Jak jsem měl půl milionu na stole

Nestává se často, abych měl na stole tolik peněz pohromadě. V pátek se to stalo a bylo to moc pěkné pokoukání. Bohužel jsem na tu krásu nebyl sám.

V našem Klubu se konalo setkání se Strahovským evangeliářem, tedy jeho zdařilou a přesnou kopií, faksimile. Originál prý vznikl kolem  roku 860 v Tours, je psán latinsky a obsahuje celkem 444 stran evangelií. Jeden kus přesné kopie se tu objevil se svým majitelem, který nám ke knize podal zasvěcený komentář, včetně pikantností o jejím vzniku.

Dále jsme měli možnost kochat se knihou Hodinek knížete Rohana a Bibli Kutnohorskou. Všechno byly faksimile. Babičce zasvítila očka, když spatřila bohatě zdobené desky evangeliáře a těšila se na nepozornost majitele, že si vyloupne některý z drahokamů. Nepodařilo se. Všichni jsme ji pečlivě hlídali.

Nakonec jsme si ještě prohlédli Kodex Vyšehradský, Olomouckou bibli a Hájkovu Kroniku Českou, ke které si sedl Bob a začal pečlivě bádat. Tak pečlivě, že jsme o něm pak dvě hodiny ani nevěděli. Bylo to setkání výjimečné a obohacující. Pokud se chcete o knihách dozvědět více, informace najdete na stránkách Tempus Libri.

Asi si napíšu Ježískovi, protože to vypadá, že od nikoho z rodiny tenhle dárek nedostanu.

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

 

Autor: Petr Berka | pondělí 4.2.2013 11:36 | karma článku: 10,43 | přečteno: 1028x