Maminka je technický antitalent, ale všechno musí vyzkoušet

Někteří z vás mojí mámu znáte z knížky, jiní ze života. Technické vymoženosti moderního světa si s ní moc netykají. Co ztrácí na zručnosti, dohání horlivostí. Přivádí mne to k šílenství.

Dneska mi maminka zavolala, abych se zastavil u paní P., že má problém s televizí. Zašel jsem tam a skutečně na televizi bylo naladěno AV a žádný signál. Bezradná paní P. brala do ruky oba ovladače a ukazovala mi, že to opravdu nejde. Hrála na ně, jako Michal David na piáno. Došel jsem k televizi, pohlédl na set top box a shledal, že je vytržený konektor. I zasunul jsem ho tam, kam patří a co byste řekli? Obraz naskočil. Paní P. se mi svěřila, že s televizí zápasila pěknou chvíli. A pomáhala jí maminka. Prý použili oba ovladače a nic. To, že zničily jeden z ovladačů jsem zjistil posléze. Maminka má již třetí ovladač, pravděpodobně s ním provádí výcvik svých koček.

Samostatnou kapitolou je počítač a internet. Hořce jsem litoval, že se Ježíšek smiloval a nadělil mamince před lety počítač. Domníval se pravděpodobně, že té dobré ženě bude stačit hraní karet a psaní jednoduchých dokumentů. Chyba lávky. Maminka chtěla být online. Pořídili jsme internet, který běhal přesně dva dny. Potom jsem musel přednastavit konfiguraci a zakázat téměř vše. Přesto mi maminka občas zavolala, že má nějaký problém. Málokdy jsme to vyřešili po telefonu. Termíny jako lišta, tlačítko (pravé či levé), kurzor a podobně, nebyly chápány správně. To jsem pak dorazil, sedl si k počítači, maminka mi koukala přes rameno (což miluji) a já prováděl počítačovou alchymii. Někdy jsme museli požádat i někoho jiného z rodiny či známých.

Minulý týden maminka prohlásila, že by chtěla mailovou schránku. Celou dobu jsem před ní tajil tuto vymoženost, cítil jsem další problémy. Stačilo mi, že pokaždé, když jsem přišel z práce a zastavil se u ní v přízemí, mi nahlásila všechny katastrofy, které stihla nasát na různých serverech. Založil jsem mamince schránku a vytvořil jí heslo. Ukázal jí, co má a co nemá dělat. A zmizel jsem. První telefonát přišel za několik minut. Nejde heslo. Musel jsem přijít a zapnout NumLock. Potom to nepsalo zavináč a ve finále jsem zjistil, že má maminka během prvních třiceti minut zaplněnou kapacitu schránky, protože jí známí naposílali mnoho mailů s tučnými přílohami. Nezbylo, než schránku navýšit.

Vyprávění o zničení mikrovlnné trouby či několikanásobném rozpojení domácího kina, si nechám na příště. Maminka právě volá. Buď se přihodilo něco zásadního ve světě nebo u ní doma. Hezký večer všem, co mají zvídavé maminky, tedy vlastně všem…

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

Autor: Petr Berka | středa 16.3.2011 20:06 | karma článku: 19,55 | přečteno: 1231x