Socialistické manýry a neschopnost na radnici Prahy 8

Navazuji na jeden z předchozích příspěvků o neutěšeném stavu radnice Prahy 8. Od té doby došlo ke zlepšení. Přesto jsem byl šokován na jednání zastupitelstva. A nejen na něm.

Hned na začátek chci napsat, že skutečně došlo k nápravě v oblasti úklidu schodiště. Tím ovšem pozitivní zážitky z návštěvy radnice končí. Zúčastnil jsem se zasedání Zastupitelstva. Celkem je to 45 lidí, co pracují v nejlepším zájmu Prahy 8, zákonů této země a jejích občanů. V předsálí jsem potkal i několik lidí s transparenty, žádali projednávání petice. Těšil jsem se, že bude veselo. V klimatizovaném jednacím sálu jsem zaujal místo v předposlední řadě a sledoval, jak pracovníci několikrát kontrolují funkčnost všech mikrofonů. Mezitím se přitrousili i představitelé radnice a další úředníci a také zástupci lidí. Překvapilo mne, že jedna opoziční zastupitelka přišla až k protestujícím a spiklenecky je žádala, aby drželi palce, že prý snad prohlasují projednávání petice. Ostatní zastupitelé si se zájmem četli nápisy na cedulích.

Zasedání začalo a šlo to podle jednacího řádu. Drobný zádrhel nastal při volbě nového radního. Přestože předseda volební komise poměrně jednoznačně vysvětlil, jak se má volit, byly dva hlasy neplatné a muselo se konat druhé kolo voleb. Naštěstí byli pouze dva kandidáti. Také mne poměrně překvapilo, že radnice Prahy 8 má speciální účet na zhodnocování volných prostředků. Originalita tkví v tom, že je to běžný účet v Komerční bance. Poslední překvapení nastalo ve chvíli, kdy se nepodařilo prohlasovat projednávání petice občanů a ti za hlasitého brblání opustili zasedání. Místo toho, aby zůstali až na diskuzi a do té se zapojili. Vždyť podle platného jednacího řádu má každý právo na několik minut projevu. Škoda.

Minulý týden jsem si byl vyzvednout nový občanský průkaz a vyřídit nějaké dokumenty. Čekal jsem, že vyzvednutí bude daleko rychlejší, než předchozí zažádání si. Mýlil jsem se. Navíc jsem si dovolil přijít před polednem a tak jsem byl vystaven nervozitě hladových úřednic. Překvapilo mne, že i v úřední den mají polední hodinovou pauzu, protože jich je tam tak málo, že se nemohou vystřídat. A to na celém úřadu. I ověřování se na hodinu zastaví. Díval jsem se na stránky jiných úřadů a tam ta pauza není. Možná se to zlepší, až bude postavená nová radnice na Palmovce. Tam bude i restaurace a tak s úředníkem vyřídíme záležitosti u chutného oběda. A dost možná, že žádná nová radnice vůbec není potřeba (i kdyby nebyla tak předražená a v povodňové zóně), že stačí jen přemýšlet a rozhodovat v zájmu občanů. To ovšem předpokládá, že na radnicích budou pouze rozumní hospodáři a kompetentní úředníci. Do té doby potřebujeme aktivní občany, kteří si nenechají všechno líbit a budou stávající situaci ovlivňovat.

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

 

Autor: Petr Berka | pátek 1.6.2012 10:15 | karma článku: 10,12 | přečteno: 726x