Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okurková sezóna.

Začínají prázdniny, což je doba příprav na dovolenou a odpočinek. Nějak mi to ale letos nejde se úplně odpoutat od událostí na Liberecké radnici v minulém půl roce. Politika sice není až tak zajímavá, ale občas je krásná, když se umí, což je výrok, který lze v poslední době v Liberci dost často při různých příležitostech slýchat.

Je poměrně poučné a zajímavé sledovat dvě postavy radničního dění, které jsou v současné době, podle normálních pravidel v opozici, nicméně podle Libereckých pravidel tomu tak není, protože jen jeden z nich má v hrsti menšinovou vládu. Jde o výrazné a rozdílné typy, ikony zcela rozdílných pohledů na svět. Oba zmínění pánové jsou inteligentní a distinguovaní, brilantně ovládají umění rétoriky, je radost poslouchat jejich vzájemné invektivy.

Ano jedná se o bývalého primátora Liberce pana Jiřího Kittnera ODS a jeho krátkodobého nástupce Jana Korytáře za Změny pro Liberec. Všichni ostatní zvolení zastupitelé prominou, ale byli a jsou více či méně pod vlivem těchto dvou osobností. Tím se vlastně ale situace na Liberecké radnici stala naprosto přehlednou a transparentní. Mám pocit, že bez ohledu na ostatní politické strany a subjekty, byť se tvářily sebe samostatněji, jsou karty v jakýchkoliv příštích volbách rozdány úplně jasně. Podle mého názoru byla současnou výhodou Jiřího Kittnera celá řada jemu zavázaných a spřátelených regionálních politiků a podnikatelů, výhledovou volební výhodou Jana Korytáře bude pravý opak. Mám totiž pocit, že pomalu přichází doba, kdy se politici chtě nechtě budou muset smířit s tím, že o jejich budoucnosti budou opět rozhodovat voliči a nikoliv oni sami mezi sebou. Neumím si totiž představit, jak by dopadla v Liberci ČSSD, seskupení Liberec občanům, Unie pro sport a zdraví apod. kdyby před volbami slibovaly spojení s ODS, byť ho nyní všichni jedním dechem popírají. Pokud by zvolení zastupitelé politických subjektů a seskupení chtěli skutečně bojovat proti korupci a klientelismu, pokud by nechtěli pokračovat ve věcech nasmlouvaných minulým vedením radnice, které pod primátorem Jiřím Kittnerem za sebou zanechalo dluh dvě miliardy korun, potom stačilo překousnout pocit ne komunikace a zachovat koalici většinovou. Takovou, která by byla s to prohlasovat pro Liberec prodiskutované a přínosné věci, bez podpory opozičních zastupitelů.

Nevěřím politikům, kteří, když to není absolutně nutné, menšinovými koalicemi vytvářejí korupční prostředí a sami vědomě se vydávají do rukou spekulantům. Od dob Opoziční smlouvy 1998 nevěřím velkým politickým stranám. Od pradávna bylo v Čechách pro mnohé výhodou, když na vedoucích pozicích nefigurovali lidé maximálně odborně zdatní. V Liberci byla vytvořena stínová vláda a porovnání vzdělanosti jejích členů s vládou oficiální je tristní. A ještě jeden zcela v politice ojedinělý úkaz je k vidění na Liberecké radnici. Ve stínové opoziční vládě je i členka kandidující za Unii pro sport a zdraví, která v současné době je v menšinové koalici. Jako jediná byla, kromě Změny pro Liberec, proti vypovězení většinové koalice. Jako vynikající reprezentantka v lyžování zřejmě poznala, že poctivá práce je dřina a věděla, že sliby se mají plnit.

Autor: Zdeněk Hromas | pondělí 4.7.2011 20:47 | karma článku: 9,42 | přečteno: 1676x
  • Další články autora

Zdeněk Hromas

25 let svobody a demokracie?

Za pár dní si připomeneme 25. výročí tzv. sametové revoluce a tak mne napadlo, jestli existují v Železném Brodě dokumenty či fotografie z těchto přelomových dní. Vzpomínám, že od 17.listopadu po masakru na Národní třídě pochodoval Železným Brodem průvod zvonící klíči a provolávající hesla. Bylo nás den ode dne víc. Vidím dodnes, jak se nejedna záclona v okně rychle pohybuje nebo jak nás horlivý fotograf fotí jako divý. Ten ale fotky zřejmě nenabídne, snad jsou někde v archivu STB. V den generální stávky 27.11.1989 bylo náměstí v Železném Brodě plné a tam jsem poprvé okusil onen pocit bezmezné radosti ze svobody, když jsem dostal, shodou okolností, možnost oslovit shromážděné lidi z balkónu radnice, neformálně a podle mého vědomí a svědomí. Odměnou byl tehdy nefalšovaný a zavazující silný potlesk přesně v místech a pasážích, které byly do té doby naprosto tabu. Proč to vzpomínám. Ono všechno souvisí trochu se vším a mám pocit, že ty naše cesty posledními 25ti lety nebyly vždy rovné, sem tam se pěkně klikatily a některé se ukázaly jako slepé. Dovolím si poukázat na jednu, která je, podle mého názoru, když ne slepá, tak alespoň zmatečná.

14.11.2014 v 15:30 | Karma: 7,96 | Přečteno: 406x | Diskuse| Politika

Zdeněk Hromas

Názor na vznik a zánik jedné firmy 2.

Pokračování. Zhruba rok po nástupu vlády Miloše Zemana valná hromada složená ze zástupců FNM a menšinových akcionářů, 31.8.1999 odvolala Ing. Františka Peňáze CSc. ze všech funkcí, zcela zrekonstruovala vedení ŽBS a.s. a 16. 2. 2000 došlo ke zrušení původního privatizačního projektu. Této zásadní a přelomové valné hromady se zúčastnil za menšinové akcionáře mj. i zástupce MÚ Železný Brod (vlastníka 5,26% akcií ŽBS, v roce 2001 prodány s.r.o. Bijou Terra, se souhlasem zastupitelstva města.), tehdejší starosta Mgr. Václav Horáček, který poté poskytl tisku informaci, jak pomohl zabránit vytunelování ŽBS. Poté už prIvatizace a.s.ŽBS nabrala obrátky.

23.2.2014 v 13:48 | Karma: 8,78 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Hromas

Názor na vznik a zánik jedné firmy.

Motto: „Kdo chce milovati české sklo, musí mu rozumět, poznat je a chápat. A není porozumění bez opravdové znalosti sklářského umění, jeho dlouhé cesty, jak se rodí, vzniká, roste, žije, než dokončené dílo se představí našim zrakům. Jak málokdo tuší tajemnost této práce, jak málo lidí zná ze zkušenosti složitý postup výroby skla jako hmoty a činnost skláře-člověka, který dechem svých rtů formuje žhoucí hmotu, často se slzami v očích, vysílených plameny tavicích pecí. Úkol skla v životě člověka má vyšší účel než hmoty jiné, třeba sebe dražší. Milovati sklo znamená zapomenutí tmy a stínů, značí povznesení se k světlu a jasu. Zadívati se vzhůru do duhových reflexí a záře, státi se ušlechtilejší a jasnější lidskou bytostí! Milovati sklo je tolik jako obdivovati a ceniti ony vlastnosti, jež tvoří jeho trvalou hodnotu, tj. poctivost hmoty a poctivost práce." Josef Drahoňovský II. mezinárodním sklářský kongres v Londýně 1936

22.2.2014 v 13:14 | Karma: 8,40 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Hromas

Do stejné řeky?

Nikdy jsem nebyl v politické straně (65 let), nejsem příznivcem plošného antikomunismu a vím, že mnoho voličů volilo v krajských volbách KSČM. Nicméně určitá pokora před historickými skutečnostmi by se neměla z povědomí nikoho vytrácet. Podle mého názoru, klasickou ukázkou ztráty pokory, je článek „Taškařice s voliči aneb Touha po moci světí prostředky“Dany LYSÁKOVÉ, zastupitelky statutárního města Liberec za KSČM, 27. 10. 2012 v Haló novinách.

24.11.2012 v 20:37 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Hromas

ŠTĚSTÍ, LÁSKA, ČOKOLÁDA

25.1.2008 Inzerát na Seznamce: Je mi šedesát a jsem již téměř dvacet let rozvedený. Nejsem opuštěný, jen občas sám a smutný. Mám přátele, bezproblémové děti a vnoučata. Umím domácí práce, ovládat PC a nespěchat. Kromě auta používám i kolo a rád chodím pěšky. Nejsem extrémně bohatý ani chudý. Fotím a filmuji, kochám se a mluvím s lidmi, prý mám smysl pro humor. Nehledám ani nenabízím nic, co by okamžitě zavazovalo, vím, že jakékoliv seznámení vyžaduje, kromě odvahy a trpělivosti i notnou dávku štěstí.

2.10.2012 v 18:28 | Karma: 21,61 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Kolo, turistika, zpěv, někdy stačí třeba ptačí.

Seznam rubrik