Česká republika je plná věřících

Chvíli po volbách se ukazuje, že jsme stát plný věřících lidí. Je to dobře, protože víra nás obvykle obohacuje a povznáší. Někdy mě ovšem překvapuje, kdo všechno intenzivně věří.  

Vítězové voleb věří, že sestaví vládnoucí koalici a těší se na tučné rozpočty. Vítězové voleb věří, že je poražení neobejdou a nesestaví koalici bez nich. Voliči věří, že ti, kterým svěřili svou důvěru, je po volbách nezklamou.

Našeptávači věří, že si najdou kamarády v jakkoliv barevné koalici. Pracující věří, že se jejich daně přestanou rozkrádat, sypat do soukromých kapes bez efektu pro společnost a projídat na úkor budoucnosti.

Ještě nás čeká druhé kolo senátních voleb, postupující věří, že se tam dostanou. Věří, že za týden přijde dost lidí, kteří jim to hodí. Věří, že ten druhý bude pro lidi dostatečně nepřijatelný. Věří, že budou mít šest let klid a imunitu.

Věř a víra tvá tě uzdraví. Má šanci naše víra uzdravit tuhle společnost? Pouhá víra, že by snad mohlo být lépe? Možná bude třeba nasadit silnější kalibr, než jen víru, byť pevnou. Protože samo od sebe se to prostě nezlepší a to ani s částečně novými lidmi.

 

 

Petr Hroch Binder

 

 

 

Autor: Petr Berka | úterý 14.10.2014 14:26 | karma článku: 13,38 | přečteno: 707x