Lhát a krást je normální, teď to bylo v televizi

Zapomeňte na pohádky z mládí, kde čestný rytíř vyhraje a padouch dostane za uši. To už dneska neplatí. Lhaní je in a krádež je cool. I v televizi nám to tak předkládají, tak to asi bude pravda.

Teď narážím na velmi často opakovanou reklamu na polévku s knedlíčky. Tam si je krade celá rodina, otec lže dědečkovi, máma tátovi, bratr tluče sestru, aby odvedl pozornost od své krádeže a nakonec je okřiknut ten jediný, kdo je v celé rodině nevinný, tedy dědeček, co obědvá s dalekohledem na krku. Jak příznačné pro naši společnost.

Necháváme si nalhávat nejrůznější blbosti, zejména před volbami (protože po nich nás už nikdo nepotřebuje) a podléháme klamu, že nám někdo pomůže. Je zajímavé, jak pokaždé zapomeneme, že dotyčný nic dobrého nedělal ani předtím. Nevrtá nám v hlavě, že se po volbách pravděpodobně nebude chovat jinak.

Ve chvíli, kdy se provalí nějaké selhání (samozřejmě, že jednotlivce), nastupuje tým dobře cvičených odborníků, aby totálně rozmetal původní pravdu na malé kousky a pomocí mediálního mixéru vytvořil neprůhlednou emulzi polopravd a lží. A to nemluvím o justici, která je tradičně slepá (hluchá a nemohoucí). Pokud se ovšem stane zázrak a někdo náhodou dělá to, co má, je důrazně okřiknut, aby se z toho náhodou nestalo pravidlo.

A co z toho plyne? Že bychom neměli podléhat reklamě. Je to nadsázka. V praxi přece nejde o knedlíčky, ale o kvalitu našich životů. Ten, kdo lže a krade, směřuje do pekla. Osobního pekla výčitek a ztráty sebeúcty.

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

 

 

Autor: Petr Berka | úterý 10.7.2012 11:36 | karma článku: 31,22 | přečteno: 2564x