Chtít cizí peníze je přece normální

Z cizího krev neteče. Kdo nekrade, okrádá rodinu. Co je doma, to se počítá. Znáte jistě i další, velmi oblíbená pořekadla. Fungují. A mnoho úředníků se stará o to, aby fungovala i na základě zákona. Nejen v České republice.

To, že si řekneme o cizí peníze je normální. Pokud za tyto peníze poskytneme dotyčnému adekvátní službu nebo produkt. Slovo adekvátní je na místě, protože dnes a denně jsme svědky loupeží za bílého dne. To, když si obchodník řekne víc, než kolik má daná věc hodnotu. Ovšem stále jsme v pozici klienta, který si může vybrat, od koho nakoupí a zda vůbec. Zatím.

U státu tuhle výhodu nemáme. Musíme od něho nakoupit, byť nepřímo, ale zato za mnohdy výrazně nevýhodných podmínek. Stát došel tak daleko, že se nestydí a dál rozhazuje z cizího. Nestydí se, protože nikdo není odpovědný. Nikdo za nic nemůže. Vše je vlastně v pořádku. Částky se zveřejňují, lidé kroutí hlavami, ti odvážnější si i odplivnou a tím to končí. Žádné jméno odpovědného úředníka, který za to může. Který byl patřičně potrestán a přišel o veškerý majetek.

Ono se ostatně není co divit. Ta ryba stále smrdí od hlavy. A když to jde v globálním měřítku, tak proč by to nešlo v našich malých podmínkách. A to na všech úrovních. V Praze se staví předražené radnice, mosty a tunely. Nemáme na to peníze, vlastně ani nevíme, zda to chceme, ale postavit to musíme, protože smlouvy jsou postavené tak, že je to výhodnější, než ukončení projektu. Jen proto, že obě smluvní strany táhnou za jeden provaz.

Nesmím zapomenout na nejrůznější dotace. Nedosáhnou na ně všichni, rozdělují se prapodivně, skládáme se na ně všichni. Tedy ti, kteří ještě platíme daně. A byznys je to určitě zajímavý. Jak jinak si vysvětlit nejrůznější specializované firmy na získávání dotací. A ty tisíce neziskovek, které rostou jako houby po dešti.

Přátelé, úředníci. Počítejme, zda se vynaložené peníze z veřejného měšce opravdu společnosti vyplatí. Postavit dům za stovky milionů pro několik klientů je asi nesmysl. Zateplit školu za stovku milionů a ušetřit několik desítek tisíc za energie, je asi nesmysl. Zadlužovat svoji vlastní zemi pro svůj osobní prospěch je rozhodně nesmysl. Mohlo by se totiž brzy zjistit, že krev teče i z cizího.

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch, www.slusniobcane.cz

 

 

Autor: Petr Berka | pondělí 25.3.2013 19:02 | karma článku: 17,90 | přečteno: 688x