Hlavu státu musíme respektovat, i kdyby...

Prezident České republiky není z výkonu své funkce odpovědný. Výjimku tvoří velezrada. Nesmí být zadržen ani trestně stíhán. Může v Parlamentu promluvit kdykoliv o to požádá. Uděluje milosti a státní vyznamenání. Je vrchním velitelem ozbrojených sil a hlavou státu, který zastupuje navenek.

Naposledy jsme volili prezidenta republiky přímo. Přestože byla volební účast za poslední dobu rekordní, dosáhla zhruba jen 60 %. Čtyřiceti procentům voličů to bylo opět jedno. Vždyť je prezident jen figurka bez pravomocí, slyšel jsem z různých stran. A vítězný kandidát nám nyní předvádí, jak dokáže své omezené pravomoci dokonale využívat. To je vše.

Jakékoliv protesty a projevy nesouhlasu s hlavou státu jsou však zbytečné a jen ukazují, jak nezdravá je společnost v naší zemi. Dokud se totiž budou volit do ústavních funkcí lidé, kterým je osud České republiky ukradený, kterým je ukradená i prestiž a pověst našeho státu, budeme se stydět. Nevěřím, že nemáme na výběr, aby se stále muselo volit jen to menší zlo, které se po volbách ukáže naprosto nepřijatelným zlem.

Tomuto prezidentu republiky skončí mandát v roce 2018. Možná bude opět kandidovat, možná ho budou někteří opět volit. Ovšem věřím, že již nevyhraje. Že se opět nestane hlavou státu a mluvčím nás všech. Do té doby si přeji, aby nenastal válečný stav. Aby nebylo třeba vystavovat korunovační klenoty. Aby mu lékaři zakázali zahraniční cesty. Aby se naše společnost probudila z mnohaletého spánku a dokázala si do svého vedení konečně zvolit zástupce, kteří ji nebudou zaprodávat, podvádět a rozdělovat.

 

 

Petr Hroch Binder

 

 

 

Autor: Petr Berka | pondělí 3.11.2014 13:49 | karma článku: 19,88 | přečteno: 863x