Státní dluh - kde je exekutor?

Franta Příhoda od nás z baráku jel načerno. Chytili ho, nezaplatil pokutu a za rok u něj zazvonil exekutor a chtěl po něm bezmála 5.000,- korun.  Česká republika má státní dluh skoro BILIÓN korun, na hlavu včetně novorozeňat i důchodců to je 100.000,- korun českých. Jak to, že místo toho, aby na Hradě klepal exekutor, nám zahraniční banky dál půjčují?

Půjčují v situaci, kdy vědí, že půjčky pouze umoří úroky dluhu. Půjčují ochotně v době celosvětové ekonomické krize. Půjčují s vědomím, že máme opět deficitní státní rozpočet na příští rok. Jaká je vůbec struktura státního dluhu? Kolik má stát půjčeno od lidí a kolik od bank? Kolik a komu vůbec dlužíme? Jak to, že tento stát jako insolvenční ještě nikdo neposlal do konkurzu? Kdy a na které dveře zaťuká první exekutor, že někdo chce zpět své peníze? Co mu dáme? Prodáme, Karlštejn, Pražský hrad nebo celé Sudety? Nebo vyřešíme návrat církevních restitucí tím, že jim velkoryse jejich majetek odprodáme? Nebo dopředu kalkulujeme, že s přechodem na Euro se značná část dluhu rozplyne v mlze? A nebo se chystá předání vlády bolševikům, aby měli co znárodňovat a další mocipáni po nich privatizovat? Nevymysleli Češi krásné ekonomické perpetum mobile? Nebo se všichni zbláznili, nikdo neumí počítat a každému už je všechno jedno?

Jakým způsobem hospodaří finanční kapitáni České republiky ve své domácnosti? Investují dvakrát tolik, kolik vydělají? Pochybuji o tom. Proč tedy tak hospodaří s majetkem nás všech? Hádáte se, jestli novorozenci přidáte do kolébky na porodném 3.000,- korun, ale mlčíte o tom, že mu tam přihodíte i astronomický státní dluh. Mlčíte o důchodcích, kteří jsou zatížení stejným dluhem, ač celý život pracovali. Mlčíte o rychle stárnoucí populaci, která se blíží do důchodu s vyhlídkou, že tento dluh na ně přejde a bude dál narůstat.

Současná politická reprezentace není schopná řešit státní zadluženost, protože neumí hospodařit. V jejím čele nejsou odborně zdatní a fundovaní ekonomové, ale  straničtí aparátčíci bez praktických zkušeností. Kdyby stejně jako se státními financemi hospodařili v soukromé firmě, byli by už dávno v kriminálu nebo na dlažbě.

Česká republika nepotřebuje ekonomickou reformu ani důchodovou, ani žádnou jinou. Česká republika potřebuje v první řadě reformu mozků. Chytří, odborně i morálně zdatní noví lidé pak můžou začít tahat tento stát z bryndy. Staří to nedokáží a na další pokus nemají právo.

Jak napsal jeden bloger: "Chcípnout hlady umíme i bez Vás"

Autor: Petr Berka, hroší poutník 

 

Autor: Petr Berka | úterý 6.10.2009 15:15 | karma článku: 45,19 | přečteno: 7490x