Politický teleshopping

Tak nám začíná mrhání peněz ve velkém. A to jen proto, abychom koupili něco, co nepotřebujeme, co je drahé a neefektivní. Bude to všude a bude se to tvářit líbezně.

Některé politické subjekty již vyhlásily, kolik peněz hodlají „investovat“ do volební kampaně. Jsou to miliony, desítky milionů. Alespoň je vidět, jaký potenciál se v politice ukrývá. Vždyť to přece dostanou zpátky. Tedy někteří. Reklamní agentury se těší na zakázky. Inzertní plochy budou plné. Lidé se těší na letáky, propisky, balónky, pivo, klobásy a hlavně sliby.

Opět se dozvíme, jak je potřebné bojovat s korupcí, investovat do školství a zdravotnictví. Zajistit důstojné stáří i hravé dětství. Budeme oblbováni čtrnáctými důchody, levnými potravinami a ještě větší svobodou. Budeme strašeni nebezpečím pravicového klientelismu i levicového rozhazování. Budeme drážděni rudou, oranžovou, modrou, fialovou, zelenou, žlutou, černou. A to všechno jen pro to, abychom zapomněli. Na zadlužení, děravý rozpočet, nenasytné politiky, nesmyslné zakázky, přebujelý státní aparát, kamarády kamarádů, nespravedlnost.

Užijme si ten krátký čas, kdy si politici vzpomenou na své občany a snaží se jim podlézat. Navštěvujme jejich akce, užijme si to, co nám nabízejí. Už jsme to beztak několikrát zaplatili. Nenechme se ovšem opít sliby a prohlášeními. Buďme kritičtí. A hlavně, hledejme konkrétní lidi, kterým opravdu můžeme důvěřovat. Politické strany jsou přece tvořeny konkrétními lidmi, kteří mají svoji minulost, své schopnosti a názory. A v každé straně se jistě najde někdo, kdo si naši důvěru zaslouží. Máme možnost kroužkování, tak ji využijme. Ovšem, vyžaduje to určitou námahu při hledání. Ale určitě se nám ta námaha vyplatí. Nejsme přece nemyslící stádo, které poslušně přijme vše, co se nám nabízí.

 

 

Petr Hroch Binder

 

Autor: Petr Berka | čtvrtek 15.8.2013 8:36 | karma článku: 11,52 | přečteno: 289x