Vidíš, na tuhle stranu jsem si málem nevzpomněl...

Podobnou větu slýchám v poslední době pořád. V předvolebním čase mne překvapuje, jak málo informací voliči mají. I to, jak rychle dokáží zapomínat.

V České republice máme více než sto politických stran  hnutí. To je dost. Přesto se neustále mluví jen o několika z nich. Jsou ostatní strany horší? Mají špatné programy? Ne. Mají málo peněz. Na co strany potřebují peníze? Na sebeprezentaci. Na marketing. Na propagaci značky, obličejů a textů. A potřebují peněz tím více, čím lepšího chtějí dosáhnout výsledku.

A co na to lidé, občané, voliči? Podléhají mediální masáži. Užívají si stovky billboardů, tisíce plakátů a miliony letáků. Chodí si pro různobarevné balónky, květiny, igelitky, propisky, klobásy, pivo a jistotu. To, co vám my slíbíme, nikdo nesplní. A všechno za peníze lidí, občanů, voličů.

Je to pravidelně se opakující kratochvíle reklamních agentur. Objevují se nové tváře, nové slogany, nové symboly. Volič je přesvědčován, že po volbách bude lépe. Ovšem jen v případě, že zvolí tu správnou stranu nebo hnutí. A podléhá. Někdo klamu, někdo beznaději. Komu se vlastně dá věřit?

Dobrá zpráva je, že věřit se dá všem. Špatná zpráva je, že věřit se nedá nikomu. Pokud po volbách opět zákonodárce pustíme z řetězu, bude to stejné, jako doposud. Na předvolební sliby se zapomene, jako na včerejší denní tisk. Zákonodárci si vlezou do svých kanceláří a zapomenou na voliče, protože lobbyista v kavárně je přece bližší, než volič na ulici.

Přesto jsem si našel v nabídce politických subjektů ten, který budu volit s klidným srdcem. Tradiční stranu vyznávající tradiční hodnoty. Stranu, která si prošla očištěním v podobě odchodu kariéristů o jiného subjektu. Stranu, která si prošla zkouškou v podobě nezvolení do Sněmovny. Přesto nebo právě proto v ní zůstali ti správní lidé, kteří politiku dělají z přesvědčení a srdcem.

Znovu jsem objevil stranu, která má jako symbol slunečnici a barvu žlutou. Chrání tradiční rodinu jako nejzákladnější článek společnosti. Neslibuje nesmysly a uvědomuje si, že jedině prací se může naše republika zachránit. Tuhle stranu budu v říjnu volit bez ohledu na nejrůznější průzkumy neveřejného mínění. Bez ohledu na množství billboardů, plakátů a letáků. Znovu jsem si ji našel a vím, že jedině návrat k časem prověřené tradici nás může vyvést z krize. Morální i ekonomické.

 

Hezký den všem

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

Autor: Petr Berka | úterý 17.9.2013 10:18 | karma článku: 13,98 | přečteno: 753x