Za buřta a pivko

Už jste byli na nějaké předvolební akci? Dostali jste to, proč jste tam přišli? Pobavili vás? Nakrmili? Vyděsili?

Máme dva týdny do voleb a snažení politických subjektů i nezávislých se stupňuje. Všichni chtějí uspět podaří se to jen některým. Třeba u nás, na Praze 8 máme dvanáct kandidátů do Senátu. Z nich bude zvolen jen jeden. Kdo ho zvolí? Aktivní občané z našeho volebního obvodu. Jen ti, kteří přijdou k volbám a budou volit. Všichni ostatní, co pojedou zazimovat chaty, na eurovíkend nebo jen tak zůstanou doma, dobrovolně přiznávají, že jim vyhovuje stávající situace. Dosavadní vývoj.

Měli jsme v úterý neobvyklou akci na radnici Prahy 8. Sešlo se zde sedm(!) kandidátů a povídalo si s občany. Pět kandidátů nemělo čas. Možná neměli co říci. Ti, co přišli, odpovídali na zvídavé otázky z pléna. Měli zájem, aby se voliči dozvěděli co nejvíce o nich a jejich názorech. Zbylí kandidáti neměli dost sil, aby dorazili. Nestojí o své voliče. Asi mají jistotu, že budou voleni svými věrnými a že to bude stačit. Co na tom, že nemají názory, nemají vize a někteří pracují na 35 %. Stojí za nimi silné politické strany a to stačí. Politické strany, které již ukázaly, co umí. Za naše peníze (volební příspěvky ad.) nám lžou do očí, slibují a přesvědčují.

Zúčastnil jsem se několika předvolebních akcí. Lidé jsou nadšení, že dostanou něco zadarmo. Buřta (bez ohledu na separát a éčka), pivko (bez ohledu na míru a značku), letáky, bloky, tužky, balónky. Jediné, co nepotřebují, jsou pravdivé informace. To nechtějí. Svět totiž chce být klamán a tak s mastnou pusou vykřikují podporu teroristům. Zapomínají, kdo jim už dlouho kecá a podvádí. Podléhají klamu, že lidé, kteří před volbami nic nedělali, budou po volbách jiní. A řešení?

 

Sestavil jsem několik rad pro odpovědného občana:

 

Rada první: Pokud chcete pozitivní změny ve společnosti, nemůžete sedět jen tak doma a nebo dát svůj hlas kterékoliv z politických stran (respektive kandidátovi, jenž se nimi spojuje), které již ukázaly, jak dobře to s námi myslí.

 

Rada druhá: Nevěřte planým slibům a líbivým heslům. Ten, kdo nic nedokázal a nedělal před volbami (čímž nemyslím těch několik týdnů, kdy se všichni mohou přetrhnout o voličovu přízeň), nebude po volbách jiný. Chtějte konkrétní práci pro lidi.

 

Rada třetí: Hledejte si co nejvíce informací o všech kandidátech. Ptejte se a žádejte pořádné odpovědi. V době internetu je to mnohem snazší. Ten, kdo se před vámi schovává za asistenty, volební týmy a poštovní schránky, asi ví proč.

 

Rada čtvrtá: Až budou volby, udělejte si čas a jděte volit. Protože jen tak můžete něco ovlivnit. Dokonce už neplatí výmluva, že nemáte koho volit.

 

Rada pátá: Po volbách nezapomeňte, koho jste volili a co všechno vám říkal. Svého kandidáta (a také nového senátora, pokud to budou dvě různé osobnosti) nuťte k dodržení všech předvolebních slibů. Jedině tak se projevíte jako odpovědní občané, kteří si zaslouží kvalitní politiky a lepší Českou republiku.

 

Petr Binder, poutník Hroch

Autor: Petr Berka | čtvrtek 27.9.2012 13:03 | karma článku: 9,32 | přečteno: 901x