Amnestie jako dárek, amnestie jako lék

Dokážu si představit i lepší dárek k výročí republiky, třeba zrušení imunity, uzákonění odpovědnosti státních úředníků nebo zákon o vyrovnaném státním rozpočtu. Amnestie mi přijde spíše jako výsměch všem slušným a poctivým lidem.

Jistě bych mluvil jinak, pokud bych byl mezi tisícovkami lidí, co se jich amnestie týká. Případně těmi, kteří na ně čekají. Ale nejsem. Já hlupák se chovám slušně. A to i přesto, že slušnost se v naší společnosti nenosí. Tvrdohlavě dodržuji zákony a předpisy, přestože to nevede k bohatství a moci. Nelžu, i když by to v mnoha případech bylo jednodušší. Já hlupák platím daně, poplatky, pojištění a kde co, jen aby to mohl nezodpovědný státní úředník rozfofrovat za nesmysly a ještě se chlubit, jak myslí na lidi.

Prezident republiky jasně ukázal, koho chce podporovat a chránit. Jasně dal najevo všem, kteří dodržují zákony, že jsou pitomci. Plošná amnestie je pořádným políčkem všem slušným lidem a důkazem prohnilosti současného vedení našeho státu. Práce tisíců policistů a dalších lidí byla zmařena několika podpisy. Kolik peněz vyletělo a ještě vyletí komínem.

Jsem zvědavý, zda bude amnestie fungovat i jako lék. Poněkud hořký pro poctivé občany a napravující pro propuštěné. Kolik z nich si vezme ponaučení a začnou nový (jiný) život? Kolik slušných spoluobčanů rezignuje na základní morální aspekty, podle kterých dosud žili a v lepším případě propadne apatii. Kolik podobných facek ještě přijde, než nám dojde trpělivost a staneme se nebezpečnou hordou bez slitování, která nesoudí, ale koná? Potom jim už ani amnestie nepomůže.

 

 

Petr Binder, poutník Hroch

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Berka | pátek 4.1.2013 17:35 | karma článku: 17,65 | přečteno: 658x