Štěstí v neštěstí?

Cca po dvou letech se vracím ke svému blogu a rád bych se o nové i starší zážitky, pocity a názory podělil s každým, kdo o ně bude stát. Stačil jsem se zatím stát důchodcem, oženit se, přesedlat z kola na pěší turistiku, poměrně detailně sledovat politickou situaci ve státě v Liberci a Železném Brodě, kde střídavě žiji.

Měl jsem poměrně štestí v tom, že firma Železnobrodské sklo kde jsem byl zaměstnán totálně zkrachovala až po mém odchodu do důchodu a to nikoliv z tohoto důvodu, nýbrž proto, že se noví majitelé nemohli dohodnout, jak vést tak megalomanský podnik, jehož bylo i ŽBS součástí. Důvody totálního krachu Jablonexgroup a.s. Jablonec nad Nisou jsou jistě diskutabilní, což správně vycítil i deník iDNES.

Protože mne jako celoživotního nestraníka situace po roce 89 obzvlášť zajímala, shromaždoval jsem informace a dokumenty, které vedly v Jabloneckém regionu nejprve k restrukturalizaci bižuterní a sklářské výroby a následné fůzi do podoby téměř předlistopadové Jablonecké bižuterie, dokonce v prvopočátku s Preciosou a jediným rušivým elementem "rodinného stříbra" Rakouskou firmou Swarovski. V tomto dění lze vystopovat posloupnost např. schválení privatizačních projektů pravicovou ODS a následné přehodnocení a zrušení vládou socialistickou ČSSD. Na privatizačních i rušících vládních dokumentech jsou podpisy Václava Klause a Miloše Zemana. V celé anabázi od restrukturalizace Jablonecké bižuterie po její opětnou fůzi a následný krach figurují jména a instituce jako Pavel Mertlík, Věněk Šilhán, Pavel Rychetský, Úrad pro ochranu hospodářské soutěže, Úrad vlády apod. Ten kdo by si chtěl dát práci by jistě sestavil poměrně přesný obraz toho, co se vlastně v Jabloneckém regionu stalo, proč je převážná většina areálů JBXgroup prázdná a zřejmě se tam už nikdy bižuterní a sklářská výroby nevrátí. To není volání po starých dobrých časech, ale konstatování, že na vyrovnání se s minulostí doplatili tisíce lidí tak, jako v mnoha jiných případech, kteří nikdy za žádné nitky netahali.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Hromas | úterý 10.5.2011 9:59 | karma článku: 9,22 | přečteno: 1990x
  • Další články autora

Zdeněk Hromas

25 let svobody a demokracie?

14.11.2014 v 15:30 | Karma: 7,96

Zdeněk Hromas

Do stejné řeky?

24.11.2012 v 20:37 | Karma: 14,96

Zdeněk Hromas

ŠTĚSTÍ, LÁSKA, ČOKOLÁDA

2.10.2012 v 18:28 | Karma: 21,61