Na co jim zase skočíte?

Blíží se volby. Politické strany šílí, aby vymyslely nový způsob, jak oblbnout voliče. Tedy, přesvědčit je, aby jim dali svůj hlas, svou důvěru a peníze.

Během několika měsíců marketingoví odborníci pracují na tom, aby voliči ztratili paměť a u voleb se chovali jako novorozenci. Dosavadní politici vykřikují, že teď už budou hájit zájmy (všech) voličů a sázejí na to, že voliči si opravdu nic nepamatují a podobně jako v obchodních řetězcích podléhají akčním nabídkám, které jsou mnohdy méně výhodné, než běžný prodej.

Kde jsou časy předvolebních gulášů, igelitek a květin? Propagačních předmětů, které si volič hrdě odnášel z předvolebních akcí, v mylné představě, že dostal něco zadarmo. Dneska můžete zůstat doma a politik za vámi přijde. Sedne si do vašeho křesla a bude vám mazat med ve vašem obýváku. Mezitím si udělá obrázek o vaší životní úrovni, aby pak mohl správně zvýšit daně.

Ale to nejdůležitější nám nikdo neřekne. Že všechny strany, které jsou odpovědné za dosavadní vývoj (či spíše degradaci), se prostě samy od sebe nezmění. A že všichni, kteří se rozhodnou spojit své jméno s těmito stranami, jsou úplně stejní a nemohou být tedy garanty pozitivních změn, protože souhlasí s dosavadní politikou těchto stran.

A také nám nikdo neřekne, že je třeba změnit přístup k práci, aby se společnost mohla mít lépe. Že je třeba nastavit zcela jiné principy fungování ve zdravotnictví, ve školství, ve vědě a v dalších oborech tak, aby byly efektivní a přinášely užitek. Nikdo nám neřekne, že spravedlnost se musí dotknout každého, byť se nám to třeba nehodí a nelíbí. Nikdo nám neřekne, že žít na dluh chce jenom slaboch. Nikdo nám neřekne, že stát odpouští miliardové dluhy, ale u občana zazvoní exekutor pro pár stovek. Nikdo nám neřekne, že slušný občan je ten jediný, kdo není efektivně chráněn, ale nejrůznější podvodníci, zloději a vrazi mají spoustu práv.

 

 

Petr Binder, kandidát do Senátu za politické hnutí ANO 2011

Autor: Petr Berka | pondělí 13.8.2012 10:18 | karma článku: 19,37 | přečteno: 1173x