Pokud nás nebudete volit, upadne vám ruka

To by mohlo nerozhodnuté voliče přesvědčit. Jedině se silným mandátem se o vás můžeme postarat. Dejte nám své hlasy a nestarejte se o nic dalšího. My totiž víme, co je třeba.

Blíží se svátek zemřelých, blíží se Halloween. Snad proto nás různé strany před volbami straší. Pokud je nezvolíme, stane se katastrofa. Budeme se mít hůře. Přestaneme být svobodní. Politici nás straší různě. A také nás různě motivují. Někdy sladkými slůvky, někdy nesmyslnými sliby, někdy jídlem. A spoléhají, že se nikomu nebude chtít číst dlouhé programy. A mají jistotu, že nikdo nebude kontrolovat, zda své sliby a programy po volbách i plní.

Někteří mají drzost po několikáté žádat druhou šanci. Jiní se chvástají, že na tom nejsme ještě tak špatně a že jsou na tom jiné státy hůře. Můj táta mi vždycky říkal, nesrovnávej se s horšími a měl pravdu. Horší vás vždycky stáhnou ke dnu.

Výsledkem je, že nikdo nevěří ničemu, voliči jsou rozhádaní, neschopní politici se rozptýlí na kandidátky, dosypou se několika osobnostmi a očekává se, že to projde. Voliči jsou utvrzováni v dávno neplatných konstantách. I pomocí šílených průzkumů tzv. veřejného mínění.

Důležitá je demokracie. To je jasné. Demokratické principy, zvyklosti. Když jde o demokracii, musí i svoboda stranou. Co na tom, že se všeobecně hovoří o propojení politiky a byznysu jako o škodlivém fenoménu. Prý se s tím nedá nic dělat. Na korupci rezignoval i nejlepší ministr financí, kterého jsme kdy měli. A jak jsme se dozvěděli ve včerejší debatě, co si tam zvolíte, je vaše věc.

Nenechte se prosím zastrašit. Ani sliby, ani průzkumy, ani výhružkami. Volme všichni (máme na to právo) a podle svého nejlepšího svědomí. Snad mezi tisícovkami kandidátů alespoň někoho znáte, komu věříte. Komu bez kompromisů vhodíte svůj hlas a třeba i s kroužkem, pokud zrovna není nahoře.

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

 

Autor: Petr Berka | středa 23.10.2013 12:45 | karma článku: 10,83 | přečteno: 383x