Platí zákon zachování energie?

Je to jeden ze základních zákonů klasické fyziky a říká nám, že suma všech energií v uzavřené soustavě je konstantní, tedy neměnná. Tento zákon se dá aplikovat i jinde, např. na státní rozpočet.

Česká republika budiž takovou uzavřenou soustavou. Pro jednoduchost nepočítejme s žádnými dotacemi z EU ani půjčkami odjinud.

Hlavním dodavatelem energie, tedy peněz, jsou daňoví poplatníci. Jistě není nic složitého zjistit na základě posledních let strukturu a výši daní. Předpokládejme, že se nezačne více kouřit, chlastat, jezdit autama nebo že se Pepa polepší a bude přiznávat každou vydělanou korunu. Daňových poplatníků, tedy lidí ekonomicky činných je v dlouhodobém průměru stejný počet. Jediné co jde zlepšit je výběr těchto daní účinnou kontrolou daňových odvodů. Kontrolní činností a sankcemi lze zlepšit i morálku poplatníků. Automatickým zvyšováním daní se nedocílí zvýšení objemu vybraných daní. Je to podobné jako s elektřinou. Čím více budete šetřit, tím bude jednotka dražší. ČEZ velmi dobře ví, kolik se spotřebuje a kolik potřebuje ročně utržit. Tímto bychom měli vyřešené energetické vstupy.

Přeměněná energie je daleko zajímavější. Máme tady děti, důchodce, potřebné a nezaměstnané, které je třeba finančně zabezpečit. I tato částka je velmi dobře odhadnutelná vzhledem k přesným demografickým datům posledního sčítání obyvatelstva. Pak tady máme státní aparát, tedy učitele, lékaře, sestry, policisty, hasiče, armádu, starosty, obecní zastupitele, politiky,... a to je docela masakr. Optimistické odhady jsou, že v současné době je u nás miliónstotisíc státních zaměstnanců (nejsem si jistý, jak je to se zaměstnanci polostátních firem typu ČEZ a ČD, ale vzhledem k tomu, že každý rok dotujeme jejich provoz nějakou tou miliardou, směle bych je připočítal). Je zarážející, že za první republiky, byl státní aparát zhruba třetinový. A to neměli počítače, ale jenom šanony a ostře nabroušenou tužku. Z toho vychází, že dnešní státní úředník je minimálně 3x méně produktivní, než ten prvorepublikový. Asi bych soustavě ulehčil a zkusil propustit polovinu státních úředníků na ministerstvech, zastupitelstvech, krajských, městských a obecních úřadech,... Máme platit plné platy nepotřebných státních úředníků, nebo menší podporu v nezaměstnanosti?  

Následují státní závazky, tedy půjčky, dluhy a penále z prodlení, občas i nějaká ta arbitráž, bohužel.

Udělejme čáru, sečtěme výdaje a porovnejme se vstupy. Zbude-li něco, můžeme investovat do školství, zdravotnictví, policie, infrastuktury, sociálních programů,... Investování ale není rozdávání předražených státních zakázek kamarádům a sponzorům politických stran.

Perpetuum mobile ještě nikdo nevymyslel. Zákony zachování hmoty a energie platí i ve finančnictví. To nezměníme my ani politici. Jediné co lze, je vyměnit nynější špatné politiky za zodpovědné ekonomy a hospodáře.

Autor: hrošší poutník, Petr Berka, http://www.mracti.cz

  

Autor: Petr Berka | úterý 31.1.2012 20:20 | karma článku: 12,84 | přečteno: 763x