Vládne nám ještě někdo?

Případ pančovaného alkoholu odhalil podstatu věci. Král je nahý. Na kapitánském můstku lodi s názvem Česká republika stojí amatéři, kteří nikdy loď neřídili, nebo možná naposledy Titanic.

Bohužel trápení Vlády máme možnost sledovat každý den v přímém přenosu. Vláda nejdříve plošně zakáže rozlévání veškerého tvrdého alkoholu, čímž sníží logicky konzumaci. Pohříchu nemůže zakázat jeho plošnou konzumaci ani nezamezí dalšímu nelegálnímu obchodu, který dál vesele kvete. Tato geniální akce stojí prý státní kasu 25 mil. korun denně. Doufejme, že to je pravda, a že hostinčtí nebudou mít ekonomickou sílu soudit se se státem o ušlé zisky. Přitom stačí udělat pořádný mediální humbuk, vyhlásit stav ohrožení spotřebitelů a veřejně přiznat, že věc pančovaného alkoholu nemá zcela pod kontrolou. To za vládu musí udělat norský lékař, který nám zajistí i protilátky. Dalším geniálním řešením je zákaz vývozu alkoholu z České republiky. Skvělé. Zavřeme fabriky (což se děje), ochromíme výrobu legálního a zřejmě kvalitního alkoholu. Český trh naplníme zahraničními lihovinami, doufejme že kvalitními, černému obchodu s nekvalitním alkoholem to opět nezabrání. Jenom sekera zatnutá do státního rozpočtu je řádově už vyšší než předchozích 25 mil. korun. Konečný účet za tuto akci nám vystaví firmy, které toto rozhodnutí postihlo, o tom si nedělám sebemenší iluze. Přitom stačilo zajistit státní dozor nad výrobci alkoholu a vyjednat s EU státní garance pro veškerý exportovaný alkohol vyrobený po určitém datu.

A teď plusy vládních kroků. Funguje kontrola kvality alkoholu na českém trhu. Vláda tedy zajistila něco, co mělo fungovat jaksi samozřejmě a už dávno. Podařilo se stáhnout veškeré množství tvrdého alkoholu z obchodních řetězců. Teď bude následovat kontrola zabaveného zboží. Pochybuji o účinnosti i efektivitě tohoto kroku. Tisk nových kolků je logickým krokem, jak viditelně označit novou šarži.

Vláda si počíná jako slon v porcelánu. Alkoholová aféra je velmi drahou zkušeností, která doufám lidem otevřela oči a přesvědčila je o naprosté neschopnosti a nekompetentnosti lidí, kteří jim vládnou. Tato Vláda si zaslouží jediné. Ránu z milosti.

Autor: Petr Berka.

 

Autor: Petr Berka | pátek 21.9.2012 9:25 | karma článku: 27,88 | přečteno: 1228x