Falešné „Rodinné stříbro“

Je docela příznačné, v právním státě, který se tváří že produkuje právníky, má zastupitelskou demokracii a fungující Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže, jenž bdělým okem hodnotí čistotu volné soutěže, že i „rodinné stříbro“ může být falešné a několik podnikatelů, jen tak jako-by mimochodem, může zlikvidovat během krátké doby výrobní technologie a stovky pracovních míst, aniž by kdo výrazněji protestoval. Strach a nejistota se opět ukázaly, jako spolehlivý spojenec mocných.

Levné Asijské výrobky a finanční krize, jsou jistě velmi pádné argumenty pro úpadek, nicméně to, že majitelé bižuterní gigantické společnosti Jablonex Group, se, po chaotickém rozbití fungujících celků, dle ČTK, „rozcházeli v názoru, jak ji vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí, a tak se rozhodli ji prodat“, je manažérské selhání o odborné stránce nemluvě, s fatálními následky pro mnoho lidí.

Jak je ale vůbec možné, že byl zrealizován tak vyloženě megalomanský projekt? Společnost Jablonex Group vznikla na podzim 2005 spojením pěti velkých sklářských a bižuterních podniků z Jablonecka - Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. V čí hlavě a za jakým účelem vůbec vznikla staronová myšlenka centralizace sklářských a bižuterních podniků v Jabloneckém regionu? Byla to pokorná snaha podnikat a ochránit tzv, „Rodinné stříbro“, řídit se podmínkami Úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže a čelit zahraniční konkurenci, udržet, pokračovat a rozvíjet tradici sklářské a bižuterní výroby, včetně vývoje a výzkumu? Proč ale potom centralizovaný, podle vlastních slov, největší bižuterní výrobce na světě, zaměstnávající 3500 lidí, během několika málo let, místo aby likvidoval konkurenci, zlikvidoval většinu do té doby fungujících celků i zaměstnanců a v podstatě i sám sebe? Co na to majitelé JABLONEX GROUP, sdružení ve společnosti Bijou Terra, kde mají podíl: 73 % dvě desítky fyzických osob, většinou manažerů, zaniklých sklářských podniků sdružených ve firmě BTC Bijouterie Trading Company, 25% Rakouská firma s českými kořeny Swarovski a zbytek drobní akcionáři.

Milovník science fiction by zřejmě vystopoval profesionálního likvidátora konkurence, který odvedl precizní a bezchybnou práci, naprosto přesně odhadl neschopnost a nekompetentnost vedení, slabiny majitelů, a přesně věděl za kolik milionů bude konečný výsledek chaotického a nekoncepčního řízení, v podobě krachu, jen otázkou času. Milovník faktů si je pak může celkem přesně vyhledat ve veřejně dostupných pramenech, i když pravda, cesta je občas poněkud zamlžená, některé informace a výsledky chybí, nicméně, při trošce trpělivosti a kombinačních schopností, ledacos naznačuje.

Tady je například jedna, docela zábavná ukázka fůze při realizaci centralizace Jablonecké bižuterie, přinejmenším co se vládních počtů týká:  

Záznam z tiskové konference po schůzi vlády ČR v pondělí 27. listopadu 2000  

Libor Rouček, mluvčí vlády: Začneme u pana vicepremiéra Mertlíka, ten dnes předkládal několik bodů. Jsou tam takové zajímavosti jako činnost Konsolidační banky, Revitalizační agentura, privatizace Železnobrodského skla a podobně.  Dále bych vás rád seznámil s tím, že vláda schválila výsledek veřejného výběrového řízení na výběr nabyvatele majetkové účasti státu na podnikání společnosti Železnobrodské sklo a návrh dokončení privatizace majetkové účasti státu metodou přímého prodeje předem určenému vlastníkovi. Tímto předem určeným vlastníkem se stává společnost Bijou Terra s.r.o., což je subjekt, který vytvořily společnosti Preciosa, Ornela a Jablonex. Toto rozhodnutí bylo zvoleno na základě výběrového řízení, kterého se zúčastnily tři firmy, a to firmy: LIf, Agentura Diamond, s.r.o. a Bijou Terra. Nabídka společnosti Bijou Terra byla druhá nejvyšší, ta cena je 280 191 180 korun, což představuje 1330 korun za jednu akcii. Vyšší byla nabídka Agentury Diamond, která byla v ceně 1332 koruny za akcii, což dává 281 113 272 koruny, rozdíl činí asi 425 000 korun.  Důvod, proč byla vybrána druhá nabídka v pořadí byl především dán podnikatelským záměrem a také historií dosavadní činnosti v oblasti sklářského a bižuterního průmyslu, které hovořily ve prospěch společnosti Bijou Terra. Proto hodnotitelská meziresortní komise doporučila vládě dát přednost té, sice o půl milionu nižší, leč podle jejího názoru kvalitnější, nabídce společnosti Bijou Terra. Obě překladatelská ministerstva, ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo financí se s tímto návrhem ztotožnily a vláda jej také dnes v této podobě schválila.Bijou Terra, s.r.o. se v podnikatelském záměru mimo jiné zavázala výrazně posílit a rozšířit postavení společnosti Železnobrodské sklo, a.s. na světovém trhu, zvýšit produkci a prodej některých produktů, zajistit investice do nových aktivit, atd.  

Obchodní rejstřík Ministerstvo spravedlnosti České republiky  

30.září 2005 Železnobrodské sklo jako firma vymazáno z obchodního rejstříku, nadále jen Jablonex Group a.s.  

Září 2009 ukončena v Železném Brodě veškerá výroba Jablonex Group a.s.  

Osobně se domnívám, že bižuterní velkovýrobny postavené z důvodu tuhé politické centralizace za minulého režimu, ztrácejí po změně systému opodstatnění i využitelnost, nicméně mám silný pocit, že za to platí ti nesprávní.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Hromas | středa 14.10.2009 0:00 | karma článku: 11,16 | přečteno: 1220x
  • Další články autora

Zdeněk Hromas

25 let svobody a demokracie?

14.11.2014 v 15:30 | Karma: 7,96

Zdeněk Hromas

Do stejné řeky?

24.11.2012 v 20:37 | Karma: 14,96

Zdeněk Hromas

ŠTĚSTÍ, LÁSKA, ČOKOLÁDA

2.10.2012 v 18:28 | Karma: 21,61