Dřevěný vozík plný peněz

Tenhle vozík už toho zažil opravdu hodně. Svezl tisíce knížek a miliony korun. Projel stovky kilometrů a obdaroval tisíce lidí. Už jste ho potkali? Byl i v televizi.

Vozík se zrodil ze dvou kusů zakoupených v jednom antiku za Prahou. Starý vojenský kufr, podvozek s dřevěnými kolečky a dlouhou ojí. Poprvé vyjel na svou cestu v roce 2005 po Praze. To se k nám přidal průvod kamarádů šermířů a vozík vezl pouze jeden druh knížky Putování Hrocha. Od té doby vozík vyjel mnohokrát. Na nejrůznější akce, městské slavnosti, dobové trhy, na hrady a zámky, po celé republice.

Postupem času se zlomila oj a Soron vyrobil novou. Odešla kolečka do věčných lovišť a nechal jsem na Moravě vyrobit nová. Také se změnil polep vozíku, protože postupně přibývaly další knížky a dárky Putování Hrocha. Od roku 2006 vozík vozí i průhlednou kasičku, kam dárci hází své příspěvky. Nejvíce to baví děti, kterým rodiče svěří hotovost a ony pak hledají ten správný otvor. A vozík pak rád a štědře obdarovává.

Mnohokrát vozík potkal šprýmaře, kteří chtěli peníze ukrást, ale báli se poutníka Hrocha. Jen jednou se to někomu povedlo, to když zůstal vozík sám na Horním hradu, protože poutník Hroch šel do Vatikánu za Svatým otcem. Nejdelší cestu v jednom kuse absolvoval vozík v roce 2010, když jsme putovali bez přestání. Dvě noci a tři dny, z Prahy na Horní hrad, celkem 177 km. Po třiceti kilometrech jsme vozík naložili do auta, protože hrozilo, že to nevydrží ani vozík, ani my.

Vozík se objevil i v reportážích pana Stanislava Motla nebo v talkshow Jana Krause, kde málem zbořil dekoraci.

Dnes jsem vozík opět vytáhl z garáže. Po mnoha letech jsem sejmul všechny plakátky, co jich na vozíku bylo. A rovnou jsem vozík polepil novými. Příští týden bychom měli s vozíkem opět vyrazit ven a obdarovávat lidi. Tentokrát na Praze 8. Zjistili jsme totiž, že je to jediná cesta, jak se dostat k lidem. Obýváky jsou už plné a veřejná místa dostatečně včas obsazená. Budeme procházet s vozíkem ulicemi a obdarujeme každého, kdo o to projeví zájem. Balíčkem informovaného občana. Věřím, že se nám podaří oslovit dostatečný počet lidí, aby se mohlo mnohé změnit. K lepšímu, protože to má smysl.

 

 

Petr Binder, poutník Hroch a kandidát na senátora

Autor: Petr Berka | čtvrtek 30.8.2012 20:53 | karma článku: 9,97 | přečteno: 801x