Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Janov je válečná zóna

Janov u Litvínova se v minulých dnech stal téměř válečnou zónou. Na jedné straně příslušníci radikálních nacionalistických sdružení a starousedlíci a na straně druhé nově nastěhovaní příslušníci rómské komunity. Právě dnes se do Janova vracím a jsem opravdu zvědavý, jak vypadá "běžná" sobota v Janově.

RH

Co se vlastně v Janově, který je součástí Litvínova děje? Kde je příčina těch třenic a napětí? Kdo je jejich viníkem?

Prošli jsme se Janovem a náš pocit není příjemný. Pár bloků od sebe stojí zrekonstruovaný (starousedlíky) dům a kousek od něj stojí vybydlená budova. Přes ulici jsou dvě velké herny, před kterými postávají příslušníci vznikajícího ghetta.

Před jednou z prodejen postávají rómské děti, které v době prázdnin nemají žádnou zábavu a tak jen stojí a prohlížejí si kolemjdoucí.

Janov je součástí Litvínova a před lety se stal produktem socialistického plánování. Je to v podstatě sídliště postavené pro bývalé obyvatele obcí, které byly srovnány se zemí v důsledku rozšíření těžby hnědého uhlí v mostecké oblasti. Janov neměl v podstatě žádnou historii a většina obyvatel před dvaceti lety přišla ze svých domů se zahrádkami do nově postaveného města.

V průběhu devadesátých let se město Litvínov rozhodlo pro překotnou privatizaci a většinu bytového fondu prodalo. Co zbylo, to vykoupily realitní kanceláře, pro které je bytový fond jen obchodní položkou.

„Nesouhlasil jsem už před lety s privatizací Janova. Jako velitel městské policie jsem vedení města varoval, že si musí město Litvínov podržet kontrolu nad sociálním složením obyvatel Janova.“ Řekl na jednání osadního výboru místostarosta Martin Klika.

Za posledních několik let se situace v Janově zdramatizovala. Sídliště se stalo odkládacím místem pro řadu problematických rodin, které do Janova přicházejí nejen z Prahy a jiných českých měst, ale například i ze Slovenska.

Sociální napětí se zvýšilo v momentu, kdy došlo ke kumulaci řady problémových rodin. Ty začaly vyvolávat třenice mezi starousedlíky a nově příchozími obyvateli.

„Mám strach chodit po ulici. Jak by vám bylo, kdyby jste stál na zastávce a vedle vás by si parta mladých začala notovat, že budou padat hlavy.“ Popsala situaci v Janově jedna z původních obyvatelek Janova.

„Ale i my máme strach! Já tu bydlím už dvacet let, proč máme trpět všichni. Já nemohu dát ruku do ohně za všechny a za ty co tu dělají nepořádek se stydím, ale proč tu mají pochodovat nacionalisti a ohrožovat i naše děti!“ netají  se svým strachem rómská aktivistka Jitka Kokyová.

To musí vyřešit policie a na nás ostatních je situaci řešit.“ Uklidňovala osadní výbor ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková. „Myslím, že ve spolupráci s městem a vámi dokážeme situaci Janova řešit, ale vše musíme řešit postupně. Tady ten problém nevznikl před týdnem a stejně tak bude potřeba delší čas na řešení. V první fázi se budeme věnovat práci v terénu s problematickými rodinami a hlavně i prevenci kriminality ve spolupráci s městskou policií a zastupiteli města.“

Výbušná nálada se nesla celým jednáním osadního výboru. Poslanci zastupitelstva, ministryně i obyvatelé Janova se snažili najít cestu, jak ze zapeklité situace.

„Na jednu stranu jsou nutné legislativní kroky. A to zejména směrem k přihlašování dalších obyvatel bytů, ale na stranu druhou se budeme muset s vedením města zamyslet nad komplexním řešením problematiky Janova.“ Zamyslel se nad situací poslanec litvínovského zastupitelstva Patrik Cmorej.

„Právě po tom voláme už několik let a až teď se možná něco začne dít. Faktem, ale je, že litvínovská radnice vůbec neměla připustit, aby se tady něco takového stalo. Neměla připustit, aby se slušný člověk bál vyjít na ulici za bílého dne.“ Prohlásil na osadním výboru další starousedlík Janova.

Náš dojem z Janova je jednoznačný. Člověk se tady necítí bezpečně. Na ulicích je v podvečer sice klid, ale vše se může během chvíle změnit.

Právě proto se do Janova dnes vracím…

Blog věnovaný problematice Janova: litvinovjanov

Článek a reakce v mém deníku

Autor: Radek Hromuško | sobota 8.11.2008 12:38 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1772x
  • Další články autora

Radek Hromuško

Umělé bradavky a ženská přirozenost - 9

Chlap, co se prochází tichou nocí, vypadá jako ztracená kometa, která už dávno zapomněla, že má svůj ocasní odpad. Nechtěné částečky myšlenek a tužeb, které se v orgastickém ohni ztrácejí a mizí. V prvních momentech se otevírají černé díry našich tužeb a pak se ztrácejí v tobogánech zklamání...

24.11.2008 v 13:09 | Karma: 13,79 | Přečteno: 2262x | Diskuse| Kultura

Radek Hromuško

Nacisté v Litvínově

Aneb 17. listopad po devatenácti letech.Už dlouho se zabývám situací v Janově (jedné z částí Litvínova) a dnes mi přišel email. "Není nám lhostejné, že se z Litvínova stává cvičistě pro pouliční chuligány z celé republiky." a email dál rozkrývá zajímavé podrobnosti o aktérech demonstrace "Dělnické" strany...

14.11.2008 v 15:08 | Karma: 19,24 | Přečteno: 3293x | Diskuse| Politika

Radek Hromuško

ČEZ lže, krade a (bohužel) vydírá!!!

Můj přítel Lumír má s vyděrači ČEZu osobní zkušenost. Komando, daleko drsnější než policie na utkání Sparta - Ostrava, ho donutilo podepsat dluh a všechny soudy prohrál!!! Přemysl Vániš, šéf komanda ČEZ Měření, tvrdí, že honí zloděje, ale vážený pane, vy sám jste ten, kdo kryje vyděrače!!!

11.11.2008 v 15:49 | Karma: 24,81 | Přečteno: 2523x | Diskuse| Ekonomika

Radek Hromuško

V Poděbradech pozor na máničky!

aneb, rozhodnutí, které možná ještě platí! I když to už dnes není podstatné. Osobně jsem se nad tím dopisem docela pobavil...

10.11.2008 v 14:33 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2203x | Diskuse| Kultura

Radek Hromuško

Umělé bradavky a ženská přirozenost - 8

Zakomplexovaný "blbec" Pavel (definice fanoušků) se dostal do velmi zajímavé situace a tak si s ním budeme hrát dál. Dnes si prožijeme poslední chvilky s Klárkou ve vilce a záleží jen na osudu.

10.11.2008 v 9:30 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:37

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1938x
Televizní publicista, reportér a spisovatel.
Po práci pro Českou televizi, TV Nova i TV Prima.
Od roku 2004 působil zejména v redakci aktuální publicistiky České televize. Jeho zvláštní a ojedinělý pohled obohatil českou publicistiku. Jeho reportáže často vyvolávají protichůdné reakce. Svým osobitým stylem se dostává až k samému jádru jednotlivých případů. Největší ohlas vyvolaly reportáže o spartakiádním vrahovi (Spartakiádní vrah po dvaceti letech - 2005), bílinském případu (Hra na smrt - 2005), případ údajné sebevraždy jedenáctileté Soni (Stíny na houpačce - 2005), cestách českých drogových kurýrů za snadným výdělkem do drogových oblastí v Jižní Americe a Asii (Tomáš a Radek - 2005), případ vraždy mezi školáky v Hanušovicích (Hanušovice - 2005).