Zabili Bin Ládina. Začne nás islám milovat?

Západní demokracie jásá. Zastřelili jsme arciteroristu. Samozřejmě, Bin Ládin byl v očích západu ztělesněním zla. Ale co zbytek světa, který nekonzumuje popcorn a Coca Colu?

Amerika se dlouhodobě staví do pozice celosvětového četníka s právem zasahovat kdy a kde se jí zamane ve jménu národní bezpečnosti. Důvod se vždycky najde. Ano, uznávám. Terorismus je hnusný a zákeřný. V jeho důsledku umírají stovky i tisíce nevinných. Vnímá to podobně i islámský svět? Nevyrobily Spojené státy nového mučedníka? Upřímně řečeno, nedokážu si představit, kdyby se podobně chovaly všechny národy na světě.

Osobně se mi nelíbí importování americké demokracie do částí světa s diametrálně rozdílnou kulturou, zřízením a náboženstvím. Proč? Protože se domnívám, že to násilím není možné. Vést křížové války ve jménu svého boha není rozumné a zcela jistě se to proti nám obrátí.

Jak by se asi tvářila Amerika, kdyby se Číňani (doplňte si jakýkoli národ) vylodili na jejich pobřeží, když docházelo k potlačování práv Indiánů. Nebo kdyby někdo cizí zasahoval do občanské války Severu proti Jihu.

Zatím co je v Americe trestné jakékoli plácnutí dámy po prdelce, vojenský zásah v Libii, Pákistánu, ... je v souladu s její demokracií. Možná se mi to zdá, ale vojenské zásahy USA probíhají tam, kde je to ekonomicky zajímavé, s minimálním rizikem ztrát. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč ještě nedošlo k podobným akcím na Kubě, v Severní Korei a dalších místech, kde jsou lidská práva pošlapávána dlouhodobě.

Podívejme se na západní civilizaci optikou "těch druhých". Nedochází všude jinde k ohrožování té "jejich demokracie"?

Svět se pohybuje na pomezí několika civilizací. Zkusme se navzájem respektovat a nevnucovat si násilím své hodnoty. Nemůže to přinést nic dobrého.

Autor: Petr Berka, hroší poutník.         

Autor: Petr Berka | úterý 3.5.2011 13:55 | karma článku: 13,83 | přečteno: 987x