkách, kde se opilci povalují. Kolik by stálo několik strážníků, pravidelně procházejících inkriminovaná místa?

Velmi zajímavé bylo vysvětlení, že problém Palmovky rozhodně vyřeší projekt Nová Palmovka (nové sídlo ÚMČ Praha 8 a komerční centrum za plánovaných 1,2 miliardy korun).

Ale některé věci jdou i v této zaslíbené části Prahy rychle. Třeba odstranění dopravní značky snižující rychlost před přechodem u zastávky tramvaje Okrouhlická. Komu vadila? Prý není nutná, pokud bude fungovat světelná signalizace. Nefunguje ani měsíc po výměně kolejí v Zenklově ulici. Zůstává pouze vyčítavě blikající radar, upozorňující řidiče na překročenou rychlost, ze kterého si téměř nikdo nic nedělá. Navíc radar odvádí pozornost řidičů od přechodu a tak se jeho používání stává adrenalinovým zážitkem pro chodce.

Chápu, že organizování farmářských dnů, psích dnů, sázení stromů a zadávání podlimitních (a jiných) zakázek, je natolik vyčerpávající, že na tyhle prkotiny prostě nezbývá čas a energie.

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch, občan, ANO 2011 Praha 8

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Berka | pondělí 25.6.2012 21:40 | karma článku: 20,57 | přečteno: 1160x